Melih ALTINOK
Melih ALTINOK Gazete: Sabah GAZETESİ

Kimin Cumhuriyeti?

  • 31.10.2018 00:00

 'da dünyanın en büyük havalimanı açılışındaki Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu sürerken, sokakta karşılaştığım bir esnafla sohbete koyulduk.

Havalimanına, bir dünya markası olan 'İstanbul' adının verilmesine ikimiz de memnun olmuştuk.
Derken aradığımız ayrılığı bulduk.
Söz bu yıl rutin dışına çıkılarak  resepsiyonunun Ankara yerine İstanbul'da yapılmasına geldi.
"Neden" diye sordu esnaf arkadaş...
"E havaalanı açılışı var ya onun için" diye yanıtladım.
"Başka gün mü bulamadılar abi Allah aşkına havaalanı açacak? Bir 29 Ekim mi kaldı" diye söylendi.
"Cumhuriyet'e böyle büyük bir hediye vermek için kuruluş gününden, doğum gününden daha iyi zaman mı var yahu" dedim.
"O da doğru ya" diye güldü. Gülüştük.

***

Esnafımızın, asgari mantığı işletince anında terk ettiği "pozisyonu" ona özgü şahsi bir mesele değil elbette.
Cumhuriyetin asıl sahiplerinin halk değil de vatandaşlar olduğunu kolektif bilinçaltımızailmik ilmik işleyen sürekli bir propagandanın eseri.
Sorumlularıysa ortada; asgari ve sivil bürokraside, siyasette, sermaye sınıfında ve medyada bir dönem suyun başını tutmuş olanlar.
Atatürk'ün "bilhassa kimsesizlerin kimsesidir" diye tarif ettiği Cumhuriyet'i "bilhassakendilerinin" görüp çöken "sınıfın" önde gidenleri...
Atatürk vefat eder etmez, miras kavgasına girenler...
Bu topraklarda yaşayan halkın bir kısmının değil tümünün olan "Cumhuriyet'in tapusunu" üzerlerine geçirmeye çalışanlar...

***

Ama boru değil 95 yaşına geldi Türkiye Cumhuriyeti! Dünya üzerindeki pek çok demokrasideneyiminden daha yaşlı, deneyimli.
O halde Atatürkçüsü, liberali, solcusu, sağcısı, milliyetçisi, muhafazakârı da büyümeli artık.
Siyasi tercihi, giyinişi, kültürü, etnik kökeni, inancı, yaşam pratikleri, şivesi, ekonomik sınıfı farklı olanın seçimler yoluyla Cumhuriyet iktidarını almasını hazmedebilmeli.
Zira insanlığın yıllar önce, demokratik cumhuriyet formülüyle ulaştığı bu asgari zemini on yıllardır hâlâ tartışıyor olmak gerçekten çok utanç verici. Hiçbirimize yakışmıyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums