Patriotlara veda

  • 16.08.2015 00:00

 NATO müttefiklerinin, yaklaşık 2,5 yıl önce Türkiye'nin talebi üzerine bu ülke topraklarına Suriye'nin olası füze saldırılarına karşı Patriot füzelerini yerleştirmelerinin temel nedeni, ittifakın dayanışma içinde olduğunu göstermeyi amaçlıyordu.

Diğer deyişle, Suriye'nin, NATO üyesi Türkiye'ye balistik füzelerle saldırması ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu bildikleri halde Patriotları Türkiye'de konuşlandırmış olmalarının sembolik önemi vardı. Böylece, Almanya, Hollanda ve ABD, Amerikan yapımı Patriot füzelerini, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adana'ya yerleştirdiler. Belki bu hava savunma füzelerinden bir kısmının da Hatay ve Diyarbakır'a yerleştirilmeleri, en azından sembolik öneminin yanı sıra  Suriye'ye karşı caydırıcılığın artırılması açısından da önemliydi. Ama, Hatay'da Alevi nüfusun, Diyarbakır'da ise Kürt nüfusun varlığı ve Şam yönetiminin, bu şehirlerdeki vatandaşları kışkırtma ihtimali nedeniyle Patriot'ların, buraya yerleştirilmelerinden vazgeçilmişti.

Bu arada, Patriot hava savunma sistemlerinin, Türkiye'nin 900 km'lik sınırının yalnızca sınırlı bir bölgesinde ancak konuşlandırılabildikleri dolayısıyla bu ülkeye olası bir balistik füze saldırısını kafasına koymuş bir Suriye'yi caydırmayacağı tartışmaları da gündeme gelmişti.

Bu yıl başında ise, Hollanda Patriotlarının yerini, bu füzelerin idamesi ve askerlerinin masraflarının sürdürülebilir olmadığını Lahey'in bildirmesinden sonra İspanya, Patriotları aldı.

Ama Patriotlara artık veda zamanı geldi.  Alman Savunma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, Der Spiegel dergisinde çıkan bir haberi doğrulayarak, Kahramanmaraş'ta konuşlu Patriot füzelerinin ve 260 askerin, Ocak 2016 itibarıyla görev sürelerinin yinelenmeyeceği haberini doğruladı. Alman DPA ajansı, kaynaklarına atfen, Alman hükümetinin bu kararının, Türkiye'nin PKK ile çatışmalarının başlamasından önce alındığını belirtirken, bu füzelerin ve uzman personelin masraflarının yüksekliğinin kararda etkili olduğunu yazdı.

Suriye ordusunun envanterindeki kimyasal silahlarının önemli ölçüde BM denetiminde imha edilmiş olmasının da  Patriotların gerekliliğinin tartışılmasında etken olduğu havadisleri ortalıkta dolaşıyordu bir süredir.

Ne var ki kazın ayağı öyle değildi. İktidarın, NATO'nun demokratik değerlerinden uzaklaşma işaretlerine bir de “IŞİD'i artık hedef alıyorum,” deyip rotasını ülke içinde ve Kuzey Irak'ta hava akınları düzenlediği PKK'ya çevirmiş olması, başta Almanya AB'nin sert tepkisine yol açmaya başladı.

Bu ülkeler, Türkiye'nin kendini savunma hakkını kabul etmekle birlikte hem PKK'ya orantısız saldırılarına hem de barış sürecinden kopmuş olmasına tepkililer.

Türkiye'nin başta Güneydoğu bölgesinde şiddetin artmasıyla birlikte burada konuşlu Alman askerlerine olası saldırılardan da endişe duyulmaya başlanmış.

Alman Hıristiyan Sosyalist Birliği'nin askerî uzmanı olan Florian Hahn, temmuz sonunda yaptığı açıklamada, Kürtleri hedef aldığını söylediği Türk hükümeti güçlerinin saldırıları nedeniyle Patriotların Türkiye'den çekilmesini talep etmişti.

Der Spiegel, ABD'nin de gelecek yıl itibarıyla Patriotlarını çekeceğini yazmakla birlikte bu konuda henüz Washington'dan resmî bir açıklama gelmiş değil.

NATO'nun, dayanışma çerçevesinde Türkiye'ye Patriot sistemlerini konuşlandırmasından kısa süre sonra Ankara'nın, benzer füze tedariki projesinde ittifakın hasmı Çin'i birinci tercih olarak seçmiş olmasından dolayı, Batılı müttefiklerin, üstü kapalı olarak “Türkiye'yi nankörlükle” suçladıklarını da hatırlatmak lazım.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums