Paşaları kim getirecek

  • 12.08.2011 00:00

Darbe planı soruşturmaları, İnternet Andıcı ile birlikte ilk kez doğrudan karacı orgeneralleri ve Genelkurmay Karargâhı’nı kapsama alanına alırken mahkemenin geçen hafta haklarında yakalama kararı çıkarttığı kişiler arasında yer alan 7 general ve amiralin halen teslim olmamış olmaları akıllara “Karargâh’ta ‘Özel’ bir durum mu var” sorularını getirdi. Zira, bu kişilerin teslim olmamaları halinde bizzat Genelkurmay Başkanları görev kusuru işlemiş oluyorlar. Genelkurmay Başkanlığı görevine atanan Orgeneral Necdet Özel, yakalama kararlarının uygulanmasından birinci derecede sorumlu.

Diğer yandan ortaya, yakalanması gereken şüpheli konumundaki bir generalin, mahkemenin bu kararını uygulamaya koyması gerektiği gibi mevcut yasaların tuhaflığını gösteren bir durum ortaya çıktı. Bu durum Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ile ilgili. Mahkemenin geçen hafta hakkında yakalama kararı çıkarttığı Tümgeneral Çubuklu, bu kararın uygulamaya konmasını sağlayacak kişi.

 

Özel harekete geçmeli

Haklarında yakalama kararı çıkan muvazzaf subayların, Merkez Komutanlığı tarafından yakalanarak adliyeye sevk edilmeleri gerekiyor. Bu işlemin yapılmaması halinde Merkez Komutanlığı hakkında hukuki süreci başlatması gereken kişi, kendisi de sanık konumundaki Tümgeneral Çubuklu. Çubuklu’nun Genelkurmay Başkanlığı Adlî Müşaviri olarak bu görevini yerine getirmemesi halinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in, harekete geçmesi gerekiyor. Çünkü Çubuklu kullandığı yetkilerini Genelkurmay Başkanı adına kullanıyor. Orgeneral Özel’in de, bu kişilerin yasalar gereği teslim olmalarını sağlaması gerekiyor. Sağlamazsa, 12 Eylül referandumunda kabul edilen Anayasa değişiklik paketine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, görev suçu işlediği gerekçesiyle Orgeneral Özel ile ilgili yasal işlemleri başlatması gerekiyor. Eğer başbakan, genelkurmay başkanının görev suçu işlediğine karar verirse o zaman genelkurmay başkanı Yüce Divan’a gidiyor.

 

Siyasi iradenin eli kolu bağlı

Subayların tüm görev suçlarına ise askeri mahkemeler bakıyor. Dolayısıyla mahkemenin, İnternet Andıcı kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarttığı general ve amirallerin bu karara uymamaları halinde ve Genelkurmay Başkanlığı işlem yapmazsa, sivil hiçbir makam mevcut yasalara göre işlem yapamıyor. Dolayısıyla ortada bir kısırdöngü var. Sivil mahkemelerin ve savcılığın ise mevcut yasalar gereği, haklarında yakalama kararı bulunan muvazzaf generallerle ilgili Merkez Komutanlığı işlem yapmazsa, bu yönde bir yaptırımı bulunmuyor.

 

Savcılık Başbuğ’u sorgulamalıydı

Mahkemenin, önceki gün İnternet Andıcı sanıklarının avukatlarına verdiği ve basına yansıyan soruşturma belgelerine göre, İnternet Andıcı hazırlanmadan önce ‘Komutana arzı,’ öngörüyor. Andıç, hazırlandığı kuvvetin komutanı tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe giriyor. Örneğin, bir andıç, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda hazırlandıysa Kara Kuvvetleri Komutanı’nın onayına sunulduktan sonra hazırlanıyor.

‘Sn. K’arz,’ ibaresi, her Karargâh’taki en yüksek makamı kasteder. Genelkurmay Karargâhı’nda da en yüksek onay makamı Genelkurmay Başkanı. İnternet Andıcı’nın Genelkurmay Karargâhı’nda hazırlandığı yolundaki iddialar kapsamında, sanıkların avukatlarına dağıtılan soruşturma belgelerinde kastedilenin de dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ olduğu belirtiliyor. Hatta dava klasörlerinde “Sn.K’arz” ifadesinde kastedilen komutanın kim olduğu sorusuna şüphelilerden bazıları, “İlker Başbuğ” şeklinde cevap veriyor.

 

Karacıların önemi

Askerî kaynaklar, “Sanıkların aylar önce sorgulamasını yapan savcıların, yukarıdaki ifadelerden hareketle Başbuğ’un da sorgulanması için Başbakan’dan izin almaları gerekirdi’ dedikten sonra şu yorumu yaptılar: “Belki de hükümet, o aşamada temkinli davranmak istedi ve bir genelkurmay başkanının şüpheli olarak ifadesine başvurulmasına sıcak bakmadı.”

Darbe iddiaları kapsamında bugüne kadar yüksek rütbeli muvazzaf generaller de tutuklandı. Örneğin, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı Balyoz davası kapsamında cezaevinde bulunan en üst rütbeli komutan durumunda. İnternet Andıcı ile ilk kez doğrudan orgeneral düzeyinde muvazzaf karacılara dokunuluyor ve Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nı kapsıyor. Hatırlatmakta yarar var: TSK demek Kara Kuvvetleri demektir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums