Uludere, AKP’nin Dersim’idir

  • 29.12.2014 00:00

 Tam dört yıl önceydi. Gece yarısı Twitter’da mesajlarıma bakarken, soy ismi Encu olan, Uludere’de yaşadığını söyleyen bir kişiden sayısız mesaj almıştım. İddiasına göre “devlet uçaklarla onlarca köylüyü bombalamış ve aralarında akrabalarının da olduğu kişiler yaşamını yitirmişti”.

Bu konuyu araştırmamı istiyordu.

Gelen mesajı önce tweetledim. Ardından da “eğer bu iddia doğruysa sabah Türkiye bu haberi konuşacak” diye bir not düştüm.

Ve günün ilk ışıklarıyla birlikte o kara haber doğrulandı. Uludere’de 24 insan Türk jetlerinin bombaları sonucu yaşamını yitirmişti. 20 yakın çocuk da yaşamını yitirenler arasındaydı.

Haber doğrulanmasına rağmen, merkez medya olayı görmüyor, hükümet kanadı da bir türlü kameralar karşısına çıkamıyordu. Nihayet öğleden sonra AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik kameralar karşısına geçti ve olayı doğruladı. Penguen medyası da yayınlarında bu acı olaya yer vermeye başladı.

Bana mesajı gönderen kişiye söz verdiğim gibi konuyu araştırdım. Ve ortaya skandal bir bilgi çıkmıştı. MİT Müsteşarlığı’nın gönderdiği yanlış istihbarat sonucu bombalama gerçekleşmişti. Genelkurmay’a giden istihbarat notları ise altı taneydi.

Taraf’ta bu istihbarat notlarını yazdık. MİT tarafından 20-23-25 Aralık 2011’de askere peş peşe gönderilen raporlarda şunlar yazılıydı:

Kongra-Gel (PKK) Eylem Emaresi. Türkiye metropollerine eylem yapacak HPG mensuplarına Irak’ın kuzeyinden silah/ mühimmat ve malzeme aktarımının kaçakçılar vasıtasıyla yapıldığı/ yapılacağı..

İstihbarat çoğunlukla güvenilir nitelikte ve haber elemanı kaynaklı. PKK üyesi Topal Bedran Kod adlı Sait Tanıt, Şırnak Uludere Ortasu’daki üs bölgeleri, askeri birlikler ve hareket tarzları, bölgedeki asker sayısı ve Ortasu’daki örgüte yakın korucular hakkında araştırma yapıyor. PKK Zagros sorumlusu Dr. Erdal Bahoz kodlu Fehman Hüseyin, Şırnak Uludere Ortasu bölgesinde yer alan Düğün Dağı karşısında Türkiye sınırına 10 km uzaklıkta telsizle konuşuyor. Keşif çalışması ve Dr. Bahoz’un sınır bölgesine yakın mıntıkada bulunması, adı geçen alanda bir eylem arayışı olabileceği yönüyle önemlidir.

MİT’ten Genelkurmay Başkanlığı’na gelen başka bir istihbarat raporunun tarihi ise 23 Aralık. Raporda aynen şu bilgilere yer veriliyor; “Sinat Haftanin bölgesindeki teröristlerin bir kısmının Qumri-Surur- Kesta- Nazdur- Keşan bölgesinde 20-25 kişilik gruplar halinde barınmaya başladıkları… Yer tesbitine dayanarak yapılan çalışma ile temin edilen bilgi: Fehman Hüseyin’in 25 aralık tarihinde Sinat Haftanin’de yer tesbitinin yapıldığı…

Sonrasını biliyorsunuz. Bu bilgiler ışığında yapılan operasyonda 34 sivil vatandaşımız öldürüldü. Dönemin başbakanı bu raporları yazdığım ve suçluları deşifre ettiğim için beni vatan haini ilan etti. “Olayı çözeceğiz, sorumluları yargı önüne çıkaracağız” demesine rağmen, tıpkı 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması gibi, soruşturmalar “sıfırlandı”. Önce Meclis’teki komisyonda, ardından da sivil/ askerî savcılıktaki soruşturma “devlet sırrı” gerekçesiyle kapatıldı. Suçlular, devlet eliyle korunup, dosya bir anlamda “imha” edildi.

Meclis komisyonunda o günlerde ilginç bir olay daha yaşanmıştı. Sözü komisyon üyesi MHP Milletvekili Atila Kaya’ya bırakalım: “İçişleri Bakanlığı bir rapor hazırlamış, fotokopisini verin dedik, yok dediler, çok gizli. Bir müfettiş geldi okumaya başladı. Bir anda fark ettim ki okudukları Mehmet Baransu’nun yazdıklarıyla örtüşüyor. Müfettişe, bunun neresi gizli, gazeteci yazmış dedim, şaşırdı.

Uludere’nin yıldönümünde herkes tekrar konuşmaya başlayınca, aklıma yukarıdaki raporlar geldi. Bir de bu olayı dört yıldır unutan BDP- HDP’nin bugünlerde meydanlara çıkıp, açıklama yapması.

Suçlular o kadar çok ki…

Basının da Uludere derken, istihbarat raporlarına değinmeden konuyu teğet geçmesi ise içler acısı başka bir durum.

Dersim katliamını ağızlarından düşürmeyenler şunu unutmamalı; Uludere, AK Parti’nin Dersim’idir.

mbaransu@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums