Melih ALTINOK
Melih ALTINOK Gazete: Sabah GAZETESİ

Hakmış, katliammış, dert etmeyin Aleviler, CHP’li arkadaşlar çalışıyor

  • 12.11.2014 00:00

 Seçimlerde alt sıralardan aday gösterilince “ilkesel tavır” koyup bağımsız gazetecilik kulvarına dönen bir beyefendi var. CHP’nin 10 Kasım’da Atatürk için mevlit okutmasına “CHP Cumhuriyet için mevlit okutmuş. Utanmıyorlar” diyerek tepki göstermiş.

Hangi haber sitesini tıklasam, beyefendinin bu açıklaması üzerine eleştirilerle karşılaşıyorum.

Eleştiri sahiplerinin hassasiyetini anlıyorum. Dini bir pratiğin gerçekleştirilmesinin utanç vesilesi sayılması üzerine söz söylemek gereksiz. Faşizan bir kafanın sıradan bir çıkışı işte. Ne var ki konuyu bu boyuttan çıkartıp, akıl verdiği siyasi partiye nasihat şeklinde değerlendirirsek, çok yanlış bir şey söylemiyor bence.

Zira CHP’nin şu an ihtiyacı olan “takiye”den ziyade doğal seçmen kitlesini konsolide etmek. Çünkü partinin üst aklı, henüz kendisine oy veren kitleleri bile tatmin edemeyecek kadar sıkışmış durumda.

CHP önce doğal seçmeni Alevileri görmeli

Düşünün, seçmenlerinin kahir ekseriyeti dindarlar olan bir partinin Başbakanı çıkıyor. Doğru düzgün oy alamadığı bir kesimi ilk gündemi yapıyor. Onlarla ilgili olarak çatır çatır tabu yıkıyor. Evet Başbakan Davutoğlu’nun Alevi Açılımı’ndan ve “resmî” Dersim Katliamı özründen bahsediyorum.

Buna karşın ana muhalefet lideri, neredeyse tamamının oyunu aldığı bir kesime yönelik rakibinin yaptığı hamleyi ağzına bile alamıyor. Aynen, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, Alevilerin tarihi acısına yönelik resmî kabulü yumuşatmaya çalışmasından söz ediyorum.

Dün hükümetin resmî söylemde gedik açan özrünü savuşturmak üzere kameraların karşısına geçen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun söylediklerine bir bakın.

AK Parti sosyalist devrim yapsa, “ama biz daha önce meclise önerge vermiştik” demesine şaşırmayacağımız Tanrıkulu, hükümetin bu net golünü de aynı şekilde ofsayt ilan etmeye çalışıyor.

“12 Nisan 2013’te kanun önergesi verdik. AKP reddetti. Samimi değiller” diyor.

AK Parti “katliam” diyor, CHP önce “araştırsak ya” diye direniyor

İyi de Sezgin Bey, hükümetten biri ne zaman “Dersim katliamı” dese Kılıçdaroğlu’nun sığındığı bu “yasa teklifi verdik” bahanesinin içeriğinde ne vardı?

Dersim arşivlerinin açılması, değil mi? Başka? Bir de, ileri bir tarihte verdiğiniz “Dersim adının iade edilmesi önerisi”, yanılıyor muyum?

Tamam da anlamadığımız şu. Kanun teklifi üstüne kanun teklifi veren partinizin seviyesinin özeti şu cümlelerden başka ne?

“Dersimde yaşananlar.” “Olaylarda hayatını kaybedenler.” “Tunceli’ye ne diyeceğimizi halka soralım.”

Var mı fazlası?

Bakın, sizin bu “ürkekliğinize”, “arşivleri açın ne olduğunu” anlayalım geciktirmelerinize karşın samimi bulmadığınız hükümet atı almış, Üsküdar’ı da geçmiş işte!

Başbakan sizin “Dersim'de yaşananlar” diye tanımladığınıza “katliam” diyor. Partiniz 13 binden fazla Dersimliden “hayatını kaybedenler” diye bahsederken, onlar “katledildiler” diyor. Başka? Değiştirilmiş yerleşim yeri isimlerinin iadesine dair adım da çoktan atıldı zaten. Üstelik çalışmalar bununla da sınırlı değil. Hükümet Alevi vatandaşların temel taleplerinin karşılanmasına yönelik bir çalıştayın startını da verdi.

Alevi oyları kimse için çantada keklik değil

Peki tamam, “CHP muhalefet ediyor” diyelim. Hükümetin bir hamlesini demokratikleşme adına olumlu da olsa cilalamamak için ayak oyunları yapıyor diye düşünelim. İyi de, söz konusu bir seçmen kitlesinin konsolide edilmesi, “elin partisine” kaptırılmamasıysa, mantığın, “bire iki veririm” olması gerekmez mi?

Bu durumda CHP’den, AK Parti’nin Alevilerin tarihî acılarına yönelik özrünün ve vadettiği hak iadelerinin ötesine geçmesi beklenmez mi?

Fakat doğru, ne gereği var değil mi? Nasılsa Alevi oyları cepte. 80 yıldır sakız gibi çiğnenen, rejimin resmî söyleminin yalanlarını muhafaza et yeter. Alevilere, rejimin değil, tıpkı kendileri gibi ötekileştirilen, katledilen kardeşlerinin, dindarların, Kürtlerin sorun olduğunu tekrar et dur.

Ama geçti o günler. Bilginin kamusallaştığı bu çağda, seçmeni iknayı öncüleyen siyasi rekabeti “vallahi arkadaşlar çalışıyor” bahanesiyle kazanmak imkânsız.

Kaldı ki bunca yıldır hiçbir şey yapmadan oyunu aldığınız kesimlerin ön yargıları da yanık yağ misali motoru tekletmeye başladı.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums