Melih ALTINOK
Melih ALTINOK Gazete: Sabah GAZETESİ

Esat’ın IŞİD’den kalır yanı mı var

  • 10.09.2014 00:00

 Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terörü nihayet ABD’yi ve AB’yi harekete geçirdi.

ABD Başkanı Barack Obama IŞİD’e karşı operasyon planını Perşembe günü ilan edecek. Ancak New York Times dün Başkanın planının içeriğini yayınlandı. Gazetenin haberine göre Obama IŞİD ile yalnız başına değil, bir koalisyonla birlikte hareket edecek.

Üç aşamalı olarak öngörülen ve en az üç yıl sürecek plana göre, ilk olarak hava harekâtı yapılacak. Ardından yeni Irak hükümetinin ordusuna, Peşmergeye ve Sünni aşiretlere eğitim- silah verilecek.

Planın buraya kadar olan bölümü son derece gerçekçi ve sorunsuz görünüyor. Bölgedeki aktörlerin kimi rezervleri olsa da, ciddi bir karşı duruş sergilemeyeceklerini söyleyebiliriz. Ancak Suriye’deki IŞİD unsurlarının yok edilmesini içeren üçüncü aşamada ABD’nin ve ortaklarının muhtemel müttefikinin diktatör Esad olacağına dair beyanatlar hakikaten hayret verici.

Zira Uluslararası koalisyonun, Suriye’deki iç savaş süresince “Şam’ın koltuk değneği” olarak terör faaliyetlerini sürdüren IŞİD’e karşı şimdi Esad’dan medet umması, planın doğuracağı sonucun selametini şimdiden tartışmaya açıyor.

Başta Şam yönetimi olmak üzere, Sünni mezhebine üye Müslüman çoğunluğun üzerinde muazzam bir baskı uygulayan rejimler bugün IŞİD’e karşı bölgede oluşan sempatinin de sorumlusu. Diktatör Esad’ın bu canavarın ortaya çıkmasındaki sorumluluğuysa herkesten daha fazla!

Çünkü Esad’ın, iç savaş boyunca sahada muhaliflerle hâkimiyet mücadelesi veren IŞİD’e açıkça destek verdiği herkesin malumu. Diktatör o zaman bu yöntemle bir taşla iki kuş vurmayı başarmıştı. Hem beslediği IŞİD ile zulmüne karşı çıkan Suriye muhalefetini zayıflatmıştı. Hem de bu yapının sahada sergilediği vahşeti batının gözüne sokarak “seküler rejimin yıkılırsa radikal İslamcı gruplar bölgeye hakim olur” mesajını vermişti.

Bölgeyi yakından takip edenlerin hafızalarında diri olan şu somut olay sanırım tezimizi en iyi özetleyen örnek. İç savaşın ilk yıllarında muhalifler Şam’a yirmi kilometre kadar sokulmuşlardı. ABD Dışişleri bu gelişme üzerine muhaliflere vermeyi planladığı destek konusunda heveslenmişti. Ancak IŞİD tam bu gelişme yaşanırken kimsenin nedenini anlayamadığı bir sivil katliamı gerçekleştirdi. Bu olay başta ABD yönetimi olmak üzere, tüm dünyada muhalefetin meşruiyetinin sorgulanmasına neden oldu. Beklenen dış desteği alamayan muhalifler de, katliamın sorumlusunun Esad destekli IŞİD ve El Kaide unsurları olduğunu açıklamalarına rağmen dertlerini kimseye anlatamadılar. Ve ne yazık ki, bugünkü kaotik ortama neden olan iç savaşın ta o günlerde sonlanması fırsatı da kaçırılmış oldu.

Bence ABD ve Avrupa, bağımsız yerel unsurlara yapılacak mali yardımın, verilecek silahların uzun vadede bölgedeki istikrarı etkileyeceğinden kaygılanacağına, tehditten öte sabıkalı bir tehlike olduğunu defalarca kanıtlayan olası müttefikine bakmalı. Evet, 100 bini aşkın sivilin ölümünden sorumlu olan, ABD’nin kırmızı çizgilerini aşıp kimyasal silah kullandığı kanıtlanan Esad’dan bahsediyorum.

Ha, biz Ortadoğu’da katilin, tecavüzcünün, işkencecinin zeki, çevik ve sekülerini severiz diyorsanız, bölgeye getirmeyi planladığınız “huzurun” pazara kadar olacağını da bilmelisiniz!

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (3)

  • Sevingül Kalaycı
    Sevingül Kalaycı
    9.03.2012 15:04

    GDO konusuna çarpıcı bir yaklaşım. Teşekkürler sivilay abla.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    8.03.2012 01:11

    ellerineze sağlık. başbakana inat yaşasın taraf

  • ALİ UZUN
    ALİ UZUN
    8.03.2012 01:06

    HIYARDA VE DOMATES DE GDO OLMAZ.BU GENETİK OLARAK MÜMKÜN DEĞİL.AKLI SIRA GDO YU Tİ YE ALMIŞSINIZ AMA BEN DE BİR ZİRAAT MÜHENDİSİ OLARAK SİZE KATILIYORUM AMA GÜLMEKTEN....

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums