‘Erdoğan Partisi'

  • 16.09.2015 00:00

 Kongre hakkında yandaş-muhalif bütün yorumcuların ortak kanaati, Erdoğan'ın AK Parti'ye firesiz-kılçıksız damgasını vurduğu yönünde.

“Lider sultası”, “kişisel ağırlık” gibi tanımlamaların hafif kaçacağı bir durumla karşı karşıyayız; Erdoğan resmen ve fiilen partiyi kadrolarıyla, seçmenleriyle, binalarıyla, ideolojisi-politikasıyla ve tabii iktidarıyla özel mülkiyetine almış durumda. “Tapulu arazime gecekondu diktirmem” demişti rahmetli Demirel, Özal'ın ANAP'ı için. Artık Erdoğan ile AK Parti arasındaki ilişki tam olarak bu şekilde tanımlanabilecek bir malik-mülkiyet ilişkisi. Partinin genel başkanı ve başbakan Davutoğlu dahil, kimsenin bu partide artık hissesi yok. “Özgül ağırlığı” olan Abdullah Gül, Bülent Arınç, Ali Babacan gibi isimlerle mukayese ederek karar verin: Peşinen en tanınmış isimlerin bile yoklukları artık bir kayıp olmayacak; gelecek kişilerin ise damgalanmadan kapıdan içeri girmesi muhal.

İtiraz etmek veya eleştirmek yerine sebebini ve karşımıza çıkaracağı sonucu anlamaya çalışalım. Siyasetçi iyi ile kötü arasında değil, genel kural olarak hep kötü ile daha kötü arasında tercih yapar. AK Parti'nin Erdoğan Partisi'ne dönüşmesini doğru bir tercih değil, bir mecburiyet olarak okuduğumuz zaman sahibini tam da sıkıştığı dar alanda yakalayabilirsiniz.  Önüne bir engel, bir sınır çıkmadığı, birileri dur demediği takdirde bu güzergahta Erdoğan'ın Türkiye'yi götüreceği yer otokratik bir diktatörlüktür. Dikkat ederseniz “faşist” demiyorum, “otokratik” deyimini tercih ediyorum.  Faşizm “totaliter” bir ideolojidir. Erdoğan ideolojiyi bile kişisel gücünü sınırlayan bir rakip olarak gördüğü için varacağı diktatörlük de “otokratik” olacak; yani keyfî bir yönetim.

Davutoğlu gibi birikimli bir siyaset bilimcinin başında bulunduğu partinin, kongresinde yumuşak da olsa en küçük bir ideolojik pırıltı gösterememesini, doğrudan bu otokrasinin doğasına bağlamak gerekir.  Davutoğlu çevresinden “Yeni AK Parti” kelebekler gibi cılız bir sesle dillendirildi, ama kongreye kadar bile yaşayamadı. Parti içinde oluşturulan “etik yapılanmanın, 2002 programında Başbakanlık için öngörülen, sonra oluşturulup unutulan “Etik Kurulu”na benzemesi, Davutoğlu'nun çaresizlik içinde dile getirebildiği yenilik iddiası hakkında bir fikir vermeli. Sonuç daha önemli: AK Parti Erdoğan partisine dönüşürken tam bir ideolojiden arınma hali yaşadı. 19. asır iktisat tarihinden alınma harcıâlem bilgiler üzerine Yiğit Bulut'un inşa ettiği yeni ideolojik rotalar ile İbrahim Karagül'ün darbe heveslisi askerlerin Millî Mücadele edebiyatından aşırma, muhalefete karşı “acımasız direniş” çağrıları arasında bir çakışma alanı bulamadığınız için “ideolojik kimlik” arayışına da giremezsiniz. Erdoğan'ın yakın çevresi ideoloji oluşturmayı sürekli düşman üretmek olarak anlıyor.  Boşuna kendilerini yoruyorlar, takip edecekleri tek hakikat var: Erdoğan'ın ağzından dökülen cümleler.

Devlet gücünü kullanıp yolsuzluk-hırsızlık yapanları, savcı emriyle ellerine kelepçe takıp hapse atamıyor ve hakim karşısına çıkartamıyorsanız, o savcılar ve hakimler hapse atılır. Ya hep ya da hiç mantığıyla yürüyen iktidar rekabetinde, ülkenin sorumluluğunu gücü elinde bulunduranın insafına terkederseniz ortada ne adalet ne de hukuk kalır. Hangi güç sahibi, işlediği suçu mahkûm eden hukuka kurbanlık koyun gibi boynunu uzatır, direnmeden, çareleri tüketmeden teslim olur?

Sonuçta çaresiz kalır ve adaletin ağır kılıcı iner; ama süre ne kadar uzarsa zarar o kadar büyür. Kişilere değil, sadece kurallara güvenebiliriz. Erdoğan Partisi'ne dönüşmeye boyun eğdikten sonra AK Parti'yi bekleyen gelecek bir tabela partisi olmaktan ibaret. Bir ülkenin kaderini bir tek kişinin kişisel savaşına bağladığınız zaman, sadece zayıf noktanızı arayan düşmanlarınıza hizmet etmiş olursunuz. Baki olan Allah. Siyasette Erdoğan olsa ne olur, olmasa ne olur? Yangın yerine dönmüş bir coğrafyada, Güneydoğu'da ayaklanma yaşanırken, ekonomi çatır çatır kırılan ince bir buz tabakası üzerinde titrerken, AK Partililer koca ülkenin kaderini sadece iktidar hesabıyla meşgul birinin insafına-aklına terk etmiş oldular ve kendileri de hesaptan düştüler.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums