Barzani daveti, Erdoğan’ın seçim stratejilerinden biri midir?

  • 21.11.2013 00:00

 Başbakan Erdoğan 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak Yerel seçimleri stardına TBMM başı örtülü kadın milletvekillerinin şovuyla girmeye denedi ama CHPP bir kere daha yazdım Erdoğan’ın bu seçim stratejisinin elinde patlattı ve kedi olalı da bir fare tuttu.

Eğer  CHP 28 Şubat’taki Merve Kavakçı’ya uygulanan  bir tutuma girseydi  Erdoğan için tam bir seçim hasat dönemi olacak başörtülü bacılarım edebiyatıyla;yandaş  15 televizyon kanalı yayın akışını kesip TBMM’den  canlı yayına geçecek yandaş gazetelerde  manşet çekecek,ülke gündemini kilitleyip sabahlara  kadar tv programlarında tartışmaya hazırlanıyorlardı ama olmadı..

Öyle ya sormadan geçemiyor insan;bu başörtü şovuna soyunan milletvekili bayanlar 2,5 yıldır meclise başları açık giriyor da,birden rüya mı gördüler vahiy mi indi kendilerine,birden başlarını yerel seçimlere beş ay kalarak açtılar?Bu Başbakanın tezgahıydı yani seçim planlarından biriydi ama hayal kırıklığına uğradı,Erdoğan için her seçim arifesi bir gerginlik oya dönüşen taktik olarak döndü.

Başörtüsü seçim stratejilerinden Erdoğan’ın ‘A’ planıydı bu tutmayınca, ‘B’ planını devreye soktu ;bu da ortada fol yok yumurta yok misali kız – erkek öğrenci evlerini gündem getirip kızlı-erkekli paylaşılan evlerde ahlaksızlar yaşanıyor diyerek, buna muhafazakar bir demokrat olarak sessiz kalamayız,gerektiğinde müdahale ederiz,vatandaş devlet nerede diye haykırıyor,gerekirse yasal düzenlemeler yapacağız demesi,yardımcısının böyle bir yasal düzenleme yok demesine rağmen Erdoğan var diyerek yardımcısını itibarsızlaştırması,partisinin içinden gelen beklenmedik sert tepkiyle karşılanması, bu planı da suya düşünce başka bir arayışa girdi..

Bu iki planını tutmaması ve hatta toplumun farklı kesimlerinden en önemlisi de kendi partisinin içinden çok sert tepkiler Erdoğan’ı çok zora soktu,gündemi değiştirmek ve toplumun nabzını tutmak için hiç beklenmedik bir açıklamayla gündemi eline aldı o da;Kuzey Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’yi ve 38 yıldır sürgünde yaşayan ünlü Kürt sanatçı Şiwan Perver’i Diyarbakır’da yapacağı açılışlara davet etmesiydi..

Aslında Diyarbakır’da Erdoğan kendisini protesto edecek topluma bir mesaj vermekti bu ziyaretle geçmişte olduğu gibi..Kitlesel gösterilerle  PKK’lılar terör estirecek ,esnafın kepenk kapattığı bir protesto edilerek o bölgeye ve tüm ülkeye bir mesaj verecekti; bak biz geliyoruz bunlar bize karşı oldukları gibi,kendi soydaşı olan Kürt lidere de karşı diyecekti..

Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti ,Barzani v e ünlü Kürt şarkıcı Şivan’ı davet etmesi açıkçası BDP ve PKK’lılar  anlamakta ilk önce çok zorlandılar,seçim yatırımı demeleri doğruydu ama hiç beklenmedik plansız ziyaretin yanında en çok Barzani ve Şivan’ın gelişi şaşırttı  Kürtleri çünkü;Kürtler Newroz da Barzaniyi Diyarbakaır’a davet etmişler Barzani gelmemişti.

BDP’li milletvekilleri Diyarbakır Belediye başkanı ve KCK yöneticileri Barzani eğer Diyarbakır’a gelip Büyük şehir Belediye başkanlığını ziyaret etmezse bu işte bir hinlik var misali, çok sert tepki göstermeleri karşısında,Barzani’ den açıklama geldi Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesini ziyaret edeceğim demesiyle,Erdoğan’da önceden olmamasıana rağmen program  bir değişikliğine gitti ilk defa Başbakan  bir BDP’li belediyeyi ziyaret edecek olması, gerginliği düşürdü ve BDP ve KCK’lıların açıklamalarıyla aklı selim küçük bir bildiri okuyarak protestonun dışın da bu ziyaret sükunet içinde geçti..

Ama  ilk defa Başbakan dünya kamuoyuna Diyarbakır’dan  Kürdistan sözünden bahsetmesi ve Barzani’in  ve heyetinin kendi yöresel kıyafetiyle davete iştirak etmesi ilk olanlardandı;bizim dikkatimiz çekenlerden biri buydu;bir ayrıcalığa daha vurgu yapmalıyız o da;Barzani’in AKP genel kuruluna takım elbiseyle katılmıştı, bunda ise farklı olarak kendisi de başta olmak üzere ziyaretteki heyetinin  peşmerge kıyafetiyle gelmesiydi.

Bu daveti Suriye’deki Rojova Kürtlerinin kendilerine bir yarı devlet olma yönetim biçim ilan etmeleri bizim hükümeti perişan etmiş gibi gözüküyor ;Dışişleri Bakanı Davutoğlu ABD ziyaretini bile iptal edip Barzani’yi karşılaşmasında bulundu.

Yalnız bu Diyarbakır ziyaretinde  Erdoğan’ın Kürdistan sözcüğünü TRT tarafından sansürlenmesi ise bir başka tartışmayı yanın da getirdi;Derin devlet kendini TRT üstünden mesajını veriyor olmasıdır!.

Erdoğan’ın Diyarbakır konuşmasında en vurucu cümlesi şu olsa gerek:”Gelecek farklı olacak.Dağdakilerin indiğini,cezaevlerini boşalacağını ve her şeyin yeniden inşa edileceğini” söylemesi kör topal yürüyen barış sürecine bir kapı daha araladı o da;Öcalan ve Kandilin olmazsa olmazlarından olan genel siyasi af ve dağda olanların tutuklanmadan evlerine dönmeleriydi.

Tabi biraz beklemek gerekiyor Öcalan ve kandilden gelecek Erdoğan’ın konuşmalarını nasıl okudukları,birde Başbakanın bu sözünün arkasında ne kadar duracak olması!.

Açıkça bu ziyareti çok yönlü okumak kadar doğal bir şey olamaz çünkü ilk olanın çokta zor bir yorumu vardır.

Yalnız şu gözüküyor ki, ülke demokratikleşmeden, kimi davet ederseniz edin gerçek özgürlüğün sahiplerini muhatap almadan yeryüzünün de desteğini arkanızda bulmadan, iç ve dış huzuru sağlayamazsınız.

Başbakan seçimle iş başına gelmiş bir siyasetçi gibi değil de,bir diktatör dili ve anlayışıyla konuşması çok düşündürücü..

Yardımcısı Bülent Arınç’ın tepkisine  verdiği yanıt demokrasilerde kabul edilir bir durum değil;”bu çıkışlar düşmanları sevindirir demesi” çok tartışılan bir sözdür..

Çünkü,Seçimle gelmiş bir devlet adamı  muhaliflerine düşman diyemez ve demokrat ta olamaz, kendisi de bir düşman olmuş olur.

Demokrasilerde muhalefeti olmayan iktidar meşru değildir.

Erdoğan’ın Barzani ve Kürt sanatçı Şivan’ı davet etmesinde belirleyici faktör Suriyeli Rojovalı Kürtlerin Nusaybin sınırında kendilerine yarı devle ilan etmeleri, bizim hükümetin iki ayağını bir pabuca sokmuş gözüküyor.

Eğer Başbakan demokratikleşmeye hız verir de içte ve dışta yaşadığı sorunları AB’liği standartlarında bir demokratik yasalarla çözmeye soyunursa,gerçi çok zor gözüküyor; çünkü,11 bir yıldır demokratik bir anayasa yapmayı beceremeyen iktidarın bundan sonra yapması da,inandırıcılığı da mucize olur.

Seçim kurnazlığıyla iç barışı sağlayamadığınız  gibi sistemi de demokratikleştiremezsiniz, artık bunu Erdoğan’ın muhalifleri değil, bi,r dönem Erdoğan’a destek veren güçler  de söylüyor ;başata AB ve ABD’nin Gezi olayları sürecindeki açıklamaları ve aldıkları kararlar bunu göstermiyor mu?

Birde dış politikada geldiği “değerli yalnızlığının” fotoğrafına bakmak her şeyi göstermiyor mu?

Başbakanın Diyarbakır ziyaretini birde böyle okumalıyız!.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums