Bir taşla iki kuş!

  • 29.07.2015 00:00

 Türkiye'nin, İncirlik'i, koalisyon güçlerine IŞİD'e saldırı amaçlı açmasına dair ABD ile yaptığı anlaşmadan ilk detaylı bilgilerin, Ankara'dan değil de Washington'dan geliyor olması çok rahatsızlık verici.

Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, IŞİD'le mücadele konusunda Amerika ile fikir birliği sağlandığına dair açıklamasının detaylarını isteyen gazetecilere gizlilik gerekçesini öne sürmüştü. Ama Arınç'ın bu açıklamasından hemen sonra Amerikan üst düzey kaynakları, İncirlik'in kullanıma açılacağına, olası bir fiili güvenlik bölgesinin nereleri kapsayacağına dair bilgileri hem Amerikan hem de Batı medyası ile paylaşmaya başladılar. Geçici hükümetin, ülkenin kaderini etkileyecek ABD ile yaptığı anlaşmaların detayını, kamuoyu ile şeffaf biçimde paylaşmıyor olmasının temel nedeni, tıpkı geçmişteki vesayetçiler gibi kimi hatalı politikalarını kamuoyundan saklama alışkanlığının bir tezahürü olamaz mı?

Türk tarafının, İncirlik'e dair açık ve net olmayan söylemlerini şöyle Türkçeleştirebiliriz belki; İncirlik'i IŞİD'e saldırılar için açma karşılığında Türkiye sınırının Suriye tarafında, bir güvenli bölge oluşturulabilir. Bu güvenli bölge, IŞİD'in kontrolü altında bulunan Cerablus ve Azez hattının, bu terör örgütünden arındırılması hesaplanan bölge olacak. Güvenli bölgeye, mülteciler yerleştirilecek. Ama aynı bölgenin bir yerleri de, hükümetin destek verdiği Suriyeli muhalif grup Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçıları için tahsis edilecek. Böylece ÖSO güçleri, Suriye'de savaşırken gerektiğinde bu güvenli bölgeye hemen sığınabilecekler.

Bu noktada soru işareti, mültecilerin barındırılması öngörülen güvenli bölgede aynı zamanda, ÖSO savaşçılarının bir arada nasıl tutulacağı dolayısıyla mültecilerin güvenliğinin tehlike altına girip girmeyeceği. Belki Amerikan tarafında bu sorunun cevabı vardır, Türk tarafı bilgi vermediğine göre.  

ABD ile teknik detayları üzerinde halen görüşmelerin sürdüğü belirtilen İncirlik karşılığı fiili güvenli bölge mutabakatının bir koşulunun da, Türkiye'nin IŞİD'e eşzamanlı olarak PKK hedeflerine de başlattığı saldırılara tepki verilmemesi. Nitekim ABD Başkanı Obama'nın makamı, önceki günkü açıklamasında, Türkiye'nin PKK ile mücadelesini meşru gördüğünü açıkladı ama barış sürecinin akıbetini sorgulamadı. AB ise farklı bir tutum izledi ve Türkiye'nin terörle mücadelesine destek vermekle birlikte barış sürecinin devam etmesi çağrısında bulundu.

Diğer yandan, birkaç yıldır hem muhalefet hem de kimi Batılı müttefiklerin, “IŞİD'e topraklarınızdan Suriye'ye yabancı savaşçı geçirmesini önleyin, içeride bu örgüt sempatizanlarının yeşermesine izin vermeyin” çağrılarını kulak ardı eden Ankara'nın, şimdi IŞİD'e karşı koalisyon güçlerinin yanında yer alacağı açıklamasının zamanlaması çok manidar.  

Bir yandan özellikle ABD'ye, IŞİD'le mücadele havası verilirken diğer yandan da eşzamanlı olarak PKK'ya başlatılan operasyonlar, bir taşla iki kuş vurma stratejisi gibi görünüyor. Öyle olmasa, IŞİD'in zaten Türkiye'de bilinen elemanları ve faaliyetlerinin üzerine çok önceden gidilirdi. “Bir taşla iki kuş vurma meselesinin” arkasında, erken seçim ve bu seçimlerde tek başına hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu yakalama hesaplarının güçlü olduğu gözleniyor.  

PKK'ya yönelik misilleme saldırıları ve HDP'yi itibarsızlaştırma politikasıyla, bu partiye  giden muhafazakâr Kürt oylarının, bir erken seçimde AKP'ye kaydırılması planı var. Keza, Kürtlerle çözüm sürecinin bitirilmesi, yerini güvenlik politikalarının almasıyla birlikte zaten Kürtlerle barışa yanaşmayan MHP'ye giden oyların, bir erken seçimde yeniden AKP'ye dönmesi olasılığı yüksek.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums