Trump soruları…

  • 25.12.2018 00:00

 ABD Başkanı Trump, Suriye’den birliklerini geri çekmeye hazırlandığını açıkladı ancak bunun hangi seviyede olacağına ilişkin fazla detay vermedi.

Durum böyle olunca, kendisinden iki önceki George Bush’un 2003’te uçak gemisine çıkıp, “İşimiz bitti Irak’tan tamamen çekiliyoruz” açıklamasından da fazla bir farkı kalmadı.

Ne ABD Irak’tan çıktı ne de diplomatik ve askeri gücü bir adım geriye attı.

Trump’ın daha baskın geleceği, Pentagon’un tahakkümünü kırıp, dilediğini yaptırabileceği savunulabilir.

Ancak bunun için de bir dizi sorunun karşılığının bulunması gerekir…

1- Çekilecek bir ülke bazıları büyük uçakların da inip kalkmasına müsait neden 25 üs kurar? Çekilirken bu üslerden de vazgeçtiğini mi anlamalıyız?

2- Doç. Dr. Murat Yeşiltaş’ın da dikkat çektiği gibi ABD’nin rakip olarak gördüğü Rusya ve Çin’den biri, ezeli düşman ilan ettiği Kore ve İran’dan biri, devlet dışı tehdit olarak gördüğü DAEŞ ve El Kaide’nin de ikisi birden Suriye sahasında. Çekilmeyi açıklarken Suriye sahasında yenildiğini mi kabul ediyor?

3- Yoksa bundan sonra yaşanacak risklerin hiçbirini üstlenmek istemeyip sahada kontrolü yine elinde tutarak geriden yönetmek mi istiyor?

KOALİSYON NE YAPACAK?

4- Çekilmesi halinde savunmasız kalmaktan çekinen YPG/PKK, başına gelebileceklere karşı, DAEŞ’in cezaevlerinde bulunan 3 bin kadar kişiyi de salıverme tehdidini dile getirdi. Böyle bir şeyin yaşanması halinde, bırakın Avrupa sahasını, kendi ülkesinde bir terör eylemi halinde Trump ne durumda kalır?

5- ABD sahada olduğu için Suriye Demokratik Güçleri içindeki etnik yapılar birlikte olabiliyordu. Bu durumda ABD’nin güvencesiyle ayakta duran SDG içinde Araplar ne yapacak?

6- ABD çekilirken, beraberinde sahada birlikte hareket ettiği DAEŞ karşıtı koalisyonun diğer iki dinamik gücü İngiltere ve Fransa ne yapacak? Çekilme kararı koalisyonun görev süresinin de bittiği anlamına mı geliyor? Eğer öyle ise orada kalmaları hangi uluslararası gerekçeye dayanacak?

7- Trump dün gece attığı tweet ile DAEŞ mücadelesinin Türkiye’ye bırakıldığını belirtti. Oysa Türkiye’nin sahadaki önceliği YPG/PKK yapılanması; DAEŞ’in konuşlandığı yer de sınırına oldukça uzakta. Oraya gidebilmesi için de öncelikle ABD’nin binlerce TIR ile silah yığması yaptığı YPG/PKK ile çatışması gerekiyor.

Bunlar bir çırpıda akla gelebilen sorular.

Dolayısıyla Bush’un Irak örneği de ortada iken meseleye temkinlilik içinde yaklaşılması gerekiyor.

 

***

Açık öğretime gideceğe lise üçte erken diploma

Milli Eğitim’in her bakan döneminde yeni bir sisteme kavuşmasıyla, bir gencin liseyi aynı sistem içinde bitirme olanağı kalkmıştı.

Bu denli değişkenlik gösteren sistemden en çok öğrencilerin başı dönmüştü.

Milli Eğitim Bakanlığı’na köklü bir eğitimci olan Ziya Selçuk’un gelmesiyle kesintisiz değişim süreçlerine ara verilmiş, dağılan kurumsal yapının toparlanması çabasına girilmişti.

Ancak geçen hafta ortaya atılan bir iddia ile ortalık yine karıştı.

İddiaya göre dört yıla çıkarılan liselerde “son sınıf, sınava hazırlık yılı olacak” ve test çözmeye ağırlık verilecekti.

İFADE YANLIŞLIĞI

“Bir yıl sistem değişmeden öğrenci okuluna gitseydi” hayıflanmaları yükselince Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da açıklama gecikmedi:

“Yeni düzenlemeyle lise son sınıfta ders işlenmeyecek ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır…”

Açıklamayı birkaç kez okudum.

Yani böyle bir düzenlemeye gidiliyor da haberin sadece ders işlenmeyecek bölümü mü yanlış?

Yoksa bugün uygulanan sistemde herhangi bir değişiklik yapılmayıp, aynen yola devam edileceğini mi anlamamız gerekiyor?

Tam bunları düşünürken yaptığı hizmetlerle tanınan bir arkadaşım aradı.

Arama nedeni eğitimin dışında başka bir konuydu, tam kapatacaktı ki benim de bir sorumun olduğunu belirttim.

Ve lise son sınıflara ilişkin kararı sordum…

“Ha o mu?...” diye söze girince anladım ki bilgisi var…

Üzerine gidince de biraz detay verdi.

ÜÇÜNCÜ SINIFTA DİPLOMA

Henüz üzerindeki çalışması bitmeden medyaya sızdırıldığını belirtti.

Hükümete yönelik eleştirel bakışını bildiğim için daha fazla soruyla üzerine gitmeme eğilimine girdiğimi hissedince bu kez kendisi devam etti.

Bakan Ziya Selçuk’un disiplinli bir kişi olduğunu ve Milli Eğitim için de önemli bir şans olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

“Getirmek istediği modeli ben de destekliyorum, olması gerekeni yapıyor” diye de devam etti.

Aktardığına göre, bir süre önce eğitimciler konuyu ele almış…

Öncelikle her lise öğrencisinin üniversiteye gitme gibi hedefinin bulunmadığı konusunda buluşulmuş.

“Eğer bir öğrenci Açık Öğretim veya 2 yıllık Yüksek Okulu hedefliyorsa, 4 yıllık lisans eğitimi veren üniversite için neden onu bir yıl daha fazla okumaya zorluyoruz?” sorusu üzerinde durulmuş.

Bu durumdaki öğrencilerin üçüncü sınıfta diplomasını alıp, bir yıl önceden açık öğretim veya 2 yıllık bir yüksek okula gitmesinin önünün açılması görüşünde buluşulmuş.

DÖRT YILA, DÖRT YIL

Bunun dışında kalan öğrencilerin de üniversiteye hazırlığının sağlanması için lise son sınıfta derslerle birlikte test çözme eğitimine daha fazla ağırlık verildiği yapılanmanın yararlı olacağı düşüncesinde buluşulmuş.

Uygulama ile ilgili olarak henüz karar oluşmadığını, üzerinde çalışıldığını belirtti.

“Diplomasını bir yıl erken alacağı için sisteme de rahatlama getirir, çünkü açık öğretimi veya yüksek okulu hedeflemiş bir çocuk bir yıl fazla okusa da bir şey ifade etmeyecek” deyip devam etti:

“Böylece üniversiteye girme ideali olanlarla yola devam edilir. Dört yıl okuyan, dört yıllık üniversite için sınav hakkını kazanır. Sınavlarda gereksiz yığılmanın da önüne geçilir…”

Liseden 3 yılda mezun olacaklar ile 4 yıl okuyanlara yönelik “Strateji Belgesinde” başka yenilikler olduğunu da belirterek telefonu kapattı…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums