Orgeneral Akar'ın fotoğrafı

  • 11.11.2015 00:00

 Son zamanlarda alışkanlık haline getirildiği üzere Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü, belki de ilk kez muharebe amaçlı müttefik uçaklarına açmasıyla başlayan yeni döneme dair bilgileri dış kaynaklardan almaya devam ediyoruz.

 

Kısa süreli de olsa deneyimlediğimiz çok sesli medya döneminin artık tarihe karışmasına ramak kaldığı bir arka planla, toplum yönlendirilmiş tek yanlı bilgilere mahkum edildiğinden dolayı biraz olsun uç vermeye başlayan sorgulama kültürü de bastırılıyor.

Türkiye'nin, uzun bir süre direttikten sonra temmuz sonlarına doğru İncirlik ve diğer bazı üsleri, IŞİD terör örgütüyle mücadele için Amerikan önderliğindeki koalisyon güçlerine muharebe amaçlı açtığına dair gelişmeleri önce Washington'dan almaya devam ediyoruz. Amerikan F-15C tipi ‘Kartal' lakaplı havada üstünlüğü tartışılmaz savaş uçaklarından altısının, hükümetin talebi üzerine, Türk hava sahasının korunması amacıyla 6 Kasım'da İncirlik Üssü'ne konuşlandırıldığından yine Washington'dan gelen açıklama ile haberdar olduk. Yani, F-15C savaş uçaklarını, artık hava sahası Rusların da katılımıyla tacizden geçilmeyen Türkiye istemişti.

Peki, güçlü hava filosuyla kendi hava sahasını koruyabilecek yeteneğe sahip olduğunu her daim göstermek isteyen TSK, Amerikan F-15 uçakları ile hava sahasının takviye edilmesi ihtiyacını neden duydu? Ne de olsa Türkiye, Amerikan yapımı, çoğu son yıllarda TAİ'nin de katkısıyla modernize edilen ve F-15'ler ile benzer özelliklere sahip envanterindeki yaklaşık 239 F-16 savaş uçağı ile dünyada en fazla F-16 savaş uçaklarına sahip ülkelerden biri.

En başta yazdım, Türkiye belki de ilk kez üslerini bir başka hedefe saldırı amaçlı yani terör örgütü IŞİD'e karşı müttefik olsun olmasın yabancı koalisyon güçlerine açtı. Türkiye'ye doğrudan tehdit oluşturan bu terör örgütüne karşı uluslararası mücadelede artık Ankara'nın kendi çıkarları adına yan çizme lüksü yoktu, hele de bir NATO üyesi olarak ittifaka sadakat göstermesi gerekiyordu.   

1991 yılındaki Körfez savaşından sonra İncirlik'ten faaliyet gösteren, F-15'lerin de yer aldığı Çekiç Güç ya da Kuzey'den Keşif Harekatı'nın temel işlevi Kürtleri, ikinci Körfez Savaşı'nda öldürülen dönemin Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in olası saldırılarından koruma amaçlı idi, her ne kadar saldırı işlevi de olsa. Dolayısıyla İncirlik'in yabancı güçlere, saldırı amaçlı açılmış olması yakın tarihin bir ilki denebilir.  

İncirlik'in, bir düşman hedefi vurmak amacıyla başta Amerikan savaş uçaklarına açılmış olması TSK'nın, hem müttefiklerine dahi kapalı politikasında bir açılımın olduğunu hem de ülke topraklarının, tehdit oluşturan yabancı hedeflerle savaşmak için kullanılabileceğine toplumu hazırlamaya yönelik bir strateji olarak görmek mümkün.

Örneğin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın, Adana dahil bazı illeri ziyareti sırasında İncirlik'te konuşlu IŞİD'le mücadele koalisyonunda yer alan yabancı ülke askerleriyle el sıkışırkenki fotoğrafının, bizzat Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yayımlanmış olması, yukarıda değindiğim açılımlarla bağlantılı.

Bu fotoğraf analiziyle bir an kendimi, bilgiye erişimin sınırlı olduğu dolayısıyla bazı faaliyetlerden önemli siyasi ve askeri sonuçların çıkartılmaya çalışıldığı Sovyetik türü kapalı toplumdaymışım gibi hissettiğimi de belirtmeden geçmek istemedim.   

Neyse, özelliklerinden dolayı F-15'lerin, Suriye'de, örneğin, IŞİD'e saldırı amaçlı kullanılmasının ön planda olmadığı anlaşılıyor. Dolayısıyla bu uçakların İncirlik'e gelmesi, Rusya'nın, 4 adet Su-30SM savaş uçaklarını Suriye'ye yerleştirmesine karşı Moskova'yı dengeleme dolayısıyla Türk hava sahasını koruma isteğinden kaynaklanmış olabilir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums