Makine Mühendisleri Odası'nda toplanan CHP'liler kimler

  • 27.11.2012 00:00

 CHP'de parti içi tartışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Tartışmalar sadece parti üst yönetimi ile sınırlı değil. CHP kulislerine yansıyanlar benzer tartışma ve arayışların parti örgütlerinde de yapıldığı şeklinde.

Parti üst yönetimde yaşanan gerilim 'Yeni CHP' ile 'Ulusalcı CHP' arasında. Parti örgütlerindeki tartışma ise CHP'nin sosyal demokratlaşması ve 'sol kanat'ın parti içinde güçlenmesi. Önceki akşam İstanbul Beyoğlu'nda Makine Mühendisleri Odası'nda 110 kişinin katıldığı toplantı bu amaçlı.

Parti üst yönetiminde yaşanan tartışmaya girmeden konuyla ilgili bir notu paylaşayım. Bu tartışmalar konuştuğum yöneticilerin ifade ettiği gibi parti içi farklılıklarla ifade edilecek kadar yüzeysel değil. Tam tersine olması gerektiği gibi ideolojik temelli bir tartışma, belki de ayrışma.

KÜRT SORUNU CHP'Yİ GERİYOR

Parti üst yönetiminde yaşanan tartışmanın odağında Kürt sorunu var. Görünen o ki, Kürt sorunu, CHP'deki yol ayrımının billurlaştığı alan. Kürt sorunu konusunda CHP'nin alacağı tavır, 'Eski' ve 'Yeni' arasındaki ayrımdır.

Bu konuda Mayıs ayında başlayan farklılaşmanın son tartışması geçen hafta kapalı grup toplantısında oldu. Seyit Rıza'ya iade-i itibar tartışması gölgesinde kalan toplantıda Kemal Kılıçdaroğlu'nun ana dile savunmaya sıcak bakması, ulusalcı kanadın tepkisini çekti. Tartışmalara, Kılıçdaroğlu'nun; 'Sahibi eski Mao'cu olan bir gazete partimizi dizayn etmeye çalışıyor. Apo'nun önünde diz çökerken çekilmiş fotoğrafları olanlar, Apo'ya çiçek verenler, şimdi başımıza Atatürkçü kesildiler. Millet bunları unutmaz; millet bunları yemez' sözleri son verdi.

Bu tartışmasının öncesi 12 Eylül'de yapılan kapalı toplantıda oldu. O toplantıda Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay üzerinden 1 Ekim'de açılacak olan Meclis'i 'kilitleyelim' önerisi yapanlar Kılıçdaroğlu'ndan bekledikleri ilgiyi görmeyince Eylül'ün ilk haftasında Kürt sorunu ekseninde yapılan toplantıyı gündeme getirip genel başkanı baskı altına almaya çalıştılar.

Hatırlatmakta yarar var. Kapalı toplantıda CHP Sözcüsü Haluk Koç, Adnan Keskin; Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu başkanlığında, Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Gülseren Onanç, milletvekilleri Rıza Türmen, Alaattin Yüksel ile PM üyesi Burhan Şenatalar ve İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın, Mithat Sancar, Osman Kavala, Fuat Keyman, Turgut Tarhanlı, Cengiz Çandar, Oral Çalışlar ve Bekir Ağırdır'ın aralarında olduğı isimler yapılan 'Kürt Sorunu' konulu toplantıyı gündeme getirdiler. Koç'un Kılıçdaroğlu'na 'Bu toplantıdan haberiniz var mıydı' sorusuna Kılıçdaroğlu; 'Benim bilgim dahilinde bir toplantı. Bu tarz toplantılar devam edecek' diyerek cevap verdi.

Aynı gün toplantı devam ederken Koç basının önüne geçerek Oslo görüşme tutanakları olduğunu söylediği belgeleri açıkladı. Koç'un bu adımı, Genel Başkan'a rağmen atılmıştı. Nitekim Kılıçdaroğlu, Oslo görüşmelerine değil, konuşulanların içeriğine, verildiği söylenen sözlere karşı olduğunu açıklamak zorunda kaldı.

Tabi bu ayrışmanın bir de ilk adımı var. Kılıçdaroğlu, Mayıs ayındaki Kürt sorununun çözümü için hazırladığı 10 maddelik yol haritasını açıkladı ve Başbakan Erdoğan'dan randevu istedi. Hazırlanan çalışmayı birkaç isim hariç, ne PM'de ne de MYK'da bilen yoktu. Kılıçdaroğlu çalışmayı Başbakan'la görüştükten sonra MYK ve PM üyelerine açıkladı.

Tersinden aldığımız bu süreç şunu gösteriyor; Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin değişmesi konusunda kararlı ama yeterince cesur değil. Belki yalnız belki de yeterince risk alamıyor. Kılıçdaroğlu, bu değişim sürecini kimseyi kaybetmeden sürdürmek istiyor. Ancak bu mümkün değil. Çünkü Kürt sorunu özelinde ortaya çıkan ayrışma farklı fikirlerden değil, farklı ideolojik yaklaşımlardan kaynaklanıyor.

Bu da Yeni CHP için umut. CHP'nin Yeni CHP'ye dönüşmesi ancak parti içinde ideolojik eksenli bir fikrî ayrışma ile olur. Kılıçdaroğlu'nun esas liderliğini pekiştirecek olan, böyle bir ayrışmadan galip gelmesi olacaktır.

SOL KANAT DA DEĞİŞİM İSTİYOR

Parti üst yönetiminde yaşanan bu sert gerilim, parti örgütlerinde kuşkusuz yankı buluyor. Önceki akşam Beyoğlu'ndaki Makine Mühendisleri Odası'nda bir grup CHP'li bir araya geldi. Kendilerine 'Sol Kanat' diyen CHP'lilerin İstanbul'un farklı ilçelerinden 80 kişiyi davet ettiği toplantıya 110 kişi katıldı. Sol Kanat, daha çok eski SHP geleneğinden gelen isimlerden oluşuyor. Parti içinde, Meclis'te ve PM'de temsilcileri var. Ercan Karakaş bunlardan biri. Bu toplantı bir ilk. Toplantıda Beyoğlu'ndan Münir Aydın, Ataşehir'den Ali Aslan, Ümraniye'den Mustafa Şahin konuşma yaparak CHP'nin durumunu ele aldılar ve partinin sosyal demokratlaşmasının önemini dile getirdiler. Parti içinde daha etkili olmayı istiyorlar. Söylemleri itibarıyla da Yeni CHP'ye yakın.

CHP'de arayışlar sürüyor. Yerel seçimler yaklaştıkça da artacak görünüyor.

twitter.com/murataksoy

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums