Melih ALTINOK
Melih ALTINOK Gazete: Sabah GAZETESİ

Ne çamur çıktın be Obama!

  • 31.12.2016 00:00

 Aylardır bu sütunda, Obama'nın görevi Trump'a devretmeden önce bir oldubittiyle savaşçıkartmaya kararlı olduğunu yazıyorum.

Kimileri beni karamsar buluyor. Ama sanırım Washington'un son hamlesinin ardından geliyorum diyen tehlikenin ne denli ciddi olduğunu herkes anlamıştır.
Evet, Obama, son olarak 35 Rus diplomata 72 saat içinde ülkeyi terk etmelerini söyledi!
Karar, Rusya'nın Washington'daki büyükelçiliğinde ve San Francisco'daki konsolosluk binasında görevli diplomatları kapsıyor.
Bu skandal karara gerekçe olarak Obama'nın tek gösterebildiği bahaneyse, Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği türünden akla hayale gelmeyecek komplo teorileri. Paranoyaları için ABD vatandaşlarından destek isteyen Obama, ABD'nin çok sayıda Rus vatandaşı ve tüzel kişiliğine yaptırım uygulayacağını da açıkladı.
Yakında kongreye Rusya'nın siber saldırı aktivitelerine ve seçim sonuçlarına dijital ortamda müdahale etme girişimlerine ilişkin bir raporu sunacağını da belirten Obama, tüm bunların henüz başlangıç olduğunu söylüyor.
Peki, Obama'yı bizdeki müzmin muhalefet gibi, Trump karşısındaki yenilgisini trafoya giren kedi türünden saçmalıklarla açıklamaya iten ne?
"Dönemin başkanının" şirinlik muskası tavırlarını ve çizmeye çalıştığı imajı bir anda terk edip yeniden bir soğuk savaşın kapsını aralaması neden kaynaklanıyor?
Bu sorunun tek bir yanıtı var!
Obama ve aslında onun temsil ettiği Amerika'nın muktedirleri, Trump'la birlikte ABD'yi yapısal değişimlerin beklediğini görüyorlar.
Bazı düşünce tembeli diplomatik yazarların ve uzmanların aksine, onlar Trump'ın şimdiden sinyallerini verdiği "yurda dönüş" perspektifinin sonları olduğunu görüyorlar.
Çünkü Trump ABD'nin Ortadoğu'daki varlığını sorguluyor, NATO'ya ve CIA'ya şüpheyle yaklaşıyor. Daha geçtiğimiz günlerde kendisini Başkanlık için "eğitmeye gelen" CIA elemanlarını, "Rutin toplantı istemiyorum. Söyleyecek bir şeyiniz olunca gelin" diyerek Beyaz Saray'dan kovduğu bile konuşuluyor.
Bakalım sağda solda NATO darbeleriyle halkın iradesini hiçe sayıp yönetimleri belirleyenABD'nin tasfiye olmaya başlayan eski müesses nizamı, önümüzdeki günlerde ne tür müdahalelere kalkışacak? Dünyayı bir savaşın eşiğine getirebilecekler mi?
ABD'nin hasmane ve tahrik edici tavırları karşısında, ABD'li diplomatların Rusya'dan gönderilmesi teklifini bile reddeden Putin soğukkanlı görünüyor.
Ama elbette bu sadece Rusya'nın sorunu değil. Türkiye ve Çin gibi dünyanın yükselendevletlerinin pozisyonları da hayati.
Dün Dışişleri Bakanı "yeni bir soğuk savaş istemiyoruz" açıklaması yaparak Ankara'nınABD ve Rusya arasındaki gerginliğe karşı olduğunu açıkladı.
Ne var ki, temennilerin ötesine geçilmiş durumda.
Zira ABD, görevini devretmeye kısa bir süre kalmış olsa da halen gelmiş geçmiş en çamur ve ikiyüzlü başkanla yönetiliyor.
2017 tüm dünya için zor bir yıl olacak.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums