Kör gördü de merkez medya görmedi

  • 4.06.2013 00:00

 Taksim Gezi Parkı olayları ülkenin dört bir yanını alev  gibi sarıp on binler sokağa döküldü; yeryüzünün medyası yayın akışını keserek canlı yayına geçip kameralarını İstanbul’a çevirip, İstanbul’daki olayları dünyaya birinci haber olarak  verirken; bizim merkez yandaş medyamız ancak olayları dördüncü günü görmeye başladı;hatta bazıları da hiç görmedi..

 Sabah gazetesi ve onu  yalnız bırakmayan ve onlarla  ittifak yapanlar HABERTÜRK kanalı ve gazetesi,Star,Yeni Şafak ve AKP medyası olarak adlandırılan bu gazetelerin televizyon kanalları da buna dahil.

Gerçi bizim bu yandaş merkez medyamızın yaptığı yeni bir şey değil,hatırlanırsa Uludere de 28 Aralık 2011 tarihinde 34 kişinin askeri savaş uçaklarıyla bombalanarak katledilmesinin de; merkez medya yirmi dört saat bu haberi gizlemişti; yine biz bu Uludere vahşetini de dünya medyasından öğrenmiştik,bu haberleri sansürlemeleri sürpriz değildi.Hala da Uludere katliamının aydınlatılmaması da bir soru işareti olarak ortada duruyor.

Aslında dünya medyasının  birinci haberi olan Taksim Gezi Parkı olayları,Türk medyasının  editöryal bağımsızlığını ve objektifliğini de suç üstü yakalattı.

Gezi Parkı direnişi dünya basınında nasıl yer aldı bir buna göz atalımda;bizim dalkavuk merkez medyamız görürde ;gazetecilik ve habercilik nasıl yapılıyormuş  kendine çeki düzen verir,dileğiyle..

Gezi Parkı olaylarını dünyanın önde gelen medyası nasıl verdi..

CNN:Protesto,Türk hükümetinin son politikaları hakkında gayri resmi bir referandum haline dönüştü.

GUARDIAN:Türkiye’ deki ana medya,ülke genelindeki gösterilere yeterince yer vermedi.

GUARDIAN’DAN RIACHARD SEMOUR: Gezi Parkı protestoları bir Türk Baharı’nın tohumlarını ekiyor.

INDEPENDENT:Gösteriler giderek otoriterleştiği düşünülen Erdoğan’a karşı geniş bir protestoya dönüştü.

THE TIMES:Türkiye’de şiddet manzaraları giderek yayılıyor.

NEW YORK TIMES:Protestolara rağmen Erdoğan meydan için öngörülen planı sürdürmekte ısrar ediyor.

BBC:Gezi Parkında polis ile gösteriler arasındaki çatışmalarda onlarca kişi yaralandı.Gezi Parkı’nda başlayan eylem Diğer illere de sıçradı,diye haber verip Ankara,İzmir gibi illeri veriyordu.

DER SPIGEL:İstanbul’da çevrecilerin barışçıl gösterisine polis müdahalesi sert oldu.Barışçıl gösteriler Erdoğan’ın otoriter iktidarına karşı ayaklanmaya dönüştü.

LE MONDE:Hükümet öfkeli binlerce İstanbullunun beyaz gecesi:AKP iktidara geldiğinden bu yana kişi başına düşen milli gelir üçe katlanmış olsa da Erdoğan otoriter olmak ve Türk toplumunu İslamlaştırmakla suçlanıyor.

EL CEZİRE:Hükümet karşıtı gösteriler Türkiye’yi vurdu.

HAARETZ:Yıllar sonra Türkiye’de ilk kez bu kadar büyük çaplı gösteriler düzenlendi,diyerek dünya basınıu, önemli bir haber olarak birinci sıradan verirken; bizim merkez medya yanı yandaş-dalkavuk medyamız ise; on binlerin öfkesinden çok birkaç anarşistlerin yakma ve yıkmasını öne çıkartıyordu.

Dünya yazılı ve görsel medyası gezi parkı olaylarını çok yönlü verirken, sosyal medyada da kıyamet kopuyor ve her birey kendi hesabından  yeryüzüne muhabirlik yaparken;bizim Başbakan da çıktığı yandaş bir kanalda,sosyal medyaya Allahın belası diye beddua ediyor,on binlerce kitlesel gösteri yapanlara çapulcu derken,alkol kullananlara alkolik,diye de yaftalama yapmaktan geri kalmıyordu.

Başbakan,eyleme katılan on binlere birkaç çapulcu diye açıkladığı  saatlerde ,İçişler  Bakanı Muammer Güler Gezi Parkına destek eylemlerinin altıncı gününde, 67 ilde yapıldığını açıklayarak; Başbakan’ını  bir yerde yalanlıyordu üç beş çapulcu olmadığı anlamında.

Biz Başbakan’ın böylesi ciddiyetsiz  ve tutarsız açıklamalarını PKK’lıların başlattığı açlık grevlerinde de,Almanya da benim ülkemde açlık grevi yok herkes  yeyip içiyor,kuzu kebap çeviriyorlar,diye dinci bir gazetenin kupürünü cebinden çıkartarak gösterirken;Bakanlarından Adalet bakanı ve Devlet Bakanı ise cezaevlerinde açlık grevlerini bitirmek için PKK’lılarla da görüşme yapıyordu,biz alıştık Başbakanın bu tutarsız konuşmalarına ve tahrik eden diline..Başbakan ekonomide yaptığı başarılarını özgürlüklerde ise tam tersi budamaya çalışıyor.İnsanların özgürlüğü ekmeğiyle eş değerdir.

Zamanı geldi ve geçiyor demokrasi açısından iki temel sorunumuz var..

Biri,yargıyı bağımsız ve tarafsız bir  kurum haline nasıl getireceğiz?

İkincisi ise, medyamızı objektif bir habercilik yayının ı masaya yatırmak!..

Bu iki temel sorundan birisi; demokrasinin kuvvetler ayrılığından biri, diğeri ise demokrasilerde dördüncü kuvvet olan medyadır.

Eğer Başbakan bu anlayışla ve bu ötekileştirici,yaralayıcı,aşağılayıcı ve bu kibir dille, farklı kültürleri ve inançları yok sayarsa, başımız görülmedik belaları getirebilir.

Mutlaka Alevilerin talepleri yerine  getirilmeli Cem evleri yasal statüye  kavuşturulmalı,üçüncü  köprünün adı mutlaka değişmeli,Diyanet İşiler Başkanlığı özerkleşmeli,Başbakan,din referanslı konuşmalardan ve önerilerde bulunmalardan uzaklaşmalı..Yoksa inadım inat misali devam ederse iç barışın bozulması dış ülkelerle olan sorunlara benzemez,sıfır sorunsuz komşuluk ilişkimiz selam veremeyecek duruma getirdiniz,ülke içindeki komşuluk ilişkimizi bari bize bırakın.

Ben yazıyı bitirdiğimde eylemler  İstanbul,İzmir Ankara  gibi metropollerde kitlesel olarak devam ediyordu.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums