IŞİD’E KARŞI KÜRDLER ve KÜRESEL MÜCADELE

  • 15.03.2015 00:00

Hani bana öküz altında buzağı arıyorsun demezseniz, birkaç saat arayla sanal, yaygın ve TV haber kanallarına düşen 4 haberi ve o haberle ilgili yorumumu aktaracağım.

            Tarih 03 Mart 2015, sabah saat on sularında bir haber. “ABD Kürdistan’a doğrudan silah göndermeye başladı.”  Aynı gün saat 16.00 sularında. Bir Başka Haber: “ Türkiye’den Irak’a 2 adet C130 askeri uçakla silah gönderildi.”

            13 Mart 2015 Cuma günü bir başka haber: “Barzani ‘Kürd bağımsızlığı terk edilmedi, ertelendi.” Ve 14 Mart 2015 Cumartesi günü “YPG Rojava için seferberlik çağrısı yaptı.         “

            Birçok insanın gibi sizde rutin haber olarak gördüğünüz bu dört haberi sıradan diyerek okuyup geçtiğinizden eminim. Yazdıklarımı okuyunca da eminim “ne var bunda” dediğinizi duyar gibiyim. Şu var ki 46 yıllık mesleki duyarlılığım ile farkı hemen fark ediyorum.

Bu yüzden karakaşıma, kara gözüme âşık olmadıklar için kucak dolusu para vererek aynı anda 15 yıl 4 gazete 1 TV’de birlikte aynı anda temsilcilik yaptırmadılar ( Günaydın, Sabah, Tan. Star. Ve ATV) Şimdi bu dört haberden ne anlam çıkardığımı, perde arkası ne sezdiğimi paylaşmadan dilerseniz önce bu dört haberi kısaca hatırlayalım.

Birinci haberden başlayalım. IŞİD ile Küresel Mücadele’de (dikkatinizi çekerim ne diyor? “Küresel Mücadele. Allah aşkına Kürdlerden başka savaşan varmış gibi.”) ABD Başkanı Barack Obama’nın Özel Temsilci John Allen, Irak Kürdistan Bölgesi’ne doğrudan silah göndermeye başladıklarını açıklamış. Nerede açıklamış “IŞİD’e karşı yürütülen savaşın geleceği” adlı panelde.

İlk kez Bağdat üzerinden değil de, silah ve cephane taşıyan kargo uçakları Uluslararası Erbil Havalimanına doğrudan inmiş. Ama nasıl? Irak merkezi hükümetinin onayı ile. Niçin ve hangi şartla dersiniz? Açıklama hazır “Irak’ın tek parça varlığını devam ettirmesi için.”

Türkçe meali mi? “Bağımsızlık, ayrı ve de güçlü bir silahlı kuvvetler hayalini kurma. Bugün IŞİD karşısında en güçlü, sağlıklı mücadeleyi sen verdiğin için sana destek veriyoruz. Sakın boş şeylere kapılma mesajıyla silahları verdiler. Dünya medyası bizim medya gibi kör, sağır, dilsiz değiller ya. Hemen “Bağımsız Kürdistan” hayal haberleri, makaleleri yazıldı.

Ha bu arada aynı yetkili yani John “Türkiye ile koalisyon konusunda dostane, zengin görüşmeler yapıyoruz.” Yapıcı görüşmeler oldu dedikten sonra NATO’nun Adana İncirlik üssünden ABD savaş uçaklarının hazırlığı yapılan Musul operasyonuna izin çıktığı belirtildi.

Bu gelişmeler olurken ABD televizyon kanalı PBS’ye konuşan Federal Kürdistan Bölgesel Yönetim Lideri Mesut Barzani “Bağımsızlığı terk etmedik, erteledik” deme gereğini duydu. Gerekçe olarak da IŞİD gösterildi. Tabii ABD Kürdlerin şevkini kırmamayı ihmal de etmiyordu. 2016’da ABD başkanlığı için aday olması beklenen senatör Rand Paul “Kürdistan için yeni sınırlar çizeceğim ve onlara bir ülke sözü vereceğim” diye gaz veriyordu.

Şu tesadüfe bakınız ki aynı gün yani 3 Mart 2015 Salı günü ABD Erbil hava alanına silah indirirken Türkiye’de Irak merkezi hükümetine iki uçak dolusu silah gönderiyordu. C-130 tipi iki askeri kargo uçağı El Müsenna Askeri Hava Üssü’ne iniyordu. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaynakçı, söz konusu yardımları Irak Savunma Bakanlığı yetkililerine teslim ediyordu. Gerekçe IŞİD, koalisyon ve terörle mücadeleydi. Zaten ertesi gün de Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Bağdat’a gitti.

Makalemin başında dedim ya; “öküz altında buzağı arama” yaftası yapıştırmaz iseniz siz bu gelişmeleri nasıl okuyorsunuz bilmem amma ben farklı okuyorum. Yüz yıl öncesindeki gibi batılılar yani başta ABD ve AB ile bölge ülkeleri, bu günde aynısı ve tıpkısını Kürdlere reva görecekler. Kürde değil statü, devlet, bağımsızlık; gerçek anlamda eşitlik ve gasp edilen haklarının verileceği gibi bir durumu dahi söz konusu olmayacak. Oyun aynen devam ediyor.

Bunu nereden mi çıkarıyorum? 14 Mart 2015 Cumartesi medyaya düşen dördüncü habere göz atalım: “YPG, Rojava için seferberlik çağrısı yaptı.” Hayırdır ne oluyor demeyin. Benim uzaktan gördüğümü YPG Halk Savunma güçleri çoktan stratejik olarak görmüşlerdi.

IŞİD lideri Bağdadi Tikrit’te yenilgiyi kabul ediyordu. Kürdlerin desteği ile yakın bir gelecekte Merkezi hükümet güçleri Musul’a büyük bir saldırı gerçekleştirecek. Irak’ta yakın bir gelecekte sıkışan IŞİD nereye kaçacak, tabii ki Rojava’ya.

Peki, Rojava’da şu an neler oluyor? IŞİD ağır silahları ile Til Hemis, Til Berak, Raqqa, Halep ve diğer bölgelerdeki bütün güçlerini Kobane intikamını almak ve Suriye’deki konumunu sağlamlaştırmak için Rojava üzerine yoğunlaşacak. Bölgede Kürdler tarafından sarsılan hegemonyasını Kürdlere saldırarak ayakta kalmaya çalışacak.

Kürdler bir yılı aşkındır IŞİD’e karşı Türkiye’nin güney sınırında Irak’a kadar ve de Irak içinde insanlık değerlerini yok eden vahşi çetelere karşı savaşırken güçleri bilinçli olarak zayıflatılmak istenmektedir. Bütün bunlar olurken uluslararası koalisyon kara savaşlarında tek bir mermi atmamakta; bütün yükü Kürdlere yıkmış durumdalar.

İşte bütün bunlar olduğu için Kürdlerin gelecek için ümitleri zayıflamakta. Olan sadece bol bol methiye, övgü, gaz vermekte tabii ön cephede savaşan güç olarak görüyorlar. Kime karşı Taliban, El Kaide gibi kendi yarattıkları IŞİD’e karşı. Söylenecek, yazılacak çok şey var ama yerim dar benden bu kadar. Gerisini varın siz yorumlayın.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums