TSK ve PKK’nın yeni konsepti

  • 24.10.2011 00:00

PKK’nın Çukurca’da sekiz ayrı noktaya düzenlediği saldırı sonrası 24 askerin şehit edilmesi üzerine aslında söylenmedik söz kalmadı gibi. Olayın tüm boyutları, Türk Silahlı Kuvvetleri ve PKK açısından masaya yatırıldı. Eleştirileri öneriler takip etti.

Savaş ve barış kelimelerinin iç içe geçtiği şu günlerde, haftada bir yazı yazmanın vermiş olduğu negatif pozisyona rağmen, bugün pek söylenmeyen bir iki noktanın altını çizmek istiyorum. Savaş çığlıkları arasında, amaçlananın ne olduğu, yaşanabilecek tehlikeli bir durumu hatırlatma gereğini hissediyorum.

Yazımın bu bölümüne geçmeden önce, geçen haftaya dönüp, ortalıkta çokça konuşan “çok şey bilen”, ancak “hiçbir şey bilmediğini bilmeyen” kimi çevrelerin yapmış olduğu yanlış değerlendirmeleri hatırlatarak, bugünkü yazıma başlıyorum.


Genelkurmay Başkanlığı Çukurca saldırısının hemen ardından yaptığı açıklamada 22 taburla yurtiçi ve yurtdışında bazı noktalara operasyon yapıldığını açıkladı.
 Bu açıklama “bu konuları bildiğini zanneden kimi çevreler” özellikle bazı “gazeteciler” tarafından “Sınırdışı kara operasyonu başladı” şeklinde değerlendirildi.


Bu değerlendirmeye ilk gün karşı çıktım.
 Çünkü, devletin kara operasyonu yapmaya niyeti olmadığını, bu tür bir çalışmasının da bulunmadığını söyledim. Tıpkı daha önce yazıp, söylediğim gibi. Yapılan olsa olsa bir nokta operasyonu olabilirdi.


Devlet, PKK’yla mücadelede bazı bölgelerde yeni bir strateji geliştirdi.
 Genelkurmay Başkanlığı’na Orgeneral Necdet Özel’in gelmesiyle birlikte, bu stratejinin hayata geçirilmesi için çalışmalara başlandı. Özellikle sınıra yakın bölgelerde eski “bekleme düzeninden” vazgeçilecek, hareket kabiliyeti yüksek yeni bir düzene geçilecekti. Yeni strateji aslında fazlasıyla da tanıdıktı. Daha önce askerin ve Özel Harekât’ın kullandığı bu yöntem tekrar devreye sokuldu. Nokta operasyonlarla alan daraltılarak PKK’yla mücadele edilecek, havadan yapılan operasyonlarla da PKK’nın etki gücü zayıflatılarak, birliklerin önü açılacaktı. PKK’nın etkinliği, nokta operasyonlarla “kademeli” olarak yok edilmeye çalışılacaktı. Bu operasyonlar sonucu, örgütün üst düzey liderlerinin nokta operasyonlarla “imha edilmesi” de amaçlananlardan biriydiDevlet, bu amaçla bir liste hazırlamış ve listeye 50’nin üzerinde örgüt yöneticisinin ismi, muhtemel olabilecekleri kamplar girmişti.

Devletin, terörle mücadelede yeni konsepte geçme çalışmalarının başladığı günlerde, PKK’nın saldırıları artmaya başladı. Hava operasyonlarının ardından da PKK mücadeleyi şehirlere taşıdı. Sivillerin de hedef alındığı bu saldırılara Kürtlerin de tepki vermesi üzerine de Çukurca saldırısı planlandı. Sivil ölümlerle kendi tabanından bile tepki toplayan PKK, hava operasyonlarında yöneticilerini de kaybetmeye başlayınca, durumu tersine çevirmek için profesyonel bir çalışma içerisine girdi. Çukurca saldırısı bu çalışmanın ilk örneği olacaktı ve oldu da.

Saldırıyla amaçlanan, “psikolojik üstünlük elde etmek” sonrasında askeri, kara operasyonuna zorlamak, yani çok iyi bildikleri kendi bölgesine çekmek ve tıpkı Güneş Operasyonu’nda olduğu gibi ağır zayiat vermekti. Olacak muhtemel “zafer”, kendi kamuoyunda oluşan tepkiyi dindirecek, kaybolan “imaj” yerine gelecekti.


Hükümet ve asker, PKK’nın bu yeni stratejisinden haberdardı. Kara operasyonuna sıcak bakılmamasının en önemli nedenlerinden biri de buydu.

Devletin bu yeni konseptini bilmeyen bazı “gazetecilerin” olayın şehvetine kapılıp, “kara operasyonu başladı” yorumları üzerine, Genelkurmay Başkanlığı durumu düzeltme ihtiyacı hissetti. Yeni kısa bir basın açıklaması yaptı ve kara operasyonu yorumlarını düzeltip, kara ve hava operasyonlarının büyük bir bölümünün yurtiçinde, ağırlıklı olarak Çukurca bölgesinde sürdürüldüğünü açıkladı.


Genelkurmay Başkanlığı özetle ortada kara operasyonu olmadığını, “nokta operasyonlar” olduğunu söyledi.
 Bu bilgileri vermemim nedeni şu. Yeni konsepti, özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bundan sonra yapacağı müdahaleleri sağlıklı değerlendirme açısından, gelinen süreci doğru okumak, bilmek ve de değerlendirmek gerekiyor.

Aslında TSK, son beş yıldır yeni konsepte uygun hareket edebilirdi. Ancak ne Yaşar Büyükanıt ne de İlker Başbuğ’un terörle mücadele konsepti vardı. Genelkurmay Karargâhı’nda yapılan çalışmalar, İrticayla Mücadele Eylem Planı, Lahika ve darbe planlarından öteye geçmiyordu. Asker fişleme ve darbe planlarıyla meşgulken, örgüt bölgede hâkimiyetini gün geçtikçe hissettirdi.

Konuyu fazla uzatmadan PKK’nın yeni, bir o kadar da tehlikeli bir stratejisini yazayım. PKK, Çukurca saldırısı sonrası istediğini elde edemedi. Türk halkı sokağa dökülmediği gibi asker de kara operasyonu oyununu boşa çıkardı. Şimdi yapılmak istenen ise kamu görevlilerinin kaçırılmasının yanı sıra yakın bir tarihte özellikle bayram öncesi Çukurca benzeri yeni bir saldırı düzenlemek. Toplumun kabaran ancak kontrol altına aldığı öfkesini, kontrol dışına çıkarmak. Sokakları savaş alanına çevirip, kontrol dışına çıkan öfkeyi Kürtlere yönlendirmek. Ardından da Kürt halkını arkasına alıp, Serhildan ilan etmek. Bitirirken şunu söyleyeyim. Kontrol dışına çıkan ve de profesyonel ellerin yönlendirdiği öfkelerin, bu ülkede hangi canlara nasıl mal olduğunu öğrenmek için Maraş’a, Sivas’a, Gazi’ye, Yavi’ye, Çiçekli’ye vb. bakmak yeterli.


mbaransu@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (7)

  • tony montana
    tony montana
    2.09.2012 22:38

    Muhalefetle dalga geçmeye çalışan bu yazıda biraz da eşbaşkanın Suriye politikasının doğru yanlarını da bize anlatıverseydi de, öğrenseydik. Bu memleket çok yandaş "yazarcık" gördü ama böyle cahilce kurgularla akıl bulandıran demogog zavallıları hiç görmedi.

  • zweng
    zweng
    30.08.2012 17:25

    Yorumun cok yetersiz yani tam bir demogoji... nedenmi? Che kimsenin kafasini kesmedi iskence yapmadi hele hele din savasi yada mezhep savasi yapmadi... Ama senin bahsettigin cecen libyali ve asil teroristler nasil bir kurtulus savascisi CIA nin kolesi bu kesimler Irakta nasil sivil avindaysa bugunde suriyede sivil avinda haa kim egtiyor Emperyalistler ve Taseronu Turkiye ne icinmi katletmek icin...Esad unutmaki tayyibin 1 yil once kardesiydi.. Bence bulanik suda balik avlama Tayyip ve Esad ayni.

  • zweng
    zweng
    30.08.2012 17:25

    Yorumun cok yetersiz yani tam bir demogoji... nedenmi? Che kimsenin kafasini kesmedi iskence yapmadi hele hele din savasi yada mezhep savasi yapmadi... Ama senin bahsettigin cecen libyali ve asil teroristler nasil bir kurtulus savascisi CIA nin kolesi bu kesimler Irakta nasil sivil avindaysa bugunde suriyede sivil avinda haa kim egtiyor Emperyalistler ve Taseronu Turkiye ne icinmi katletmek icin...Esad unutmaki tayyibin 1 yil once kardesiydi.. Bence bulanik suda balik avlama Tayyip ve Esad ayni.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    29.08.2012 21:54

    söyle dönme dolap meydan senin

  • Kurd e Diyarbekir
    Kurd e Diyarbekir
    29.08.2012 12:01

    1980 lerde Doğun un totaliter-sosyalist? rejimlerinden bir yolunu bulmuş ve batıya kaçmış mültecilere, Türkiyeden gelmiş kemalist-Türk ve Kurd kemalist solcular kaçkın-hayin gözuyle bakarlardi. Bu günde Türk ve kurd kemalist solcular aynı virüsten mürtekip. Ne Resistence-direnen dinazor virüslermis bunlar.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    28.08.2012 22:40

    iyide che bolivyaya gitmiş. savaşmak için türkiyeye gelseydi sorun olurdu. talibanda suiyeye giderse dersdim olmaz. hatayda ne işi var

  • emir acar
    emir acar
    28.08.2012 20:06

    görende cheyi eski imparatorluk devletinden bir zamanların sömürgesi gariban devletin başındaki diktatörü devirmek için gönderilen asker zannedecek. ayrıca mustafa yalçıner ya da mihri belli bulunduğu konum itibariyle bölgede hakim bir devletin kontrolünde eğitilerek filistine ya da yunanistana savaşmaya giden insanlar değil. bireysel kararlarıyla orada olan insanlar. solun tavrını eleştirebilirsiniz ama devlet bahçeli mantığıyla yaptığınız kurgular komik oluyor bilesiniz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums