Geçmiş olsun

  • 7.01.2015 00:00

 CHP lideri Kılıçdaroğlu, faili meçhullerin soruşturulması için Meclis'e verdikleri 24 soru önergesinin AKP tarafından geri çevrildiği yanıtını veriyordu, gazetecilerin, Temizöz ve 8 sanığın, benzer bir davadan beraat etmesiyle ilgili sorular üzerine.

Mevcut ürkütücü siyasi ortama bakarak, tersi olsa idi yani sanıklara ilk başta öngörülen cezalar verilmesi yönünde bir hüküm çıksaydı şaşardım zaten. Beraatle sonuçlanan faili meçhuller davası,  1993-1995 yılları arasında, Cizre bölgesinde 21 kişinin asit kuyularına da atılarak vahşice infaz edilmeleri ya da ortadan kaybedildikleri iddiaları üzerine kurulu.   

Dönemin Cizre Jandarma İlçe Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ile eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da yer aldığı 8 kişi hakkında,   “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve bu teşekküle katılarak mensubu olmak, insan öldürmeye azmettirmek ve insan öldürmek” suçlarından 2009 yılında dava açıldı. Savcılığın davayla ilgili ilk mütalaasında, örneğin,  Temizöz'ün işlediği iddia edilen suçlardan dolayı 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 100 yıl hapis cezası ile cezalandırılması istenmişti. 6 yıl sürüncemede bırakılan davada en nihayetinde dün karar çıktı ve tüm sanıklar, delil yetersizliği ya da zamanaşımı gerekçesiyle beraat ettirildiler.  Oysaki, o dönem var olan siyasi iradedeki kararlılık ve yargının göreceli bağımsız hareket ediyor olması sonucunda, Güneydoğu Bölgesi'nde kazılar yapılmış, pek çok insan cesedine rastlanmış, 1990'ların cinayetlerine dair güçlü kanıtlar bulunmuştu.   Böylece, yargısız infaz edilenlerin faillerinin cezasız kalmayacağı, mağdurların ailelerinin dinmeyen acılarının bir nebze olsun hafifletileceği umudu yeşermişti.   

Resmî bilgilere göre, Güneydoğu Bölgesi genelinde 17 bin insan ortadan kaybolmuş, dolayısıyla aileleri cenazelerine dahi halen ulaşamamış durumda.  İktidar, gerçekten temiz bir sayfa açmak istiyor idiyse bu davaların peşinin bırakılmaması için iradesini gösterir, savcıların elini rahatlatırdı. Dünkü duruşma ile kapatılan davadan, ilk başta bu davayı gören hakim ve savcıların el çektirildiklerini de biliyoruz.    

Kirli dönemlerle yüzleşmek üzere faili meçhul davaların başlatıldığı 2009 yılından bu yana tüm bu davaların kapatıldığı geçen 6 yılda çok şey değişti Türkiye'de. Failleri bilinen ama adına, sorumlulardan hesap sorulmadığı için faili meçhul dediğimiz yargısız infaz davalarının başlatıldığı döneme damgasını vuran Kürt sorununa silahsız çözüm süreci artık bitirildi. Yerini şiddetli çatışmaların yeniden başladığı dolayısıyla istikrasızlığı daha da körükleyen bir dönem aldı. PKK'nın, failinin IŞİD olduğu güçlü şüphesi bulunan Ankara Tren Garı'ndaki katliamın hemen sonrasında ilan ettiği tek yanlı eylemsizlik kararını, askeri operasyonlar sürdüğü için dün bitirdiğini açıklamasıyla çatışmaların tırmanarak  devam edeceği sinyalleri de verildi.   

İktidar ve devlet cephesinde, çözüm sürecinin Haziran seçimleri sonrasında bitirildiğini biliyoruz zaten. Bu sürecin bitmesi demek, birkaç yıldır zaten buzdolabına konulan siyasi reformların da bundan sonra artık bir hayal olduğunu göstermiyor mu?

1 Kasım'da elde ettiği seçim zaferini, muhalefet üzerinde sürdüre geldiği  baskı politikalarını ağırlaştırarak kutlamakta olan iktidardan, Kürt sorununun çözümünün olmazsa olmazı olan demokratik hamleler yapması beklenebilir mi?  

Faili meçhul davalarının da kapatılmasıyla birlikte artık Türkiye'de, derin devlet ile hesaplaşmak için başlatılan, dolayısıyla demokrasi umudunun doğduğu bir dönem de tarihe karıştı.       

Geçmiş olsun….

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums