Erdoğan ne yapmaya çalışıyor?

  • 3.02.2016 00:00

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamaların, uygulamaya çalıştığı politikaların amacını anlayan kimse kaldı mı gerçekten çok merak ediyorum.

AK Parti çevrelerinde de durum farklı değil.

Çünkü duyuyorum ki onlar da artık Erdoğan’ın ne yapmaya çalıştığını anlamıyorlar.

Çünkü ne söylediği sözlerin, ne benimsediği üslubun ne de izlediği politikanın mantıklı, makul, izah edilebilir bir tarafı var.

Bir kaç örnek vereyim, bakın ve en küçük bir mantığı var mı görün.

Mesela Suriye meselesi.

Erdoğan aylar önce Fırat Kalkanı operasyonu için IŞİD’i gerekçe göstermişti.

Sonra ikinci gerekçe olarak “Sınırımızın öte yanında terörün alan kazanmasına müsaade etmeyiz” diyerek Kürt oluşumunu yani YPG’yi gösterdi.

Hatta iç kamuoyuna YPG, dışarıya ise IŞİD gerekçe gösteriliyordu.

Defalarca sınır boyunca bir hat çizileceğini ve sınırımızda bir oluşuma asla müsaade edilmeyeceğini söyleyip durdular.

Bütün dünya Türkiye’nin IŞİD ve YPG ile mücadele için Suriye’de olduğunu düşünürken, Erdoğan geçtiğimiz günlerde yeni bir açıklama yaptı ve şöyle dedi: “Devlet terörü estiren zalim Esed’in hükümranlığına son vermek için Suriye’ye girdik.”

Yani YPG veyahut İŞİD için değil, Esad’ı devirmek için.

Velev ki böyle. Velev ki YPG ve IŞİD için değil Esad’ı devirmek için Türkiye Suriye’ye askeri operasyon yapmış olsun.

Operasyonun dünyadaki meşruiyet dayanağı IŞİD ile mücadele görüntüsü. Yani bunu söylediğiniz zaman kimse size pek ses çıkarmıyor. Böyle söylediğiniz zaman hukuki olarak da bir meşruiyet kazanmış oluyorsunuz.

Peki durup dururken bir ülkenin lideri yaptığı bir işin meşruiyetini ortadan kaldıracak, onu ve ülkesini suçlu duruma düşürecek bir açıklamayı niçin yapar?

Üstelik bu açıkladığı eylemin başka bir ülkenin egemenlik haklarına tecavüz suçlaması ile uluslararası mahkemelere taşınabileceğini bildiği halde.

Bunların hepsini geçsek bile Batı ile arası bozulduğu için Rusya ile yakınlaşmaya çalışan bir liderin böyle bir açıklama yapması anlaşılır bir şey mi?

Bütün bunlara mantıklı, makul izahı olan tek bir kişi var mı?

Kendisini savaş suçlusu, Türkiye’yi de egemen bir devletin topraklarına saldıran işgalci pozisyonuna sokmasından ne çıkarı olabilir ki?

Diğer bir örnek ise AB ile ilişkiler.

Ekonomide büyük sıkıntı var. Yabancı yatırımcı kaçıyor, döviz yükseliyor, işsizlik artıyor, ihracat düşüyor.

Sonuçta yabancı yatırımcıyla ayakta kalan bir ekonomimiz var. Böyle olduğu için iktidar mensupları yabancı yatırımcı döviz getirsin diye gece gündüz çağrı yapıyorlar.

Hal böyleyken, yani döviz artarken, ekonomi bozulurken Erdoğan AB ile ipleri koparmak, kavgayı büyütmek için neden bu kadar istekli?

Ekonomisi bozulacak bir ülkenin lideri böyle davranır mı?

Ekonomiyi daha da zora sokacak, yatırımcıların kaçmasını hızlandıracak bu gerginlik politikasını bu kadar kararlı bir şekilde sürdürür mü?

Makul, mantıklı bir açıklaması var mı tüm bu konuşmaların?

Bir diğer örnek Kürt meselesinde aldığı tavır.

Kürt siyasi hareketine mensup herkesi hapse atıyor.

Adete o kesime “Bakın bunu da attım hâlâ mı sokağa dökülmüyorsunuz? Peki o zaman şu kimseyi de hapse atıyorum, yine mi dökülmüyorsunuz? Peki o zaman içinizdeki en makul, en aklı başında olanları da hapse atayım da bakalım bunu da mı suskunlukla karşılayacaksınız” der gibi hareket ediyor.

Mesela en son Ahmet Türk’ün tutuklanması.

Ahmet Türk’ü tanıyan herkes bilir. Eminim ki AK Partililer de biliyorlar.

Uzlaşmacı, gerçekten barış isteyen, aklı başında, sağduyulu, ilk günden beri hendek politikalarına karşı durmuş bu nedenle de hendek politikasının Mardin’e sıçramasına müsaade etmemiş biri.

Ahmet Türk’ü hapse atmak demek ben bu sorunun daha da büyük yaraya dönüşmesini istiyorum demekten başka bir şey değil.

Tüm bu örneklere baktığımızda gerçekten ortaya çok tuhaf bir tablo çıkıyor.

Yaşadıklarımızı biri bize komplo teorisi olarak anlatsa inandırıcı bulmayız.

Ama gerçekte yaşıyoruz.

Kendini savaş suçlusu, ülkesini muhtemel bir uluslararası suçlamanın odağı yapmaya çalışan, zayıflayan ekonomisini daha da zayıflatmak için geçe gündüz çırpınan, içeride toplumsal bir çatışma arzulayan bir lider görüntüsü var.

Böyle bir amacı var diyemeyeceğimize göre tüm bunları niçin yapıyor?

Bu ülke muhtemel bir Batı ambargosu altına sokacak konuşmalardan niçin kaçınmıyor?

Var olan sorunlarımızı daha da derinleştirecek bir ekonomik krizi büyütmek için neden bu kadar istekli?

Gerçekten anlaşılır gibi değil.

Vahim olan, koca bir ülkede Erdoğan’a “Bir dakika senin amacın ne?”“Böyle yaparak nereye varmak istiyorsun?” “Ülkeyi de kendini de zora sokan bu açıklamaları niçin yapıyorsun?” sorularını soracak, izahat isteyecek kimsenin kalmamış olması?

Bir ülke “Dur bakalım ne olacak” çaresizliğine teslim olmuş, felakete sürüklenişi izliyor.

Hakikaten akıl alır gibi değil.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums