Balyozcular kaldı

  • 4.08.2011 00:00

Yüksek Askerî Şûra’daki “Balyoz pazarlığı”nda askerin istediği oldu. 41’i tutuklu olan ikisinin ise tutuklanması talep edilen 43 paşadan terfi bekleyen 14’ü emekli edilmedi
 

Balyozcular kaldı  

 
 

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan YAŞ’ın dünkü oturumunda temdit kararı çıktı. Buna göre 41’i tutuklu bulunan, 2’si hakkında ise tutuklama talebi bulunan 43 general ve amiralden terfi sırası bekleyen 14 kişi emekli edilmeyip, görev süreleri bir yıl uzatıldı. Şûra’da ayrıcı geçen yıl Balyoz davasından bekleyen üç generalin de görev sürelerinin bir yıl uzatılması karalaştırıldı.

Köşk ve hükümetin Kuvvet Komutanlığı’na karşı çıktığı Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Arslan Güner, dünkü Şura’yı kilitledi. Güner, Jandarma ya da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın kendi hakkı olduğunu belirtip, dünkü toplantıda küçük çaplı kriz çıkardı. Köşk ve hükümet bu atamaya karşı çıktığı için, 1. Ordu Komutanlığı ve Harp Akademileri Komutanlığı’na atanmak istemeyen Güner’in, bugün emekliliğini isteyebileceği de konuşuluyor.

 

Özel asaleten atanabilir

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanı, Balyoz sanığı tutuklu 14 general ve amiralin terfi ettirilmesine hükümetin karşı çıkması üzerine geçen cuma günü istifalarını isteyip emekli olmuşlardı. Ardından da aynı gün Köşk ve hükümet, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel’i önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ardından da vekaleten Genelkurmay Başkanlığı’na atamıştı. Özel’in dünkü YAŞ toplantısının ardından da asaleten Genelkurmay Başkanlığı’na atanması bekleniyor.

 

Kararlar bugün açıklanacak

Başbakan Erdoğan, dün yaklaşık iki saat kaldığı YAŞ’ın yapıldığı Karargâh’tan ayrılmasının ardından, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Genelkurmay Karargahı’ndan ayrılarak makamına geçti. YAŞ’a katılan komutanlar ise Karargâh’ta kaldı. Toplantıda, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alındı. Disiplinsizlik ve ahlakî durumları nedeniyle TSK’dan ayrılacak personelin durumu da toplantıda değerlendirildi. Ardından da 14’ü bu yıl, üçü ise geçen yıldan kalan generallerin görev sürelerinin uzatılmasına karar verildi. Bugün yapılacak YAŞ toplantısıyla yeni komuta kademesinin şekillenip, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulması bekleniyor. Kuvvet Komutanlıklarına yapılan atamalar, YAŞ’ın konusu değil.

Kuvvet komutanları, Genelkurmay Başkanı’nın önerisi ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul gördükten sonra Milli Savunma Bakanı Yılmaz’ın da imzasını taşıyan üçlü kararname ile atanıyor. YAŞ kararlarını onaylaması gereken Gül’ün, Erdoğan ile birlikte albaylıktan generalliğe yükselecek subaylar dahil tüm terfi listelerini elden geçirdikleri biliniyor.

 

Yeni kuvvet komutanları

Kuvvet komutanlarının kimler olacağı üzerine hükümet, Köşk ve Genelkurmay Başkan vekili Orgeneral Özel arasında son üç gündür yoğun bir görüşme trafiği yaşandı. Bugün netleşmesi beklenmekle birlikte; Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Korgeneral Abidin Ünal’ın, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, 1’nci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun, Jandarma Genel Komutanlığı’na 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük’ün, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Donanma Komutanı Oramiral Emin Bilgel’in atanması bekleniyor.

Köşk’ün, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’na atanmasına karşı çıktığı Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Arslan Güner’in, 1’nci Ordu Komutanlığı ya da Harp Akademileri Komutanlığı’na atanması bekleniyor. Her iki komutanlığı istemeyen Güner’in, istifa ya da emeklilik dilekçesini de bugün hükümete vereceği Ankara’da konuşuluyor. Taraf’ın öğrendiği bilgiye göre, Köşk ve hükümet, Güner’in istifa ve emekliliğine yeşil ışık yakacak. İrticayla Mücadele Eylem Planı kapsamında yargılanan Orgeneral Saldıray Berk de emekliliğe sevk edildi.

 

Temditli generaller

Toplantıda görev süreleri uzatılan komutanlar şöyle: Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan, Korgeneral Ziya Korcan Pulatsü, Korgeneral Ziya Güler, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğgeneral Kasım Erdem, Tuğgeneral Ali Aydın. Terfileri geçen yıldan bekleyen Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğa. Abdullah Gavremoğlu ve Tümg. Halil Helvacıoğlu’nun da görev süresi uzatıldı.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums