MİLLETVEKİLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN TAM ON DÖRT KATI

  • 14.01.2019 00:00

 Hep merak edip izini sürmüşümdür bizim ülke de siyasete ilgi duyan her kişinin milletvekili,belediye başkanı olmak için liderlerinin önünde kılıktan kılığa girip, diz kırarak selam veriyor olmalarını.

Milletvekili maaşı ile asgari ücret karşılaştırması haberi benim merakımı  giderirken, milletvekili olan kişilerin Türkiye’de nasıl sınıf atladıklarını da ortaya koyuyordu.

Elimde kağıt, kalem çalışma masamın başında Bilgisayarda internette gazetelerin ve haber sitelerini tararken bir haber karşıma çıktı.

Haber şöyle:Türkiye’de Milletvekili maaşı asgari ücretin 14  katı diye haberini verirken;haberin devamında  AB üyesi ülkelerde milletvekillerinin  maaşı ile de kıyaslama yapılmış;Fransa’da  Milletvekili asgari ücretlinin 3 katı,Hollanda’da 3,Belçika’da 3 İsveç’te 3,İngiltere’de 4,Yunanistan’da 4 katı maaş alırken; Türkiye’de Milletvekili asgari ücretin tam 14 katı maaş alıyor.

AB  ülkelerinde asgari ücret Euro olarak ne kadar bir de buna göz atalım.

Almanya’da 1102,Hollanda’da 1430 ,Fransa 1386,Belçika 1216,İspanya 733 Euro iken..

Türkiye’de 337 Euro.

Gelin bizim milletvekilleri asgari ücretin 14 katı maaş alıyorsa, bunu Euro üzerinden kısa bir hesap yapalım:14X337=4.718 Euro yapıyor.Bu Euro rakamını bir de TL’ye çevirelim bir Euro 6 TL(5 Ocak 2018 Tarihli kur üzerinden) olduğuna göre 4.718X 6=28 Bin 308 TL.

Türkiye’deki siyasetçilerin ülkenin AB’ye üye olmasına neden karşı çıktıklarına,milletvekili maaşı ile asgari ücret karşılaştırması her şeyi ortaya koymuyor mu?

Türkiye eğer AB üyesi bir ülke olmuş olsa idi bugün ne siyaset bizde bir rant olacaktı,ne de ülkeyi yöneten siyasetçi ile asgari ücret arasında on dört kat farklı maaş uçurumu.

AB üyesi herhangi bir ülkede siyasete girmeden mal varlığının parmağındaki bir alyansı olduğunu açıklayan; siyasette 20 yıl sonra  dolar milyarderi olan bir tane politikacı göremezsiniz.

Türkiye AB üyesi bir ülke olsa idi; toplumun yüzde biri milli gelirin yüzde 54’nü alamadığı gibi,böylesi bir gelir dağılımı uçurumu da olmayacaktı..

Her gün Türkiye’de 5 işçi cinayet ekonomisinden ölmeyecek, 7 işçi de sakat kalarak iş göremez duruma düşmeyecekti..

2018 Yılın da iş kazası altında 1923 işçi cinayet ekonomisi sonucu hayattan koparılmayacaktı.

Türkiye’de yılda iş cinayetlerinde ölen işçi sayısı, AB üyesi ülkelerde olan iş kazalarının tam 7 katı..

AB ülkelerinde 50 yıldır madenlerde ölümlü iş kazaları olmuyor,bizde ise tam tersi en fazla iş cinayetlerinin olduğu ve hem de toplu ölümler madenlerde oluyor.

Türkiye bir AB ülkesi olsa idi demokrasi ve hukuku kendine göre eğip bükme gibi bir lüksü olamazdı..

Ülkeyi yönetenler AİHM kararları bizi bağlamaz diyemediği gibi, demokrasinin kuvvetler ayrılığı önümüzde ayak bağı diyemeyecekti.

Bunu nereden biliyorsunuz diye  duyar gibiyim;AB üyesi olan ülkeler bağımsızlığını Brüksel’e teslim ediyor.

Türkiye’nin bütçesini Bürüksel onayladığı gibi,Türkiye’de hangi parti iktidara gelirse gelsin AB müktesebatına ve kurumlarının kararlarına aykırı bir karar alması şöyle dursun,tanımama gibi bir cesarete bile teşebbüs edemezdi.

Kamu İhale Kanunu(KİH) 237 defa değiştirilemez,kamu ihalelerini iktidarda olanlar kendilerine yakın olanlara ihale veremeyeceği gibi, kendi zenginini ve medyasını  türetemezdi.

AB üyesi olan bir ülkede iktidara gelen siyasetçilere sistem zenginlik tanımaz.

AB’nin olmazsa olmazı yönetenlerin denetlenmesi,hesap vermesi ve eşit vatandaşlık hukukudur.

Türkiye’nin AB üyesi olmasını istemeyen sadece siyasetçiler mi; toplumun  her kesimi karşı,başta işçi ve memur sendikaları olmak üzere,hatta  AB ‘yi emperyalist gören sözde sol partiler bile var.

Erdoğan’ın AB müzakerelerinden uzaklaşıp, Kopenhag kriterlerini Ankara kriterlerine  çevirmesi,günden güne daha net ortaya çıkmıyor mu?

Kopenhag kriterleri neydi hatırlatalım:

“Demokrasiyi,hukukun üstünlüğünü,insan haklarını ve azınlık haklarını güvence altına alan kurumların varlığı olmazsa olmazdı,aday ülkeler için.”

Türkiye  AB ile  müzakereleri sürse idi,  Kopenhag  siyasi kriterlerinin dışında bir yola sapamaz ve Tek adam sistemine de yönelemezdi.

Türkiye’de milletvekillerinin maaşının asgari ücretin on dört katı olması; sistemin nasıl işlediğini ve siyasetçilerin  AB’ye neden karşı olduğunu başlı başına özetlemiyor mu?.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums