Xweda, God ve Allah

  • 14.06.2014 00:00

 İslamofobiden (İslamfobisinden, yani İslam’a dair öcüleştirici korku ve vehimlerden) şikâyet etmeyi severiz. Son yıllarda Türkiye’de pek çok İslamofobi temalı konferans, sempozyum yapılıyor. “Batıda İslamofobi yükseliyor, Batı İslam düşmanlığı yapıyor” gibi şikâyetleri çok duyarız. Bu tarz şikâyetlerde bulunanların Batı’ya dair vehim ve haksız düşmanlıklarının ise haddi hesabı yoktur. Müslümanlar arasında bazen devlet(ler) eliyle zerk edilen Hıristiyan ve Yahudi düşmanlığına dair kendimize iğneyi batırmadan Avrupalılara İslam düşmanlığı sebebiyle çuvaldızı hatta (inşaatına müsaade etmedikleri) minareleri batırmakta bir beis görmüyoruz.

Fakat bu konuda tenkit ettiklerimizden daha dürüst ve ahlaklı olduğumuz söylenemez. Mesela, Batı coğrafyasında İslamiyet’i yayma hak ve gayretine alkış tutanlar (olmadı, tekbir getirenler), Hıristiyan misyonerlerin kendi dinlerini bizim “milli” coğrafyamızda yaymasını suç ve resmî tehdit olarak görebiliyor. Dinlerin birbirlerine nispetle hissedebileceği kendi zati tedirginliklerinin dışında dinin millileşmesinin de yolaçtığı bir sorun olan İslamofobi gibi ötekine dair korku kültürleri pek çok haksızlığın da temelini teşkil ediyor. Bu konu uzun ve belki başka bir yazıda ele almak gerekir.

Bugün üzerinde durmak istediğim konu ise İslam fobisi ile bağlantılı bir şey: Allah ile God arasına konmak istenen mesafe hatta düşmanlık. God ile Allah aynı şey midir? Allah’a God demek caiz midir? Muharref saydığımız Hıristiyanlık ile hak din bildiğimiz İslamiyet’in Yaratıcısı bir midir?

Hem bu problem hem de İslamofobi esasen dinlerin karşılıklı olarak küreselleşmesi ve aralarındaki temas, iletişim ve yüzleşmenin kaçınılmazlaşmasından kaynaklanıyor.

Mesela, Türkçeden İngilizceye yapılan çevirilerde Allah karşılığı olarak God kelimesini kullanmamanın büyük bir meziyet olduğunu düşünenler var. God kelimesine karşı gösterilençekimserliğin temelinde God kelimesine dair cehalet var. Zira insan bilmediğine düşmandır. Ve düşman olduğu şeyi bilmemek, tanımamak ister. Hatta insan karşısındakinidüşman hâline getirebilmek için ondaki insaniyeti ondan tahliye etmek, boşaltmak ister.Düşmanda sizden bir şey olmamalı. Düşmanla ortak taraflarınız kalmamalı. Ta ki düşmanlıkta duraksamaya sebep olacak bir kemal, bir güzellik kalmasın.

İlginçtir: God ile Allah’ın aynı olmadığını düşünen Müslümanlar ile (mesela kimi köktenci) Hıristiyanların ortak özelliği karşı tarafı serapa şer olarak görme eğilimidir. Karşılıklı olarakbizim Yaratıcı’mızı onların Yaratıcı’sından tenzih etme gayreti içindeler. Hâlbuki Allah lafzı ve kavramı İslamiyet’ten önce de var idi. İslamiyet’i getiren Peygamberin (ASM) babasının ismiAbdullah idi. Hıristiyan Araplar da Yaradan’dan bahsederken Allah diyor. Aramice konuşan ve daha belki olmayan İngilizceyi bilmeyen Hz. İsa’nın da dilindeki God yine Allah idi.

Peki, bu bize yabancı gelen God kelimesi nereden çıktı? İngilizcedeki bu kelimenin aslı bizde de var. Almanca ve İngilizceye Sanskritçeden geçen bu kelime Farsçada Xoda, KürtçedeXweda ve hatta Türkçede de Hüda olarak var.

Bu sebeple Allah’ı God’dan tenzih etmeye çalışanlar İslamofoblarla aynı ekmeği yiyor, aynı cehalete yağ sürüyor. Ne diyelim God akıl, fikir versin.

Xoda hafız!(Allah’a emanet!)

mucahitbilici@gmail.com

Twitter: @mucahitbilici

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums