Haşim Kılıç'a açık mektup

  • 6.10.2014 00:00

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, geçen hafta kendisini ziyaret eden Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’ni kabul etti. Kılıç, burada yaptığı konuşmada ifade özgürlüğünün yaşam hakkından bile daha fazla değerli olduğunu belirtip, en büyük görevin de yargıya düştüğünü söyledi.

 

Kılıç’ın sözleri tarihî bir konuşmaydı. Siyasete, yargıya ağır eleştiriler yaptı. Gazetecilere de çağrıda bulundu.

 

Konuşmanın satır başları şöyleydi:

 

İfade özgürlüğüyle ilgili sıkıntının temel kaynaklarından birisi temel haklar konusunda davalara bakan yargı mensuplarının bu algıya sahip olmaması. Beni endişelendiren konu Türkiye’de giderek artan kin ve nefret söylemi. Bu iklimin oluşmasında siyaset kurumlarının sorumluluğu var. Bu ortamda oluşan korku iklimi gazetecileri de etkiliyor. Temel hak ve özgürlükler konusunda mücadele gerekir. Gazeteciler de direnmeli. Pes etmemeleri gerekir.

 

Anayasa Mahkemesi Başkanı biz gazetecilere çağrıda bulunduğu için, kendisine bu açık mektubu yazma ihtiyacı hissettim.

 

Kendisi de hatırlayacaktır. Milli İstihbarat Teşkilatı, siyasi iradenin emriyle beni ajanlarına takip ettirdi. Üstüne bir de kod isim ve sahte evraklarla terör örgütü, ajan diye beni, Mehmet ve Ahmet Altan kardeşleri, Yasemin Çongar’ı ve birçok Taraf gazetesi yazarını dinleyip, izledi.

 

Belgelerle bu hukuksuz eylemi ortaya çıkardık. Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduk. Haklarında dosya açıldı, yargılanmaları için Başbakanlık’tan izin istendi. Ancak “dönemin Başbakanı” Tayyip Erdoğan, bu hukuksuz uygulamayı yapan ekibi koruyup, kolladı. Yargılanmalarına izin vermedi.

 

Nedeni ise gayet anlaşılırdı.

 

Bu hukuksuz uygulamaya karşı doğal olarak bir yıl önce Anayasa Mahkemesi’ne müracaat ettik. Ancak müracaatımızın üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, AYM dosyayla ilgili bir karar vermedi. Bu da düşündürücü.

 

Yukarıdaki sözleri söyleyen bir kişiden doğal olarak hukukun gereğini yapmasını beklemek de bizlerin hakkı. Bir yıldır bu kararın neden bekletildiğini kamuoyuna açıklamak da sizlerin görevi. Biz gazetecilere direnmemizi, pes etmememizi söylüyorsunuz. Biz kimseden korkmadan görevimizi yapıyoruz. Sizlerden de pes etmeden benzer tepkiyi bekliyoruz.

 

Şimdi şu soruları sormak da bizlerin hakkı; Önünüzde bekleyen bu ve benzer dosyalarla ilgili neden karar vermiyor ve geciktiriyorsunuz? MİT’e geniş yetki veren, ülkeyi El-Muhaberat’a çevirecek olan ve Anayasa’ya aykırı şekilde Meclis’ten geçirilen MİT yasasının iptaliyle ilgili müracaat önünüzde. Karar için neyi bekliyorsunuz?

 

Anayasa’ya aykırı şekilde kapatılması istenen dershaneler dosyası neden, niçin sumenaltı edildi?

 

17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında mahkeme kararları uygulanmazken, Anayasa’da açık hüküm varken neden sessiz kaldınız? Kimden korktunuz? Anayasa’yı niçin korumadınız?

 

Temel hak ve özgürlükler diyen siz ve mahkemeniz...

 

Yolsuzluk operasyonunun intikamını almak için siyasi iktidar polisleri hapse attı. Gözaltı süresi dolmasına rağmen üç gün eşya diye nezarette bekletildiler. 2010’da göreve başlayan bir polis, 2009’daki dinlemeden tutuklandı. 2012’de görevden ayrılan başka biri 2013’teki dinlemeden tutuklandı. Buna benzer yüzlerce örnek verebilirim sizlere.

 

Bu kişilerin aileleri ve avukatları sizlere müracaat etti. Dosya önünüzde. Polis operasyonundaki hukuksuzluklarla ilgili neden henüz karar vermediniz? Bu korku iklimi sizleri de mi etkiliyor?

 

Anayasa her gün askıya alınırken, siyasi iktidar Anayasa’yı ihlal ederken sizler neden hızlı ve etkili karar alamıyorsunuz? İnsanları temel haklarından mahrum bırakıyorsunuz?

 

Yerim kalmadı. Ülkede Anayasa’nın her gün bir maddesi çiğneniyor. Anayasa’yı korumak sizlerin görevi. Bunu sizlerden beklemek de biz gazetecilerin ve vatandaşların hakkı.

 

Bizler korkmadan direniriz, pes etmeyiz de...

 

Aynı hassasiyetle sizler işinizi ne zaman yapacaksınız?

 

mbaransu@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums