AKP neden sandık başına 1 milyon kişiyi hazırladı?

  • 24.05.2018 00:00

  Ortalık yangın yeri. Türk lirası beş ayda yüzde 30 değer kaybetti. Ülke, OHAL yönetimi altında paldır küldür seçime giderken Cumhurbaşkanı ‘A, B, C’ planlarından bahsedebiliyor. Nedir bu planlar? İnsan söylemeye utanıyor, ama halimiz bu: İktidar açısından “istenen sonuç” sağlanamazsa demokrasi dışı yöntemleri, savaşı devreye sokmak...

Ancak belirsizlikler, tahminler, hatta anketler üzerinden karamsarlık yapmanın, moral bozmanın kimseye faydası yok. Yapılacak en anlamlı şey, 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve milletvekilleriseçilecekmiş gibi düşünüp oylara sahip çıkmak.

Ama nasıl?

16 Nisan tecrübesi, sadece YSK’nın son anda mühürsüz zarfları sayma kararıyla değil, zaten adil, eşit olmayan koşullarda yapıldı ve yapılan türlü usülsüzlüklerle hafızalara kazındı. Öte yandan sivil toplum güçlerinin çabalarının ne kadar hayati olduğunu daha iyi kavradık.

Muhalefet partileri, 24 Haziran’a doğru dersini almış görünüyor ve özellikle CHP’nin bu konuda çok ciddi çalışmaları var.

Ancak mesele, siyasetçilere, parti teşkilatlarına bırakılamayacak kadar ciddi. Zaten muhalefet partileri de seçimde çalışacak gönüllü çağrılarını sürdürüyor.

Eğer seçime hile hurdanın karışmasına itirazınız varsa, oyunuza sahip çıkmak istiyorsanız çaresi var:

Sandık kurulu üyesi olacaksınız! Henüz vakit var. Son tarih, 31 Mayıs.

“KRİTİK” YERLERE MUHALEFET SAHİP ÇIKMAZSA...

Sandık kurulu üyeliğinin ne kadar önemli olduğunu anlamak açısından geçen hafta çıkan bir haberi paylaşayım:

AKP, sandıklarda görev almak üzere 1 milyon kişiyi eğitti. Amaç, her sandığa beş AKP’liyi atamak.

  • Her sandık kurulu bir başkan ve altı üyeden oluşuyor. Oy verme işlemi başlamadan 1 saat önce sandık kurulunda dört üyeden az olursa, bu eksiklik yedeklerle kapatılıyor.
  • İktidar partisinin, sandıkta görev almak üzere bu kadar çok kişiyi eğitmesinin sebebi bu: Daha evvel olduğu gibi, “kritik” bir takım il ve ilçelerde muhalefet partilerinin yeterli sayıda sandık kurulu üyesi gösteremeyeceğinden hareketle, yedeklerini atayabilir. Çoğunluğun ve üstünlüğün sağlandığı yerlerde muhalefetin denetleme şansı da kalmaz.
  • 24 Haziran’da İyi Parti ilk kez seçime katılacağından sandık kurulu üyesi atayamıyor. Ancak “Millet ittifakı” dahilindeki partilere veya isterlerse de HDP’ye üye olarak bu sorumluluğu üstlenebilirler. Tabii Meral Akşener’in iddia ettiği kadar sandıklara sahip çıkmaya niyetleri varsa...

EN BÜYÜK İHTİYAÇ NERELERDE?

Sandık kurulu üyesi olmak için herhangi bir partinin mensubu ya da sempatizanı olmak zorunda değilsiniz.

Ancak sandıkta resmi bir görev almak için bir partiye üye olmak gerekiyor.

Derdiniz demokrasi ve adil bir seçimse en yakınızdaki herhangi bir muhalefet partisinin bürosuna uğrayıp “gönüllüyüm” demeniz yeterli. Size gereken yönlendirmeyi yapıyorlar.

Vargücüyle halkın iradesine sahip çıkmak için çabalayan çeşitli oluşumlar da gönüllülük için size yardımcı olabilir, hepsine internetten kolayca ulaşabilirsiniz: Memleket Biziz, Seçim Süreci Meclisleri, Oy ve Ötesi, Sensiz Olmaz Hareketi, gibi.

Sandık kurulu üyesi konusunda en büyük ihtiyacın HDP’de olduğunu belirtelim. İstanbul İl Eşbşk. Yardımcısı Cengiz Uzuner’in verdiği bilgiye göre, yüzde 96 oranında okullarda çalışacak gönüllü bulundu. Ancak hem taşrada, Kürt illerinde oylara sahip çıkılması için gençlere çağrı yapılıyor.  

Önemli bir not: Sandık kurulu üyeliği ile müşahitliği karıştırmayın. Evet, müşahitler oy sayımında, oyların doğru yazılıp yazılmadığı konusunda çok önemli rol üstleniyor. Ancak resmi görevi yok.

Oy ve Ötesi, geçmiş seçimlerdeki verilere dayanarak en çok sandık gönüllüsüne ihtiyaç duyulan yerleri hazırladı.:

Buna göre sadece Kürt illerinde değil, Konya, Niğde, Yozgat, Uşak, Tokat, Edirne Merkez; Manisa, Antalya, Samsun, İzmir ve hatta İstanbul’un kimi ilçeleri, “gönüllüye en çok ihtiyaç duyulan” yerler olarak öne çıkıyor.

Seçimin en önemli meselesi ne derseniz, HDP’nin barajı geçmesi kadar önemli olan, bu sandıklara sahip çıkılması.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums