Öcalan’ın tahliyesi artık sürpriz değil beklenen bir haber

  • 30.07.2013 00:00

 Suriye iç savaşından sonra Esed’in en kısa zamanda gideceğini hesaplayan Erdoğan Esed ile köprüleri attı ve bütün diplomatik ilişkisini kesip üç beş ay sonra Esed’in gideceğini tahmin ediyordu ama umduğu dağlara kar yağdı.

Ve hiç beklemediği hatta rüyasında görse inanmayacağı bir durumla karşılaştı ve Suriye sınırımızdaki PKK’nın Suriye silahlı kolu PYD’in Kürtlerin Esed ile anlaşarak   Kürtlerin yaşadığı bölgeye hakimiyet kurmaları her şeyi alt –üst etti..Önce Suriyeli Kürtlerin özerklik ilanına müsaade etmeyeceklerini söyledi Ankara ama atıp tutmaları bir işe yaramayınca geri adım atmaya başladılar. Ankara’yı bir telaş bastı apar topar PYD’in eş başkanı Salim Müslim’i Erdoğan hükümeti Türkiye’ye davet etti ve resmi görüşmeler yaptılar MİT ve üst düzey Dışişleri bürokratlarıyla iki gün İstanbul’da ve Suriye Kürtlerinin özerk statü ilanını da normal karşıladıklarını beyan ediyorlardı.

PYD’lideri Salim Müslim ile AKP hükümeti arasında arabuluculuk görevini Abdullah Öcalan’ın sağladığı çok yaygın bir kanı ve hükümet tarafından da bu haberler yalanlanmadı.

 Bir devlet adamı gibi ülkeler arasında rol oynayan bir siyasi lideri artık ceza evinde tutmanın  bir esprisi yok,tutarsanız adama gülerler.PKK’nnı Suriye deki silahlı koluyla diplomatik görüşmeler yapacaksınız,Öcalan’ı ise terör örgütünün başı diye ceza evinden tutmanın bir mantığı var mı?

Artık Öcalan için devlet,en kısa zamanda ceza evi koşullarını değiştirmesi ön plana çıkmış ertelenmesi de imkansız gözüküyor, gelen mesajlarda bu doğrultuda Öcalan’dan.

Öcalan, ben artık sürece daha saydam bir ortamda müdahale etmeliyim diyor,bunu İmrallıya gidip gelen en kıdemli heyetin başı ve BDP eş başkanı Selahattin Demirtaş her uzatılan mikrofona ve kameraya yüksek sesle  dillendiriyor, bizim İmrallıdaki görüşmelerimizde benim ortamım değişmezse süreçten çekileceğini söylüyor.

Nerden nereye eğer bundan daha aylar önce PYD’in liderini yakalasaydı bizim devlet,Erdoğan hemen bir basın toplantısı yapar, el gölgesiyle devreye yandaş medyada canlı yayına geçer terör örgütünün  Suriye kolunun sözde lideri elimizde, diye cavcavlı sözlerle hamaset yaparak devam eder,AKP’nin  dalkavuk medyası da ne allayıp pullardı bu haberi ama şimdi süt dökmüş kedi gibi.

Biz demiştik sözü sevimsiz bir söz ama Suriye’de iç savaş başladıktan sonra PKK bir taşla iki kuş değil,üç-dört kuş vurmaya başladı dedik; ama onların çok bilmiş dalkavuk tetikçi yazarları var ya,PKK bitiyor,tükeniyor son çırpınışları her şey bizim kontrolümüzde gidiyor,gibi gerçekle örtüşmeyen savunma refleksli çıkışlar içeren,kendini haklı çıkartan yazıları ,yaşamın realitesi karşısında buharlaştı.Sahi siz ne yazmıştınız Orta doğudaki gelişmeler  ve Kürt sorunu üzerine bir çıkartın da bir okuyalım.Çok merak ediyorum şahsen Yaşar Yakış’ın tarihi açıklamalarını  okuyan yandaş,besleme,yaftalamacı yazarları  ne diyecekler acaba?

 AKP’nin kurucularından ve  hükümetinin ilk dışişleri bakanı Yaşar Yakış ‘ın açıklamaları yüzlerine bir tokat gibi yapışıyor.

Türkiye de bir Kürt sorunu var bu sorun çözülmedikçe ülkenin önünü açmak ve demokratikleşme de adım atmak g imkansız dendikçe;bizim Başbakan Kürt sorunu yok Kürt kardeşleirmin sorunu var,diye tepki gösterir Kürt sorununu terör sorunu diye yorumladı yıllarca.

Meğer daha AKP’nin ilk kuruş yıllarında Kürt sorununun  ötesinde ileride bağımsız  Kürt  devletinin ortaya çıkacağı tartışılmış AKP içinde de bizden gizlerlermiş.

Bu görüşü 29 Temmuz 2013 tarihinde Taraf gazetesinde Tuğba Tekerek’e tam sayfa  bir mülakat veren;AKP’nin kurucularından ve AKP hükümetini ilk Dışişleri Bakanlığı yapmış deneyimli eski diplomat Yaşar yakış’ın açıklamalarından öğreniyoruz.Yaşar Yakış’ın AKJP’den neden koptuğu da anlaşılıyor bu röportajda.

Bu röportajı okumayanlar büyük bir bilgi eksikliğini hissederler, ya gazeteyi bulsunlar ya da hemen internete girip okumalarını hararetle tavsiye ederim.

Tuğba Tekerek soruyor;Suriye de Kürt bölgesi kurulması yolunda atılan adımlar sizin için sürpriz miydi?

Yakış:

Hayır değildi.Kürtler dünyada devleti olmayan en büyük halk diye anılıyor,dört ayrı ülkeye dağılmış,40 milyona yakın nüfuslarının olduğu söyleniyor.Ben eskiden beri er geç bağımsız Kürdistan istikametinde yollarına devam edeceklerini düşünüyorum.”

 Türkiye  öngöremedi mi Suriye’de bir Kürt oluşumu sorusuna?

Yakış:

“Öngörmüş olduğunu tahmin ediyorum ama olay yabancı bir ülkede cereyan ediyor.Türkiye’nin oraya müdahale etmesinin sınırları var.”

Yakış ben bir(Parti içindediyor) Kürt devleti kurulacak dediğim de, ağbi Kürtler dağınık nerden kuracaklar diyorlardı, şimdi AKP’de çok önemli yerde bulunanlar..Bir başka tezi Yakış’ın üstünde durulması açısından eğer Suriye ye girersek geri dönemeyiz,diyerek de tehlikeye dikkat çekiyor.Yakış’ın bir başka özelliği ise 12 yıl Suriye,Mısır ve Suudi Arabistan diplomatlık yapması ve Arapça bilmesi ayrı bir önem taşıyor görüşleri ve öngörüsü açısından.

Bu röportaj o kadar sade ve duru ki; Erdoğan’ın ve hükümetini bu kadar öngörüsüz olmasına insanın  inanası  gelmiyor ama geldiğimiz nokta da her şeyi gösteriyor.Derler ya, burnunun ucunu göremiyor deyimi tam bizim hükümet için söylenmiş söz.

Başbakanın ve kabinesinin demek ne kadar doğru,Erdoğan demek daha inandırıcı çünkü; bir Başbakan var bir de Erdoğan var ülke yönetiminde söz sahibi olan ve karar veren..Başka bir bakanın ve belediye başkanının konuşmasının bir anlamı yok;bunu Gezi direnişinde de gördük ne içişleri bakanı, ne de  İstanbul Büyük Şehir belediye başkanı geri planda kaldı bütün sorunlara Erdoğan muhatap oldu!.Ama dış politika böyle değil,yüzde 50’nin oyu ile başarı elde edilmiyor,meydanlara on binleri yığmakla da sorun çözülmüyor, iftar sofralarında din üzerinden özgürlükleri tanımlamanızın da  hiç geçerliliği yok.

Dış politika ideolojilerin,dinlerin ve mezheplerin boğulduğu bir alan olarak daha net gözüküyor küreselleşen dünyada.

Bu kadar tek adamlığa oynar nobran bir mantıkla ülkeyi yönetmeye kalkarsanız, geldiğiniz sonuca da katlanacaksınız ama yalnız Başbakan sonuca katlanmayacak ülke olarak hepimiz bedel ödeyeceğiz,sınırımızda ki iç savaşın bize sıçramayacağının garantisini veren var mı?

Artık Abdullah Öcalan’ın tahliyesi kaçınılamaz oldu biran önce, Öcalan normal bir ceza evine mi çıkartılır yoksa ev hapsine mi alınır, bu sürecin getirdiği ve koşulların dayattığı bir sonuç iç barışın sağlanması açısından.

Öcalan ile ben görüşmüyorum devletin istihbarat birimleri görüşüyor,devlet bunları yapar gibi inandırıcı olmayan sözlerini bir anlamı kalmadı artık.

Abdullah Öcalan size ara buluculuk yapıp örgütünün Suriye silahlı kolu olan PYD eş başkanıyla görüştürecek, kendisi de içeride hücrede hapis yatacak.Bunun bir inandırıcılığı olabilir mi?

Bu gelişmeler sonucundan daha da sürpriz sonuçlara hazırlıklı olalım,Orta doğuda daha  gün doğmadan neler doğar,kaç devlet kurulacak ve biz kaç komşulu bir ülke olacağız.

Bizim görüşlerimiz ve öngörülerimiz uç bir yazı gibi okunabilir ama süreci ve gelişmeleri yakından takip edenler için makul bir görüştür.

Abdullah Öcalan’ı koşullar sadece Türkiye’deki Kürtlerin değil, Mezopotamya havzasındaki Kürtlerin en önemli aktörü olarak  öne  çıkartmış durumda.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums