Ömer Halisdemir ‘vatansever’ kapitalizm kurbanı mı?

  • 12.11.2016 00:00

 15 Temmuz gecesi darbe girişiminin başarısız olmasını sağlayan en kritik olaylardan biri Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Komutanlığı Karargahı’nda yaşandı.

O gece emrindeki 30’a yakın özel kuvvetçiyle karargahı basan darbeci Tuğgeneral Semih Terzi karargah binasını ve özel kuvvetlerin harekat merkezini ele geçirmeye çalıştı. Şayet Terzi bunu başarabilseydi ana karargahtan emir komuta zinciri içindeymiş gibi göndereceği sözlü ve yazılı emirlerle Türkiye’nin her yerindeki özel harekat unsurlarını harekete geçirebilir, siyasilerin ve üst düzey generallerin rehin alınmasını, kritik binaların ele geçirilmesini sağlayabilirdi. Ancak Bingöl’den helikopterle Ankara’ya gelen Terzi ekibiyle birlikte karargahın kapısından içeri girerken arkadan yaklaşan biri kendisine yaklaşarak başına iki el ateş etti. Bu kişi, daha sonra Türkiye’de aylarca konuşulacak ve ‘darbeyi durduran, ülkeyi kurtaran kahraman’ diye anılacak olan Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir’di. Halisdemir o gece kaçmaya çalışırken darbeciler tarafından öldürüldü.

Halisdemir emir astsubayı olduğu için kendisini arayan Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Sezai Aksakallı’nın Semih Terzi’yi ne pahasına olursa olsun durdurma konusundaki emrini canı pahasına yerine getirmişti. 1999 yılında beraber Özel Kuvvetler Kursu gördüğümüz ve bir sene aynı timde çalıştığımız Halisdemir vatansever ve cesur bir asker olarak komutanının emrini gözünü kırpmadan yerine getirdi ve o gece demokrasiye, millete kast eden darbecilerin önünde kahramanca durdu.

Halisdemir’in darbe girişimi 16 Temmuz sabahının ilk saatleriyle savuşturulduktan sonra ortaya çıkan hikayesi milyonları etkiledi. Çobanlıktan kazandığı parayla eğitimini karşılayan askerin kahramanlığı artık herkesin dilindeydi.

Ankara’da yaşayan eşi ve çocukları ile Niğde’nin Çukurkuyu beldesinde ikamet eden çiftçi anne ve babasının onurlu duruşları bir ‘halk kahramanına’ dönüşen Halisdemir’in hikayesini daha da büyüttü.

Yüz binlerce insan Halisdemir’in resmini Twitter, Facebook gibi platformlarda profil resmi olarak kullandı. Adına açılan #ömerhalisdemirhavalimanı gibi etiketler sosyal medyada günlerce üst sıralarda yer aldı. Mezarının olduğu Çukurkuyu ilçesini şu ana kadar 300 bini aşkın kişi ziyaret etmiş durumda.

Türkiye’nin değişik illerinde 20’den fazla okula, yüzlerce sokağa, kütüphaneye, spor tesisine ve parka onun adı verildi ve resmi asıldı. Pek çok AKP’li ve MHP’li belediye Halisdemir’in heykelini dikti.

Memleketi Niğde’deki üniversitenin adı Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak değiştirildi. Türk parasının üzerine adının ve resminin basılması teklif edildi.

Genç erkekler arasında ise Halisdemir’in resminin saça kazındığı tıraş şekli çok rağbet gördü. İstanbul, İzmir ve Niğde’deki onlarca kuaför Halisdemir’in resmini saça kazıdıkları tıraşların promosyonunu yapıyor.

1 Temmuz’dan sonra doğan bine yakın erkek çocuğuna Halisdemir’in adı verildi, bebeklerin nüfus cüzdanlarıyla çekilen fotoğrafları sosyal medyada en çok beğenilen resimler arasına girdi.

Ekim ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ömer Halisdemir’in Ankara Etimesgut’taki mütevazı evini ziyaret etti. Halisdemir’in ‘kahramanlık hikayesi’ bu ziyaretle daha da büyüdü.

Ve en sonunda halkın bağrına bastığı, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AKP ve MHP’li siyasetçilerin yoğun ilgisine mazhar olan kahramanın hikayesi Türkiye’de yeni bir banal milliyetçilik dalgasının doğmasına yol açtı. Halisdemir hem siyasi hem de ekonomik girişimciler tarafından keşfedildi.

Bu keşfin, yeni bir ‘vatansever’ kapitalizm dalgasına sebep olduğunu söylemek gerekiyor. Zira kahraman askerin ismi çeşitli firmaların projelerinin pazarlamasında bir ticari reklam malzemesi olarak kullanılmaya başlandı. Hikayenin çarpıcılığını ilk keşfeden ise doğal olarak ‘ticari zekası yüksek’ inşaat sektörü oldu. İstanbul, İzmir ve Sakarya şehirlerinde bazı inşaat şirketleri “Ömer Halisdemir” ismiyle site projeleri başlattı.

Örneğin, Sakarya’daki bir inşaat şirketi son lüks site projesini “Konforlu yaşamın yeni adresi: Şehit Ömer Halisdemir Sitesi” diye tanıttı ve “Şehidimizin adını sitemizde yaşatalım” sloganıyla satışa sundu. Ancak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine reklamlar geri çekildi.

Al-Monitor’a konuşan ve ismini vermek istemeyen İstanbul merkezli bir organizasyon şirketi bu güne kadar İstanbul’da çoğu AKP’li pek çok belediyeye Ömer Halisdemir’i anma etkinliği yaptıklarını vurgulayarak belediyelerden bu konuda yoğun talep geldiğini anlatıyor. AKP’li belediyeler Halisdemir’i anmak için hatim ve mevlüt gibi dini temaların ağır bastığı etkinlikleri tercih ederken, MHP’li belediyeler ise programlarında daha çok şiir ve müziklerle süslenmiş milliyetçi temaları kullanıyor.

Yapım şirketleri de Ömer Halisdemir hakkında belgeseller çekmek, hatta sinema filmleri yapmak için kolları sıvadı.

Halisdemir’in hayatını konu alan ilk belgesel "Ben Ömer," Antalya Film Festivali’nde yoğun ilgi gördü. Belgeselin Yönetmeni Mesut Gengeç şöyle konuştu: "Projeyi ilerletmeyi düşünüyorum. Çünkü şehidimiz, Anadolu'nun yiğit bir evladı. Nasıl bir toprakta doğduğu, çocukluk, lise yılları, ilk askerlik günleri ve sonraki süreçlerde yaşadıklarını herkes bilmeli.”

Tur şirketleri ise Halisdemir’in mezarına belediyelerce organize edilen ziyaretlerin çok ilgi çektiğini belirtiyor.

Halisdemir sadece ticari değil siyasi girişimciler tarafından da sık sık kullanılıyor. Halisdemir’in hikayesi gazetelerde, çizgi romanlarda ve siyasetçilerin konuşmalarında “vatanı için kendini sorgusuzca feda eden asker” olarak sık sık anılıyor.

Ömer Halisdemir’in ismini taşıyan anahtarlıkların, tespihlerin, resminin basılı olduğu saatlerin, çakmakların, tişörtlerin ve araba çıkarmalarının piyasaya çıkması da askerin kahramanlık hikâyesinin hem vatansever kapitalizm hem de banal milliyetçiliğin odağında yer aldığını gösteriyor.

Halisdemir’in ailesi ise kahramanın hatıratını bu kıskaçtan çıkarmaya çalışıyor. Avukatları aracılığıyla mahkemeye başvuran aile şu açıklamayı yaptı: “Şehidimiz Ömer Halisdemir isminin ve resminin filmlerde kullanılmasına, reklamlarda araç olarak kullanılmasına, kar amacı güden şirket ya da işletmelerde kullanılmasına, vakıflar, dernekler ve sivil toplum kuruluşları tarafından kullanılmasına muvafakatimiz yoktur. Aksini yapanlar hakkında yasal yollara başvurulacaktır."

Ancak Türkiye’de 15 Temmuz sonrası köpüren ‘vatansever’ kapitalizm ve banal milliyetçilik düşünüldüğünde ailenin Şehit Ömer Halisdemir’in aziz hatırasını korumada epey zorlanacağını söylemek mümkün.

http://www.al-monitor.com/pulse/tr/contents/articles/originals/2016/11/turkey-coup-attempt-turning-hero-commercial-commodity.html

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums