Melih ALTINOK
Melih ALTINOK Gazete: Sabah GAZETESİ

CHP ERGENEKON’A REHİN

  • 29.06.2011 00:00

TBMM, dün tarihte eşine az rastlanır bir yemin törenine sahne oldu. En yaşlı üye sıfatıyla CHP Milletvekili Oktay Ekşi’nin yönettiği yemin törenine BDP destekli bağımsız milletvekilleri, Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesine tepki göstermek amacıyla Meclis’e gelmediler. CHP’liler ise Genel Kurul’a katıldılar ancak tutuklu vekiller Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın serbest bırakılmaması nedeniyle yemin etmediler.

Meclis Genel Kurul’u, dün saat 15.00’de Geçici Başkan Oktay Ekşi başkanlığında toplandı. Geçici Başkanlık Divanına, en genç milletvekilleri Bilal Macit ile Mehmet Muş katip üye olarak oturdu. Geçici Başkan Ekşi’nin açış konuşmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra milletvekilleri ant içmeye başladı.


Ekşi kayda geçmek istedi
Oktay Ekşi konuşmasına tutuklu vekillere değinerek başladı ve sekiz milletvekilinin, milletin kendilerine verdiği görevi yapmaktan mahrum bırakıldıklarını söyledi. Ekşi, “Böyle bir durumun hem TBMM’nin geçmişine, hem de demokrasimize yakışmadığını kayda geçmesini istiyorum” dedi. 1960 darbesinin ardından kurulan Kurucu Meclis’i hatırlatan Ekşi, “Bundan tam 50 yıl önce en genç üç üyeden biriydim şimdi en yaşlı üye sıfatıyla burada bulunuyorum” dedi. Ekşi, anayasa vurgusu yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “50 yıl önce görev üstlenen Kurucu Meclis hukuk ve siyaset tarihinin en demokratik anayasasını yaptı. 50 yıl sonra bugün toplanan yüce Meclisimiz aynen onun gibi yeni bir anayasa yapma misyonuyla göreve başlıyor. Yeni anayasamızın, cumhuriyetin değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen kurucu felsefesine ve temel değerlerine bağlı bir anlayışla ve gerçek bir uzlaşmayla yapılmasını diliyorum.” Oktay Ekşi’nin övdüğü Kurucu Meclis’in yaptığı darbe anayasının ardından Adnan Menderes. Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edilmişti.


Gül’den alkışlara selam
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ekşi’nin konuşması sırasında Genel Kurul’da kendine ayrılan locada yerini aldı. Ekşi, konuşmasını tamamladıktan sonra Cumhurbaşkanı Gül’ün Meclis’e geldiğini belirtti. Gül, kendisini alkışlayan milletvekillerini ayağa kalkarak selamladı.


CHP’liler “Yok” dedi
AKP ve MHP milletvekilleri ant içerken, Genel Kurul’a giren CHP milletvekilleri ise yemin etmedi. CHP’liler, kendi milletvekillerinin adları okunduğunda alkışladı. Ekşi, adı okunan CHP’li milletvekilini bir kez daha anons ederek “Yok” dedi. Ergenekon sanıkları Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın ismi okunduğunda CHP sıralarından alkış koptu. MHP sıralarında ise Balyoz tutuklusu Engin Alan’ın isminin okunması sırasında alkış sesleri yükseldi.


Üç lider tokalaşmadı
TBMM Genel Kurulu’na ilk gelen lider, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, yerine oturduktan sonra Genel Kurul’a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile tokalaşarak kısa bir süre sohbet etti.

Bahçeli’nin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Genel Kurul’a gelirken, Başbakan Erdoğan ise Ekşi konuşurken Genel Kurul salonuna girerek Bakanlar Kurulu sırasına oturdu. Üç liderin birbiriyle tokalaşmaması dikkatlerden kaçmadı.


Akkiraz Sivas’ı unutturmamak için
CHP İstanbul Milletvekili, sanatçı Sebahat Akkiraz, Genel Kurul’a, siyah kurdele takarak girdi. Akkiraz, 1993’de meydana gelen Sivas olaylarının yıl dönümünün yaklaştığını anımsatarak, Sivas olaylarını unutmamak ve unutturmamak için siyah kurdeleyle Meclis’e geldiğini söyledi.


Genelkurmay gelmedi
Töreni Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, bazı eski milletvekilleri, bürokratlar ve yabancı misyon temsilcileri de izledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları ise töreni izlemeye gelmedi.

Yemin törenine basın ve izleyiciler büyük ilgi gösterdi. Çok sayıda televizyon kanalı, bahçede kendilerine ayrılan yerlerde canlı yayınla gelişmeleri aktarırken, Meclis’te renkli görüntüler oluşturdu.
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums