İp mi kısa kuyu mu derin?

  • 24.09.2013 00:00

 Biz toplum olarak gerçekten farklıyız  ne fark ama; demokrasi anlayışımız, futbola bakışımız  ve trafikte araba kullanmamızın benzerlikleri  birbirini tamamlamıyor mu?Yaşadığımız gündem de bunu teyit etmiyor mu?

Uluslararası toplulukların ve kurumların örgütlerin belirlediği kuralların altına imza atıyoruz;sonra da yol ve yöntemlerini kendimize göre de uyarlamaya kalkıyoruz..Bunu da değerlerimiz diye bir hikayemiz var bizim geleneğimiz-kültürümüz farklı diyerek suçun cezasını da, hukuka göre değil de,çoğunluğun hoşuna gidecek şekilde karar çıkartıyoruz.

Pazar günü oynanan Beşiktaş-Galatasaray futbol maçının bitimine üç dakika kala çıkan olayların sonucunu televizyonlardan seyretmeyen kalmamıştır.Ev sahibi takımlarımız bir türlü kendi sahasında alacağı mağlubiyeti kabullenmiyor,yenemezsek de en azından berabere kalacağız eğer mağlup olursa veya beraberlikle şampiyonluğu kaçırırsa işte orda kıyamet kopuyor; özellikle de bu üç büyük denilen birde buna eklenen Trabzon sporun maçlarında bilinen manzaraları son yirmi yıldır yaşıyoruz..

Futbolun üç neticeli bir oyun olduğunu ve kurallarını bir türlü kendi ligimizde kabullenmiyoruz ama uluslararası yapılan müsabakalarda ise kendi sahamızda takımlarımız yabancı takımlara  5 sıfır veya 6 sıfır yeniliyor ;sahaya bir seyircinin inmesi şöyle dursun,sahaya  gazoz kapağı bile atmıyor seyirciler!.

Bu neden yabancılarla  oynadığımız  müsabakalarda olmuyor da, kendi ligimizde aramızda yapılan maçlarda oluyor hiç sorguladık mı?UEFA’nın ve uluslar arası spor kurumlarının cezası caydırıcı ve men edici olduğunda;Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için ölümleri göze alıyoruz ama hiçbir kulübümüz KKTC’de kamp bile yapamıyor;yaptığı anda yarışmalardan UEFA ve FİFA  men ediyor.

Futbol da bunu yapıyoruz da siyasette yapmıyor muyuz;seçimle iktidara gelen bir partinin demokrasi gereği seçimle gitmesi gerekirken asker darbelerle yönetim değişikliği yapmıyor muyuz?

Ya seçimle gelen iktidarın muhalefetin demokratik haklarını kullanmasını da darbeci,diye suçlayan da biziz.Demokrasinin kuvvetler ayrılığını önümüzde engel görüp sandıktan birinci çıkan partinin her şeyi yapmaya muktedir olduğunu savunan,temel hak ve özgürlükleri çoğunluk üzerinden okuyan,kendine muhalif tahammül etmeyen,inancına göre toplumun her kesimine ayar çeken fiilen bir siyaseti yaşamıyor muyuz?

Tekrar Futbola dönersek UEFA’nın belirlediği kurallarda tesisleri düzenliyoruz ama iş oyunun kurallarını uygulamaya geldi mi,kendi içimize dönük oynadığımız  müsabakalara bir göz atın hiçbir sportmenliğe ve UEFA’nın kurallarına uygun değil.

Şike davası gibi bir Futbolda suç sürecini yaşadık; şike den yargılanan kulübün başkanı olan adamı futbol federasyonunun başkanlığına getirdik.

Şike davasından yargılananlar ve ceza alanlar kulüplerini bağlamaz diyen UEFA başkanına itirazda bulunan bir Başbakana sahibiz;neymiş efendim UEFA kulüp başkanlarını cezalandırmalı ama kulüplere ceza vermemeliymiş.Peki bu şike yapan kulüp yöneticileri kulübü için şike yapmadılar mı?

Sadece futbol mu var spor karnemizdeki kırıklardan biri de; dopingde yaşadıklarımız, uluslararası olimpiyat oyunları başta olmak üzere madalya alan tüm sporcularımızın madalyaları birer birer geri alındı ;bunu hiç sorgulayan çıktı mı?

Ama 2020 olimpiyatlarının bize verilmemesi üzerine şike ve dopingi görmeyenlerin kahramanlıklarına ne demeli?

Demokrasi anlayışımızla, derbi maçlarında taraftarlarımızın futbola bakışı birbirini tamamlarken,buna bir de trafikte  araba kullanmamızı eklemeliyiz.

Türkiye’de futbol terörü t ve trafik terörü gündeme gelince bir hararetli tartışmalar başlar; bütün televizyon kanalları futbol terörüne kilitlenir ama bir arpa boyu yol alınamaz hep başladığımız yere geri döneriz.

Dönmeye de devam edeceğiz çünkü  bizim siyasal ve sosyal kültürümüzde gerçekle yüzleşmek diye bir şey yoktur ve toplumun her kesimi bir tarafa; bireyler olarak ta böyleyiz istisnalar kaideleri bozmuyor, bir kaçımızın objektif olması bir şey değiştirmiyor.

Hepimizin bir yasağı,bir hırsızı ,bir darbecisi ve bir teröristi var onun için de; AB’den uzaklaştık kendimize göre bir demokrasi istiyoruz ;uluslararası yarışmalardan da zevk almıyoruz çünkü olay çıkartamıyoruz,hakeme küfür edemiyor  mazeret üretemiyoruz,üretsek de kimse dinlemiyor kendimiz çalıp kendimiz söylüyoruz.

Tuhaf bir toplumuz sosyolojik derin analizlere gerek yok; trafikte araba kullananlara,futbol maçı seyredenler arasında geçen kavgalara ve siyaseten veya her hangi bir konuda aramızda geçen tartışmalara bir baktığımızda, kime baksak birbirimizi görüyoruz…TBMM olan kavgalarda bunu doğrulamıyor mu?Bir milletvekili Meclisteki kavgaları çok dürüstçe şöyle yorumlamıştı;biz toplumun aynasıyız bizim yaptıklarımızı toplum onaylıyor demişti.

Bir tuhaflık var  bizde; ip mi kısa yoksa  kuyumu derin  misali.

Kuyunun derinliğini tartışırız da  kuyuya saldığımız kovanın ipini uzatmayı bir türlü akıl edemeyiz.

Demokrasinin içselleştirilmesi için ivedi olarak AB standartlarında eğitim ve hukuk düzeni kaçınılmaz olarak her alanda karşımıza çıkıyor;bunu ekonominden sorumlu devlet bakanı Ali Babacan da söylüyor ..Ama bizim Başbakanımız için her şeyin reçetesi dinde;dindar nesil yetiştireceğiz neslimiz bozdular demiyor mu?.Dindar nesil maçlarda olay çıkartmaz mı?

Beşiktaş-Galatasaray maçında çıkan olaylar üzerine bir iddia dolaşıyor  internette;Beşiktaş-Galatasaray maçının olaylarını tetikleyen,Beşiktaş’ın meşhur çarşı gurubuna karşı alternatif Beşiktaş seyircisi içinde bir grubun çıkarttığı; bu grubun adının da “1453 kartallar grubu “olduğu iddia ediliyor ve Tayyip Erdoğan grubu diyerek kendilerini tanımlıyorlarmış,bir bu eksikti.

1453 kartallar  grubu,kendilerini tanıtmak için ve Gezi olaylarına taraf olan Çarşı gurubunun, tribünlerde ve taraftar grubu içinde alternatifi olmak istediklerini söylüyorlarmış.

Felsefenin kafa karışıklığı yaptığını savunan bir eğitim anlayışının tezahürü olmasın sporda yaşadıklarımız?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums