Almanlar vagonda, Osmanlı ise Mondros Limanı’ndaki Agamemnon’da teslim olmuştu

  • 12.11.2018 00:00

  Cumhurbaşkanı Macron'un davetlisi olarak Paris'te ağırlanan dünya liderleri, 1'inci 'nın Batı Cephesi'ndeki bitişinin 100'üncü yıldönümünü kutluyorlar. Ve düşünün ki 1871'de, 1914'te ve 1939'da üç kez savaşan  ve Fransa şimdi ortak para birimi olan Euro'yu kullanıyorlar.


Barış vagonu 
Gerçekten de  1918 günü Müttefik devletlerle Almanya arasındaki savaş, bütün cephelerde sona ermişti.
"Compiegne Ormanı"ndaki bir vagonda yenik Alman komutanları kabul eden Fransız MareşaliFerdinand Foch (1851-1929) teslim anlaşmalarını imzalattıktan sonra "Artık gidebilirsiniz"diyerek onlara kapıyı göstermişti.

Bizim barışımız farklı 
 da, Müttefik devletlerle Almanya arasında 1'inci Dünya Savaşı'nın karada, denizde ve havada bitişinin 100'üncü yıldönümü kutlamalarına katılıyor. Aslında 1'inci Dünya savaşı,  ile Müttefikler arasındaki bir anlaşma ile de sona ermişti. Amabizim için 1'inci Dünya Savaşı'nın bitişinin 100'üncü yıldönümü 11 Kasım'da değil, 'deydi.

Mondros'tan Misak-ı Milli'ye 
30 Ekim 1918 akşamı, Limni Adası'ndaki 'nda demirli Agamemnon zırhlısında, Osmanlı Devleti adına Bahriye Nazırı Rauf Bey, İngiliz Amiral Calthorp'un başkanlık yaptığı galipdevlet temsilcilerinin önünde savaşın bitimini içeren "Mütarekename"yi imzalamıştı. 25 maddelik Mondros'un en dramatik 7'nci maddesine göre Osmanlı devleti sınırları içinde 'nin güvenliğini tehdit edecek bir durum söz konusu olduğunda, İtilaf Devletleri istedikleri herhangi bir stratejik noktayı işgal edebileceklerdir. mızın siyasi bildirisi olan 'de Mondros'a atıfta bulunularak "Bu anlaşmanın kapsadığıbölgelerdeki halk bölünmez bir bütündür" denilmişti.

Hitler'in intikamı 
Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Kurtuluş Savaşı zaferi ertesinde Mondros'u, Lozan'la hükümsüz kıldık. 11 Kasım 1918'de 1'inci Dünya Savaşı yenilgileri bir vagonda anlaşmaya bağlanan Almanya ise Nazi orduları 1941'in 22 Haziranı'nda Fransa'yı işgal ettikten sonra, Hitler ilk anlaşmanın imzalandığı vagonda Fransızlara teslim anlaşması imzalattırdı. Sonra da bu vagon Berlin'de bir müzeye koyuldu. 1945'te ise bu vagonu Hitler'in SS'leri Münih'e götürüp parçalamışlar.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums