Çankaya’nın geleceği planlandı

  • 21.02.2014 00:00

 Cumhurbaşkanı Gül’ün Başbakan Erdoğan’a güçlü bir rakip olmasının arkasında yatan en önemli unsur, Abdullah Gül’ün de siyasi geçmişi itibariyle aynı seçmen kitlesini hedeflemesi ve Erdoğan’a göre daha ılımlı olan kuvvetliimajı. Bu imaj ki Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan rakip oldukları koşulda kıyasla daha demokrat, kıyasla daha makul tanımlarıyla parlatılma ve hatta Erdoğan’ı geçerek Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturma potansiyeli sağlıyordu. Başbakan Erdoğan’ın yakın çevresinden gelen ‘’yok Cumhurbaşkanı yapmaz öyle şeyler; Başbakana rakip olmaz, davaya ihanet edilmiş olur’’çerçevesindeki uyarıları da göz önüne aldığımızda Abdullah Gül’ün ‘’ihanet eden, koltuk için davasından vazgeçen’’imajına taşınmaya çalışılacağı muhtemel.

 

Son tahlilde Abdullah Gül’ün masasına imzalanmak için gelen ve Türkiye ve dünya kamuoyunun çokça tartıştığı yasalar Gül’ün siyasi geleceği kapsamında kritik görülüyordu. Yasayı onaylaması durumunda hükümetin baskıcı, hukuk tanımaz, sansürcü, kurumları ele geçirmeye çalışan eleştirilerini paylaşmış olacak, Cumhurbaşkanlığı seçiminde onu Erdoğan’dan ayıracak olan potansiyeli;demokrat lider imajını yıkmış olacaktı. Diğer yandan yasayı reddetmesi durumunda ise kamuoyu nezdinde demokrat imajını güçlendirirken, hükümet cephesinden şiddetli olarak Cemaatçi, Gülenci, safını belli eden, Erdoğan’a açıktan rakipgibi eleştirilere, hükümet medyasının ve sözcülerinin baskılarına mağruz  kalacaktı.
 

Son gelişmelerde iseCumhurbaşkanı Gül’ün tartışmalı yasaları onaylaması ve hükümet cephesinin ‘’Cumhurbaşkanımızın isteğiyle değişiklikler yaptık’’ açıklamaları başka bir göstergeye işaret ediyor.

 

Her ne kadar Başkanlık Sistemi amaçlanmışsa da gerçekleştirilmesinde başarısız olundu. Halk tarafındanseçilmiş olacak bile olsa Cumhurbaşkanlığının mevcut yetkileri Erdoğan'ın işine gelmiyor.Başbakan sahip olduğu ve son yasa değişikliklerinin de arttırdığı güçle Başbakanlığa devam edeceğe benziyor.Bunun için tek engel AK Parti tüzüğündeki 3 dönem şartı olsa da birkaç partilinin bu maddenin aleyhinde konuşmasından bir kamuoyu yoklaması yapılmaya çalışıldığını anlıyoruz.Önümüzdeki döneme dairnaçizane öngörülerim şu yönde:

·         AKParti'de 3 dönem şartı paralel devlet propagandasını da kapsayan Olağanüstü Koşullar bahanesi öne sürülerek kaldırılacak. Başbakan Köşkü bir dönem daha Gül'e bırakacak.

·         Böyle bir program öncesinde Gül ile anlaşıldığını düşünmememiz için bir neden yok.Abdullah Gül Ak Parti tarafından bir dönem daha aday yapılacak. Sonrasında engelsiz ve rakipsiz olacağını varsayan Erdoğan, bir dönem sonra Cumhurbaşkanı adayı olmayı planlıyor.

·         Abdullah Gül'ün Başbakan ile uzlaşarak bir dönem daha Cumhurbaşkanlığına aday olması, üstelik AK Parti’nin desteğini alması Erdoğan’a rakip olması koşuluna göre hiç risksiz ve Cemaat gibi hedef yapılmış bir organizasyona bel bağlanmayı da gerektirmeyecek kadar kolay

·         Böylelikle Cemaat adaysız ve alternatifsiz bırakılıp, Gülen’e büyük bir darbe vurulmuş olacak.Dolayısıyla MİT, HSYK ve İnternet Sansürü yasalarını ise Başbakan'ın sonraki dönemine gücünü mutlaklaştırmaya dönük öncül hamleleri olarak okuyabiliriz.

·         Yakın dönemdeki söz konusu yasal değişikliklerleCemaat'in olası hamleleri 3 koldan kesiliyor:1. HSYK ile yolsuzluk bağlamında kullanılacak soruşturmalar denetime alınıyor,2. Son MİT yasasıyla Başbakan ''Kara Kurusunu'' korumaya alıyor. 3. İnternet denetimi ve sansürü yoluyla hertürlü örgütlü- örgütsüz muhalefetin ve olası bir kitlesel halk hareketininde engellenmesi planlanıyor.

Türkiye satranç tahtasında fillerin savaşına sahne olurken, bu öngörüm gerçekleşirse anlayacağız; Başbakan Gülen’e Şah çekmeye hazırlanıyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums