Sepet Dolusu Kitap

  • 30.10.2018 00:00

  Coşkun Can Aktan, Yeni İktisat Okulları ve İktisadi Düşünce, Seçkin Yayınları

Prof. Dr. Coşkun Can Aktan’ın bu kitabı ekonomi biliminin gelişiminde katkısı olan düşünce okullarını ve onların ortaya koydukları düşünceleri değerlendiriyor. Kitap, ekonomiyle uğraşan insanlar için her zaman çekici bir alan olan düşünce tarihi ve ekonomi okulları konusunu kronolojik olarak, olabildiğince anlaşılır bir biçimde ele alıyor. Aktan’ın bu kitabı, ekonomi öğrencileri için kaynak niteliği taşımasının yanı sıra ekonominin zaman içinde gelişimi konusuna ilgi duyan herkesin okuyup yararlanabileceği bir kitap olarak öne çıkıyor.   

 

Aysel Gündoğdu (Editör), Finansın Temel Kavramları, Gazi Kitabevi
Doç. Dr. Aysel Gündoğdu’nun editörlüğünü üstlendiği ve 23 Üniversite öğretim üyesinin katkı verdiği bu kitap, finans alanındaki kurumları, kavramları alfabetik sırayla ele alarak açıklıyor. Kitap, ekonomi, finans, işletme konularında yazı yazanların elinin altında bulunması gereken bir referans kitabı olmanın yanında sınavlara hazırlanan öğrencilerin de gözden geçirmeleri gereken bir kaynak niteliği taşıyor.
 
Aysel Gündoğdu (Editör), Finansın Temel Teorileri, Beta Yayınları
Doç. Dr. Aysel Gündoğdu’nun editörlüğünü üstlendiği ve 15 Üniversite öğretim üyesinin katkı verdiği bu kitap da yukarıda değindiğim kitabı tamamlayan bir çalışma. Bu kitap, ilkine göre daha teknik konuları kapsadığı için daha çok bu alanda eğitim görmüş ve görmekte olanlara hitap ediyor. Özellikle finansal analiz ve teoriyle ilgili çalışma yapacak olanların el altında bulundurmaları gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
 
Rod Hill ve Tony Myatt, İktisat: Eleştirel Bir Ders Kitabı, Heretik Yayınları
Neoklasik ekonomi özellikle mikroekonomiye yeni bir yaklaşım yapmış bir teoridir ve bugün kullandığımız bütün ekonomik araçların, politikaların kökeninde bu teori bulunuyor. Neoklasik teorinin eleştirilen birçok yönü ve kabulü var. Bunlar arasında rasyonellik, marjlarda karar alma, piyasaların rekabetçi olup olmadığı meselesi gibi konular en bilinenleri. Hill ve Myatt’ın kitabında bunlara ek olarak pek çok mesele ele alınıyor ve mikroekonomi her yönden eleştiriye tabi tutuluyor. İktisatçıların kafasını çok meşgul eden sorunlara ve tartışmalara ışık tutan tartışma konularıyla düşüncemize katkı yapacak, yeni ufuklar açabilecek bir kitap.
 
Heinz D. Kurz, İktisadi Düşünce Tarihi, Heretik Yayınları
Kurz’un kitabı da tıpkı Aktan’ın yukarıda değindiğim kitabı gibi oldukça sürükleyici, anlaşılabilir bir biçimde ekonomik düşünce tarihini, bu tarihe katkıda bulunan düşünürlerle birlikte ele alıyor. Şimdiye kadar herhalde 10’dan fazla ekonomik düşünce tarihi kitabı okumuşumdur ama hala okumadığım birisini bulduğumda alıp sonuna kadar okurum. Her kitaptan farklı bir bakış açısı öğrenirim. Bu kitaptan da birçok şey öğrendim. O nedenle bu kitabı ekonomi öğrencilerine, ekonomi biliminin tarihsel süreç içindeki gelişim aşamalarıyla ilgilenenlere öneriyorum.
 
Gavin Menzies, 1421: Çin’in Dünyayı Keşfettiği Yıl, Kalkedon Yayınları
Bu kitapta, İngiltere Donanmasında Denizaltı Komutanı olarak hizmet etmiş olan Gavin Menzies, tarihe merak sarmış ve kartografi uzmanlığı edinmiş bir araştırmacı olarak karşımıza çıkıyor. Menzies, 1400’lerden kalma bir haritadan başlayarak çok sayıda kanıt toplamayı başarıyor ve bütün bunların sonunda Çinli denizcilerin Amiral Zeng He kumandasında, Avrupalılardan yıllarca önce Amerika’yı keşfettiğini, Ümit Burnundan geçtiğini ve neredeyse dünyada gidilmedik yer bırakmadıklarını anlatıyor. Bir dedektif romanı tadındaki kitapta, İmparator Zhu Di’nin yaptırdığı devasa Hazine yelkenlilerinin denizlere nasıl açıldığını, nerelerden geçerek kıtaları keşfettiklerini ortaya koyuyor. Kitabın sonuna eklediği kanıtlar ise neredeyse kitabın kendisi kadar görkemli. Menzies’in ortaya koyduğuna göre çocuk yaşta hadım edilen o nedenle Hadımağaları grubunda olan Özbek asıllı Zeng He, filosunda yer alan amirallerin çoğu gibi Müslüman. İlginç olan, Avrupalıların barbar olarak nitelediği Çinlilerin, dünyayı keşfe giderken oraları ele geçirmek ve oralardaki insanları köle yapmak gibi bir yaklaşımlarının olmaması. Tam tersine gittikleri yerlere bildiklerini öğretmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla kimin barbar kimin uygar olduğu da karışıyor. Menzies’in ve aynı yolda çalışma yapanların bulguları arttıkça dünya tarihini yeniden yazmak gerekebilir. Buna karşılık Menzies'e şarlatan diyenler de var. Yazarın şarlatan mı yoksa gerçekleri yazdığı için batılıları kızdırmış birisi mi olduğuna kitabı okuduktan ve kitaba ekli çok sayıda kanıtı değerlendirdikten sonra siz karar verin.    
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums