Coğrafi kaderimizde deprem de var jeo-stratejik krizler de var

  • 28.09.2019 00:00

 Son  depremi "Coğrafi kader" kavramının içeriğini yine hatırlattı hepimize... Coğrafi kaderin içeriğinde sadece yaşanılan toprakların fay hatlarına olan yakınlıkları yok.

Aynı zamanda jeo-stratejik konum da coğrafi kaderin içeriğinde bulunuyor.

Tam orta yerdeyiz
Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar gibi üç problemli bölgenin tam orta yerinde bulunmak Türkiyecoğrafyasının ne tür sorunlara hedef olacağını da gösterir.
Bölgedeki her karmaşa sonunda bize sığınmacılar biçiminde yansır.
19'uncu yüzyılda Kafkaslar'dan, 20'nci yüzyılın başında Balkanlar'dan, daha sonra Yunanistan'dan, Yugoslavya'dan, İran'dan, Bulgaristan'dan ve nihayet Suriye'den akan sığınmacı kitleler, hep Anadolu'da nefes almışlardır.

Depremlerimiz
Tabii bir de depreme ve doğal felaketlere açık olmak gibi bir coğrafi kader de var. Bu açıdan Anadolu doğudan batıya uzanan fay hatlarının üzerinde bulunuyor. Bizim kuşaklar 1939Erzincan depremini ve 1999 Marmara depremini dün gibi hatırlarız. Bu arada irili ufaklı pek çok  son İstanbul depremi gibi gelip geçmiştir.

Bahtsız ülkeler
Ancak bu açıdan coğrafi kaderleri bizden çok daha trajik gelecekler içeren bölgeler ve ülkeler var.
Örneğin Califoria'nın sonunun ne zaman geleceği bilinmiyor. Bunun gibi Okyanus'un ada devletleri ve mesela Maldivler, bu yüzyılın ortalarında herhalde su altında kalacaklar.

Ve cep telefonları
Şimdi ana derdimiz kriz anlarında cep telefonlarının neden kilitlendiği şeklindedir. Bereket son İstanbul depreminde büyük bir hasar ve can kaybı olmadı. Ancak her şeye hazırlıklı olmamızgerektiği de sürekli hatırlatılıyor.
Eğer coğrafi kaderinizin fay hatları bir süreliğine ön plana çıkmışsa, coğrafi kaderin jeo-stratejik fay hatları da kısa süre sonra yeniden hatırlanır. Biz de  dolayısıyla bunu hatırlayacağız.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums