Piyonlar kurban seçilecek

  • 19.05.2014 00:00

 Algı operasyonu yapmak AKP hükümetinde alışkanlık hâline geldi. İşler kendilerine göre yolunda gitmeyince, yeni gündem ortaya çıkartarak, konuşulmasını istemedikleri konuyu örtülüyorlar. Ne yalan söyleyeyim bunda da başarılılar. Ne de olsa yasal sahibinin kim olduğu belli olmayan “havuz medyası” emirlerinde. Akı kara, karayı ak göstermek bu bol maaşlı lejyonerlerin yaşam biçimi.

Soma’daki madende yaşananlar bir kaza olmanın çok ötesinde. Aklını AKP’nin sağladığı iktidar nimetlerine kaptırmamış ya da bir şekilde “dönüştürülememiş” herkes, bunun bir cinayet olduğunu görüyor.

Sadece Türkiye’de değil, dünyada da benzer şeyler konuşuluyor. Bütün oklar maden şirketini ve denetimi yapmayan, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) bu alandaki sözleşmesine imza koymayı reddeden, hükümeti gösteriyor.

Tabii bir de “yok artık” dedirttiren, Recep Tayyip Erdoğan’ın danışman ve koruma ordusuyla Soma’ya gidip, acılı insanların yaralarını sarmak yerine onları tekme tokat dövme olayı var. Dünya tam anlamıyla şok olmuş durumda. Alman WDR radyo-televizyonunda çalışan Elmas Topçu (@TopcuElmas) adlı gazeteci, Batı’da Başbakanı’n “Sezarların Deliliği” (Caligula) hastalığına tutulduğunun konuşulduğunu yazdı. Hastalığın belirtilerine baktım, hiç de boşa yapılmış bir tespit değil.

Ortada yüzlerce cansız beden varken, konuyu örtemeyeceğini anlayan AKP, işi her zamanki gibi satranç oyununa çevirme kararı aldı. Önce en kolay taş olan piyonu, yani maden sahibini vererek oyuna başladılar.

Eğer “havuz medyası” o sözde sağduyulu manşetleri, toprak altında kalan garip madencilere acıyarak attı diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Uludere’de, Reyhanlı’da, Gezi’de ölen insanlar karşısında kılları kıpırdamayanlar, Soma’daki dram karşısında, vicdan değil, stratejik kaygı güdüyorlar. O tıpkısının aynısı manşetler, yazı işleri toplantısında değil, AKP’nin strateji karargâhlarında belirlendi. Kirli bir satranç oyununun basit hamleleri yaşananlar.

Hamle; Şah’ı korumak için en değersiz taştan başlayarak, kontrollü bir biçimde taş ver. Bu arada mümkünse Şah’ın etrafını daha da kuvvetlendir.

Bu kapsamda ilk ileri sürülen piyon maden şirketi sahibi ve yöneticileri oldu. İlk günlerde toz kondurulmayan kişiler, ilerleyen günlerde “Şah’ı koruma” stratejisinin kurbanı hâline getirildi. Soma’ya 28 Savcı göndererek “bakın işi nasıl ciddiyetle takip ediyoruz” görüntüsü vermeye çalışan hükümet, o savcıları da kendilerinden seçti.

Aynı gömleği iki gün üst üste giyerek, tarihî bir fedakârlık yapan(!) Enerji Bakanı Taner Yıldız, her ne kadar son açıklamalarında sık sık özel sektöre topu atsa da konunun bir de idareye bakan yönü var. Her türlü denetim yetkisini elinde bulunduran AKP hükümeti. İşte satrancın ikinci hamlesi burada çıktı karşımıza. Şah, çok güvendiği enerjiden sorumlu vezirini vermek yerine, bir süredir parti içinde çatlak ses çıkaran çalışma ve sosyal güvenlikten sorumlu vezirini ileri sürme kararı aldı. Böylece bir, iki taş vererek, pek çok şey kazanılmış olacaktı.

Bu hamlelerle kamuoyunda “Hükümet özeleştirisini yaptı. 28 savcı görevlendirdi. Bir bakanını günlerce Soma’da tutarak süreci yönettirdi. Ayrıca kabinenin çok önemli isimlerinden birini de görevini yerine getirmediği (!) için feda etti. Daha ne yapsın Başbakan?” dedirtilmek istendi.

Bu meyanda Başbakan’ın Soma’daki tekme, tokat ziyareti unutulmuş olacak. Ayrıca AKP’nin para kaynakları konusunda en kritik konumda bulunan isimlerden biri olan enerjiden sorumlu vezir de korunabilecek. Hatta “süreci çok iyi yönettiği” yayılarak göğsüne bir de yıldızlı madalya takılacak. Oysa Soma felaketinde hesaba çekilmesi gereken ilk isim, Taner Yıldız.

Bütün bu Bizansvari oyunlar oynanırken, Soma’da içine ateş düşen evler alev alev yamaya devam edecek. Türkiye ise AKP’li kafaların algı operasyonlarıyla uyutulmuş vaziyette yeni maceralara yelken açacak.

Ama bu tehlikeli yolculuk fazla uzun sürmeyecek.

mbaransu@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums