KIZ İSTEMEYE GİDERKEN NE SORARLAR?

  • 3.02.2013 00:00

 Anahtar olan değişmez ilk soru kız güzel mi? Kız tarafı da oğlan tarafına oğlunuz ne iş yapıyor?

Güzel kadın boğazın manzarası gibidir,hiçbir erkek gözünü güzel kadından kaçıramaz ne kadar bakmak istemese de,göz beyinin işaret ettiği yere bakarmış.Çünkü gözün gördüğünü beyin kotlar artık o gözün süzmesinden çıkar ve beyinin yönlendirmesine girer.

Güzel kadının maharetleri sorulmaz sormakta abesle iştigal gibi bir şeydir.

İyi dikiş dikiyor,iyi yemek yapıyor,sürgücünden su içilir o kadar temiz gibi şeyler  güzel de geçerliliği yoktur ve bu  teferruattır.

Güzellik bir kadın için başlı başına bir varlıktır.

Güzel kadın, mevsimler değişse de yeşili hiç kaybolmayan nadir bitki türleri gibidir.Boşuna denmez ya;güzel çulda giyse ipek tül olur,diye.

 Güzel kadın cinsiyetinin bilincinde, güzelliğinin de farkındaysa; o kadınla her erkek evlilik yürütmesi çok büyük maharet ister.Güzel kadını her erkek taşıyamaz ve komplekse girer,erkeği kıskançlık krizine sokar.Birde güzel kadın çalışıyor veya sanat ve  edebiyatla uğraşıyor,popüler ise erkeğin yaşamını altüst eder.Eğer erkek karizmatik  ve zengin bir varlığı yoksa,kadın ruhuna hitap edemiyor, romantik ruhlu biriside  değilse,şehvet duygular kaybolur, yerini kaba kuvvet ve şiddet alır.Balayı günleri zehirli yıllara dönüşür.

Her güzelin kahrı çekilmez imiş şarkısını ezberletir erkeğe.

Evlilik üzerine birkaç defa daha yazdım ama konu açıldığı için tekrarlamak zorundayım;evlilik güzel kadınla yakışıklı erkeğin sürdüreceği bir ilişki değil..Evliliği sürdüren belirleyici parametreler vardır;eğitim düzeyiniz,alım gücünüz, genel kültürünüz ve sosyalliğiniz örtüşüyorsa belirleyici ortak yanlarınız olur.Bir mezralıyla bir kentli aşka yaşayabilir çokta sevebilirler birbirlerini ama bu evliliğe dönüşmez,dönüşse de ömrü çok kısa olur ,çünkü ayrı dünyaların insanısınız bunu aşkın şehvet duygusu içinde göremezsinizi,duygudaki aşk ateşinin harı düşünce bu ortaya çıkar.Sevmek tek başına belirleyici değildir.

Kız isteme ve gönül kaymaları üstüne çok halk arasında hikayeler anlatılır.

Eskiden İstanbul de kız istemeye gelenlere kız tarafı oğlan tarafına sorarmış;oğlunuzun lambalı radyosu var mı,diye.Lambalı radyo her delikanlı da bulunmazmış.

Telefonun yaygın olmadığı ve az bulunduğu yıllarda delikanlılar köylerde sevdikleri ve tutuldukları kızlara sevdiğini belirlemek için;güneşli hava da ayna tutarmış yada çeşme yolunda kızın su kovasının içine kibrit kutusu içinde mektup atarmış.Kızlar ise sevdiği delikanlıya manilerle düğünlerde teft çalarak dile getirirmiş..Kız,camiden gelen oğlan/düğünde sevdiğine  bana para takmayan oğlan/işaret anlamaz eşek kafalı oğlan,diye ..Delikanlı sevdiği kız oynarken düğünlerde para takıyorsa, o kız da gönlünün olduğunu mesajını vermesinin işaretiymiş.Şimdi artık böylesi işarete ayna tutmaya,mektup yazmaya gerek yok cep telefonu ve çetleşme, o manili,sevdalı geleneklerin pabucunu dama attı...

Birde kına vardır Anadolu da gelin kız adaylarının ve kadınların vaaz geçilmezi kadınla özdeşleşmesi ağıtlara-türkülere konu olmuştur.Kına yakmalar farklı kültürleri de yansıtır.

Gelin gidecek olan kızın anasından ayrılık deyişi vardır kına üstünden:kınayı getir aney/parmağı batır aney/bu gece misafirem koynunda yatır aney,gibi.Başka bir duyguyu ifade eden ayrılığı anlatan kına ağıtı söylenir;Bal ile yoğurmuş sanki anası/mosmor olmuş ellerinin kınası/ nasıl dayansın bu  gelinin anası/kınası solmadan dağıldığı  yuvası,diye..Başka bir ağıtta ise genç yaşta kocasını kaybeden gelin üzerine yakılmıştır:Bende kurban olurum çakır gözlü geline/ölenece kına vurmaz eline/gönlü akmaz ömür boyu birine..diye, yas tutmasını ve aşkını da köreltmesini isterler genç kadından,kına üzerinden geleneklerini hatırlatırlar.. Kınanın önemli bir yeri vardır Anadolu geleneğinde yas ve eğlencesinde.

Köyün birinde adam  oğlu için bir kız istemesini ister köyden birine,dünürcü olması için..Adam patavatsız birisiymiş sonunda söyleyeceğini başında söyleyen,cenazede oynayan düğün evinde ağlayan bir tip...Komşusunun isteğini yerine getirmek için kızın babasına  falancanın oğlu senin kızı istiyor, eğer sende verirsen kızınla bacak çatacaklar,der..Kızın babası öfkeyle adamın üzerine yürür ve kovar patavatsız dünürcüyü elinden zor alırlar..Adam da gelir oğlanın babasına vermedi beni kovdu kızın babası,der..Herkes şaşırır nasıl olur, biz haber gönderdik gelsinler dedi,diye şaşırırlar.Başka birisi devreye girer ve kızın babasına; Allah’ın emri ile peygamberin kavli ile diye klasik sözlerle oğlumuza kızınızı istiyoruz münasip görürseniz,der..Kızın babası toparlanır oturuşunu değiştirir, kızla oğlan birbirlerini beğendilerse, bizden de onları baş göz etmek düşer büyükler olarak,diye sözlerini tamamlamadan,pencereden bir ses gelir ilk dünürcü olan adam: kızın babasına ben sonunda olanı söyledim yine benim dediğim olacak,diye bağırır.

Bir köyde çok güzel iki kız varmış güzelliği sadece köyünde değil,etraf köylerde de güzellikleri nam salmış, dillere destan olmuş güzellikleri..Fakat bu iki kız evlenememiş ve evde kalmışlar,bir gün güzel kızların anasına sormuşlar; senin kızların niye evde kaldı,diye?Anası da: ”At çekenler bize gelmedi,eşek çekenlere de bizim kızlar varmadı” ondan evde kaldılar, der.Atlı aile zenginliğin göstergesi olduğu gibi, at o çağın önemli bir binek hayvanıdır.

 

Kız istemelerinde ve sanayinin gelişmediği, feodalitenin kültüründe evliliklerde başlık parası ilk sırayı aldığı gibi belirleyici de olur  ve halada bizim kültürümüzde özellikle de doğu ve güneydoğuda geçerlidir..

Beş yıldızlı otellerde yapılan Aşiret düğünlerindeki geline takılan kilo ile ifade edilen altınlar, altın kemerler ve bileziklerden dolayı gelinin oynayamadığını,  havaya sıkılan binlerce silah mermileri, kaza kurşunuyla yaralanmalar,ölümler  ve saçılan dolarlar,medyada değişik şekilde olumlu olumsuz haber konusu olur.

İnsan nerede yaşarsa yaşasın kültürleriyle hayat bulurlar,kendi kültürüne yabancılaşan kendinden de uzaklaşır farkına varmadan..Yaşamın her alanında ve her çağda  geçerlidir bu;damak zevkimiz de buna dahildir. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Hrac Madooglu
    Hrac Madooglu
    27.12.2013 05:52

    Burda es gecilen bir soru var: Erdoganin servetinin kaynagi nedir? Bence isin en can alici noktasi bu.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums