Erken seçim, Haşim Kılıç’ın ayrılışı

  • 12.11.2014 00:00

 İktidar üyeleri yalanlasalar da erken genel seçim ihtimali güçleniyor. Ankara kulislerinde, 2015 Haziran ayında yapılması planlanan genel seçimlerin yaklaşık iki ay kadar öne çekileceği ve hatta 26 Nisan denerek kesin erken seçim tarihi de veriliyor.

İktidarın, haziran ortalarından itibaren okulların tatile girmesiyle seçmenlerin tatil planları yapacak olmalarından dolayı sandığa gitme oranının düşeceği, bu yüzden de katılımın daha yüksek olacağı iki ay öncesine seçimleri çekmeyi planladığı konuşuluyor. Ancak olası bir erken seçim kararında asıl etkenlerin, Kürt açılımında yaşanan sıkıntı ve ekonomik daralma olduğu Ankara kulislerinde bir süredir konuşuluyor.

Her ne kadar hükümet, çıkmaza giren Kürt sorununun çözümü için yeni birtakım açılımlar yapacağını sıkça tekrar etse de artık 2015 seçimleri öncesinde süreci rahatlatmak için gerekli adımları atması beklenmiyor. Zaten gerek hükümet gerekse çözümü başlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan da, devletin müzakere ettiği PKK’yı hedef alan açıklamalarıyla seçimlerde, Kürt sorununu daha da açmaza sokma pahasına milliyetçi tabana oynadıkları mesajını çok açık biçimde veriyorlar.

Her ne kadar işlerin iyi gittiği havası yaratılmaya çalışılsa da ekonomide de bir daralma endişesinin iktidarı erken genel seçim kararı almaya zorlayacağı  konuşuluyor. Seçimlerin iki ay öncesine alınarak iktidarın, seçim propagandası başlayacağından hareketle zaman kalmayacağı dolayısıyla Kürt açılımını erteleme bahanesi üretme olasılığı yüksek.

Keza ekonomide de olası bir kötüleşmede iki aylık bir zaman kazanılacağı hesapları yapılıyor olabilir.

İktidarın, 2015 seçimlerinde hedefi, yarı başkanlık sistemine geçilmesi için gerekli 330 milletvekilini çıkartabilmek. Bu amaca ulaşmak için gerekli oyların alınmasında erken genel seçimin de önemli rol oynayacağı düşünülüyor.

Başkanlık sistemine geçilmesinin Erdoğan’ın otoriter eğilimlerini pekiştirmesine yarayacağı dolayısıyla bağımsız kalması gereken diğer bazı kurumların da içlerinin boşaltılması olasılığının yüksek olduğunu bu noktada hatırlatmakta yarar var.

Malum, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarına takipsizlik kararları verilerek kapatılmak istenmesi sürecinde HSYK gibi kurumların kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olarak yürütmeye bağlandığını hatırlatmak lazım.

Erken ya da zamanında yapılacak genel seçimlere az bir süre kala, son zamanlarda aldığı özgürlükçü kararları ile iktidarın şimşeklerini üzerine çeken Anayasa Mahkemesi’nin Başkanı Haşim Kılıç’ın, 2015 Mart’ında yaş haddinden emekliye ayrılacak olmasıyla birlikte, örneğin, bu yüksek mahkeme üzerinde  nasıl bir kulis yürütüleceği merak konusu.

Hatırlanacağı üzere Anayasa Mahkemesi’nin, kapatılan Twitter’ın açılması, HSYK’da adalet bakanının yetkilerinin iptali gibi kararlarının ardından Erdoğan başbakan olduğu dönemde bu yüksek mahkemenin kararlarına sert tepki vererek,  “Herkes yetkisini bilmeli. Siyaset yapmak isteyen cübbesini çıkarır siyasetini yapar.” demişti. Kılıç ise Erdoğan’ın bu eleştirilerine “Biz işimizi yapıyoruz, Anayasa’nın verdiği yetki çerçevesinde görevimizi yerine getiriyoruz.” diye yanıt vermişti.   

Kılıç, eylül ayı sonlarındaki Adli Yıl Açılış Resepsiyonu’nda da, Hizmet Hareketi’ni tasfiye amaçlı iktidardan gelen bir listeyle ilgili, “Bana da fişleme usulü imzasız bir liste geldi ve ben o listeyi kaldırdım attım.” diyordu, kanıta dayanmadığı için.

 İktidarın, Kılıç’ın gitmesiyle bu yüksek mahkemedeki seçimleri manipüle etmesi, demokrasideki bir diğer mihenk taşının da kırılması anlamına gelir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums