Melih ALTINOK
Melih ALTINOK Gazete: Sabah GAZETESİ

Hatay’da bir ara yol aranıyor

  • 28.08.2012 00:00

 Hatay’da asayiş olaylarına karışan Suriyelilere, başka illere yerleşmeleri tavsiye edilecek 

 Suriye’den gelen mültecilerin yoğun olarak yerleştiği Hatay’da asayiş olaylarının arttığına dair iddialar üzerine Hükümet harekete geçti. Konuyla ilgili Taraf ’a açıklamalarda bulunan hükümet kaynakları “Uyum sorunundan ötürü sokakta tek tük olaylar yaşanabiliyor. Oran çok küçük olsa da söz konusu şikâyetler üzerine bir ara yol üzerinde çalışılıyor” dedi.

 

Sınırdışı edilebilirler

Normal bir durumda bu kişilerin sınırdışı edilebileceğini hatırlatan yetkililer, “Ama ortada bir sığınma var. Ülkelerine gönderilseler yaşamları tehlikeye girer. Bu nedenle sorun çıkartan, haklarında hukuki işlem yapılmış kişilere başka illere yerleşmeleri için tavsiyede bulunulacak. İç makamlarımızda bu fiili durumun devreye sokulması görüşü ağırlık kazandı. Belirlenmiş bir rakam yok. Kimseye potansiyel suçlu gözüyle bakamayız. Haklarında hukuki işlem başlatılmış kişileri kapsayacak bir uygulama bu” ifadelerini kullandı.

 

Eğitme iddiaları saçma

Aynı kaynaklar, Özgür Suriye Ordusu üyesi bazı silahlı kişilerin İstanbul’da eğitildiğine dair iddiaları ise “Böyle bir şey mümkün mü. Böyle bir amaçları varsa niçin İstanbul’u seçsinler, herhalde bunu sınır illerinde yaparlardı. İddialar gerçeği yansıtmadığı gibi mantıksız da” dedi.

Diplomatik kaynaklar, kamplardaki son durumla ilgili ise şunları söyledi: “Kampların taşınması gibi bir durum şu an için söz konusu değil. Ancak sığınmacılar, herhangi bir ani göç dalgasında gelenlere yer açmak için iç bölgelere yönlendiriliyor. Geçtiğimiz günlerde bir gecede 3 bin Suriyeli sınıra dayandı. Hazırlığımız sayesinde sokakta bırakılmadan boşaltılmış kamplara yerleştirildiler. O kamplar da şimdi dolu. Dokuz kampa ek olarak dört kampın hazırlığı da bitmek üzere. Kapasite 100 bine ulaşacak.”

 

“Ayrı kamplar zorunlu”

Suriye’den gelen asker-polisler ile sivillerin ayrı kamplara yerleştirilmesinin hukuki ve sığınmacıların güvenliği için zorunlu bir tedbir olduğunu kaydeden kaynaklar, “Uluslararası mülteci hukuku asker ve sivillerin ayrı yerleştirilmelerini öngörüyor. Kamplarda asayişin en iyi seviyeye getirilmesi için her şey düşünülüyor. Bunun yanı sıra kamplarda yaşayanların sosyal durumlarıyla ilgili düzenlemeler de yapılıyor. Kamplarda kadınlar ve çocuklar çoğunlukta. Psikologlarla birlikte hazırladığımız bir proje var. Kamplarda 80 bin kişiye yemek çıkıyor” dedi.

Haber:Taraf Gazetesi

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums