HİÇ BİR ÜLKEDE BENİM ÜLKEM DE OLDUĞU KADAR YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL

  • 16.01.2018 00:00

 Bu söz Akp genel başkanı ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait.

Erdoğan, bu sözü yargı Türkiye’de bağımsız değil diye sorulduğunda söylüyordu.

Peki öyle mi?

İşte bağımsız olmadığının son örneği.

11 Ocak 2017 Tarihinde Anaya Mahkemesi (AYM) Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında tutukluluklarının hak gaspını kapsadığına ve tahliye edilmesi konusunda verdiği kararının ardından..

11  Ocak’ta gösterime giren, gişe rekorları kıran bir yargı komedisi oyunu sahneye konuldu ve kamuoyu olarak hep beraber seyrediyoruz.

İlk defa bir üst mahkemenin  AYM’nin kararına yerel mahkeme direniyor ve aldığı kararı uygulamamak için sudan bahaneler uyduruyor,hukuk devletinde  görülmüş değil..

Yerel mahkemenin direnmesinin bir arka planı ve  dayanağı var..

Onu hatırlatalım yaşanılan da sürpriz değil..

 2016 yılının şubat ayında AYM’nin  Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Can Dündar ve Gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutukluluklarına  tahliye kararı verilmesinin ardından Erdoğan:”AYM’nin  bu kararına saygı duymuyorum ve tanımıyorum.Yerel mahkeme bu karara direnmeliydi ve tahliye kararını vermemeliydi diye açıklama yapmıştı.”

Yerel mahkemenin neden  şimdi AYM’nin kararına direndiği  belli olmuyor mu?

Yerel mahkemenin gerekçelerine bakar mısınız hiç bir hukuk devletinde inandırıcılığı olmayan bahaneler.

Yerel mahkemenin ilk  gerekçesi AYM’nin gerekçeli kararı elimize ulaşmadı dediler,mahkeme gerekçeli kararı internet sayfasından yayınladı..

Bunda da, yerel mahkeme gerekçeli karar resmi gazetede yayınlanmadı demeye başladı.

Bunlar gerçek  kurgu değil.

Yerel mahkeme AYM’ nin kararını anında uygulaması gerekiyor du,çünkü AYM’nin kararı bağlayıcıdır.

Yerel mahkeme iktidarın açıklamalarını beklemek için tahliye kararını bekletmeye aldı..

Ve ardından iktidar temsilcileri tarafından AYM’ye yönelik  tepkiler  peş peşe açıklamalar geldi.

İlk önce  Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ: “AYM yetkisini aştı ve kendini temiz mahkemesi gibi görmeye başladı, Can Dündar kararının kötü bir tekrarı dedi.”

Ardından Cumhurbaşkanının danışmanı Mehmet Uçum:”AYM hukuku ihlal etmiştir,tespitle yetinmelidir.AYM karar verirken toplum vicdanını  da  gözetmelidir.Mahkemelere talimat vermemelidir,tespitle yetinmelidir dedi.”

Başbakan Binali Yıldırım:”AYM ‘nin kararına ilk önce uyulacağını açıkladı ardından AYM yanlış yapmıştır, çünkü bizde, AYM’de dosyaya hakim değildir. Dosyaya hakim olan yerel mahkeme diyerek, yerel mahkemenin tahliyeler konusunda AYM’nin  direnmesine  destek çıktı.”

Bu oynanan yargı kararı oyunu şunu açıkça göstermiştir;Türkiye’de artık hiç mazeret göstermeden rahatlıkla söyleyebiliriz ki;yargı talimatla çalışmaktadır,mahkemeler iktidarın kabul etmediği ne bir kişiyi tutuklayabilir ne de tutukladığı kişiyi habersiz tahliye kararı verebiliyor.Nokta.

Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında yerel mahkemenin, AYM’nin kararına direnmesi, yargının talimatla karar verdiğinin  tartışılmaz somut örneğidir.Nokta.

Mehmet Altan ve Şahin Alpay davaları yargı literatürüne tarihe bir not  düştüğü gibi, ileride hukuk fakültelerinde   öğrencilere ibretlik bir ders olarak  okutulacaktır.

Yerel mahkemeler üst mahkemelerin kararlarını uygulamayacaksa, o zaman üst mahkemelerin varlığını sürdürmesinin ne anlamı var?

Bir ülke de yargı talimatla karar veriyor ve ona göre de pozisyon alıyorsa ki, biz şuan aynen bunu yaşıyoruz..

 O ülke de hukukun üstünlüğü yoktur.

Hukuk devletinde Yargı kararları tartışılır ama uygulanmaması mümkün değildir.Nokta.

Hukukun üstünlüğü evrensel bir değerdir kimse kendine göre eğip bükemez.Nokta.

Hukukun üstünlüğü bütün inanç,ideoloji,mezheplerin ve çoğunluğun  üstündedir.Nokta.

Erdoğan,yargı hoşuna giden karar verirse bu bir yargı kararıdır biz ne yapabiliriz,diye eleştirilerin önünü alırken;yargının beğenmediği kararına bu bir yargı darbesi,milli iradeye gasp diye de çıkışlar yapıyor.Son AYM kararında olduğu gibi.

OHAL’den sonra KHK’larlarla ülkeyi yönetmeye başlayınca;içte ve dış kamuoyunda Türkiye’de yargı bağımsız değil sözleri karşısında Erdoğan ne diyordu:  “Hiç bir ülke de yargı benim ülkemde olduğu  kadar bağımsız değil.”

Şimdi AYM’nin Mehmet Altan ve Şahin Alpay  kararlarını yerel mahkemenin uygulamaması ne oluyor?

Erdoğan AYM’nin kararları üzerine hiç konuşmadı ama..

Başbakan,Hükümet sözcüsü ve Cumhurbaşkanının hukuk danışmanı açıklamalar yapıyor,bu açıklamalardan Erdoğan  habersiz olabilir mi?

Bizim hukuktan başka ne tutunacak  dalımız, ne de sığınacak bir limanımız var,çıkmadık candan umut kesilmez misali yine de usanmadan,yılmadan  yargı bağımsızlığı diyeceğiz.

Demokrasi ve hukuktan yana olan güçleri çok zor günler bekliyor.

Ne demişti Erdoğan:

Hiçbir ülkede benim ülkemde olduğu kadar yargı bağımsız değil.”

AYM’nin aldığı kararı, yerel mahkemenin uymaması Erdoğan’ı tekzip ediyor.

Gelinen sonuç çok üzücü,Akp iktidarı hukuk devletinin tabutuna son çiviyi çaktı.

Not:Ben yazıyı bitirdiğimde hala İstanbul 13.Ağır ceza mahkemesi AYM’nin Altan ve Alpay için verdiği tahliye kararını uygulamamıştı.M.T.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums