İslam adıyla kadına zulüm

  • 21.12.2015 00:00

 Geçenlerde bir gazete haberi IŞİD’in serbest bıraktığı 9 yaşındaki Ezidi kız çocuğunun hamile olduğunu ve bir müdahale veya doğum durumunda bu çocuğun hayatını kaybedebileceğini haber veriyor (T24). Mazlumder Kadın Çalışmaları Grubu’unun yakın zamanlarda yaptığı “kadına yönelik “İslam adına” işlenen zulme karşı ses çıkarmaya çağrı” metnini hep beraber okuyalım ve sorunun IŞİD’den öte ve IŞİD’in boğaz kesmelerinden daha büyük bir sorun olduğunu hatırlayalım. Evet, basit gerçek: kadınlara zulmediliyor. Kadın konusundaki sözde muhafazakar ahlakçılığın bu zulümlerde en basitindengörmezden gelme anlamında büyük bir gaflet ve sorumluluğu var. Kadın konusunda sorgulanacak ezberlerimiz çok. Şimdilik sözü bahsi geçen çağrı metnine bırakıyorum:

Bir süredir çeşitli haber kaynaklarından IŞİD’in rehin aldığı Ezidi kadınların yaşadığı vahşete dair haberler görüyoruz. IŞİD’in elinden kurtulmayı başaran Ezidi kadınların anlattıklarına dayanan bu haberlere göre, bu kadınlar IŞİD tarafından aylarca rehin tutuluyorlar, “cariye” olarak alınıp satılıyorlar, fiziksel ve cinsel tacizin her türlüsünü yaşıyorlar. Annesinden koparılan çocukların, intihar eden ya da intihar ederse ailesinin cesedini bulamamasından endişe ettiği için hayatta kalmayı tercih eden kadınların, 9-10 yaşındaki kız çocuklarından bebekli kadınlara kadar işkence ve tacize maruz kalan kadınların öyküleri hepimizi insanlığımızdan utandırıyor ve dehşete düşürüyor. 

Bu konudaki haberlerle ilgili dezenformasyon iddiaları olmakla birlikte, IŞİD’in dayandığı tarihsel, dönemsel ve güncellenmemiş fıkhî altyapı gerçekliği ve kadınların beyanı, bu iddiaları boşa düşürecek kadar güçlü ve vahimdir. 

Hayat içinde toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın sonucu olarak baskı altında olan ve şiddetin her türlüsünü yaşayan kadınların, savaş ortamında bu şiddeti en can yakıcı haliyle yaşadıkları bir gerçektir. Savaşlarda cinsiyete dayalı şiddetin, taciz ve tecavüzün gözaltında ya da askerî operasyonlar esnasında düşman topluluğu baskı altına almak, gözdağı vermek ve küçük düşürmek için bir savaş silahı olarak kullanıldığını biliyoruz. Bu minvâlde IŞİD’in de bir savaş silahı olarak cinsel saldırı ve istismarı kullandığı, kadınların bedenlerini bir “savaş ganimeti” olarak gördüğü açıktır. Maalesef bu ve benzeri şiddet uygulamalarının hareketin kanaat önderleri tarafından bazı ayet ve hadislerin oldukça tartışmalı geleneksel yorumlarına dayandırılarak meşrulaştırılmaya çalışıldığını biliyoruz. Müslüman toplumlarda kadına yönelik şiddetin hemen her türünde çarpıtılmış dinî yorumlar meşrulaştırıcı bir aygıt olarak iş görürken, ne acıdır ki İslam alemi bu istismarın önüne geçmek için etkili bir çaba içine girmemiştir. Bunun bir örneğini ülkemize sığınan Suriyeli kadınların cinsel istismarının bazı dinî kılıflar üretilerek yapılmasında alenen görüyoruz. 

Mazlumder Kadın Çalışmaları Grubu olarak kadınların ve kız çocuklarının başlangıç ve bitişine karar vermedikleri acımasız savaşlar nedeniyle, savaş ortamında ve sığınılan ülkelerde, ömür boyu psikolojik ve fiziksel sağlıklarını yitirmelerine neden olan, uluslararası savaş hukukunda artık bir “savaş suçu” olarak kabul edilen cinsiyete dayalı şiddetin ve her türlü cinsel istismarın dinî kılıflar üretilerek meşrulaştırılmasına ve görmezden gelinmesine razı olmadığımızı bildiriyoruz. Bu konuda sorumluluk alması gereken başta uluslararası İslami kuruluşlar olmak üzere toplum üzerinde etkisi olan tüm dinî otoriteleri; kişi, kurum ve kuruluşları “İslam adına” işlenen bu zulümlere en yüksek perdeden ses çıkarmaya çağırıyoruz. 

MAZLUMDER Kadın Çalışmaları Grubu


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (4)

  • h.muti
    h.muti
    6.07.2014 19:33

    Sayın Güner,..koskoca bir İNSANLIK TARİHİni sıfırlayanlar mı ,..yoksa ne idüğü belirsiz KRİMİNAL BANKA HESAPLARI davaları mı ,..diye soruyorsanız,...bunu Vicdanı olan herkes İNSANLIK TARİHİ ni sıfırlayan İttihat - Teraki ve ARDILLARI diye cevaplandıracaktır.....ben politikacı değilim,..vatandaşım ,... ve fotograf çekiyorum,..beni Toplumsal Devinimin bu yanı - bu fotografı- ilgilendiriyor.....ilgi gösterip okuduğunuz ve yorum yaptığınız için teşekkür ederim......

  • s.arif
    s.arif
    6.07.2014 11:34

    çaleyole emme çalışıyole uluğsolcule hem çaleyole hem döveyole hemi de hakaret edeyole

  • f guner
    f guner
    6.07.2014 23:06

    bana dokanmayan yılan ... hmm

  • F GUNER
    F GUNER
    5.07.2014 12:23

    engelettin abi diğer kulubün 14 yıldır başkanlığını yapmış dindar aynı zamanda sıfırlıyormuş evdekileri oğlusuyla beraber. daha önceki cumbabasının rp nin trilyonunu sıfırladığı gibi. hatta hızını alamayıp gss adı altında bilmem nerde okuyan öğrenci evine gelince 8 bin 9 bin tl gibi varlık vergisiyle karşılaşmış .hepsini de bu kulup başkanı dindar başkan yapmış.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums