Özerklikten iyisi federasyondur...

  • 8.08.2011 00:00

 

 
    Kemal Burkay, özerklik, otonomi ya da federasyonun ülkenin bölünmesi anlamına gelmediğini belirterek Kürt sorununda çözüm önerilerinin federasyon olduğunu söyledi

Kürt yazar siyasetçi Kemal Burkay, Kürt sorununun çözümü konusunda federasyondan yana olduklarını belirtti. Burkay, “Özerklik, otonomi yada federasyon ülkenin bölünmesi anlamına gelmez. Ancak federasyon özerklikten daha geniş, eşitlikçi bir yapı, ille ayrı devlet şartı yok” dedi.

31 yıllık sürgün yaşamını sürdürdüğü İsveç’ten kesin dönüş yapan 74 yaşındaki Kürt aydını, siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, Ankara’da aralarında Hak Par Genel Başkanı Bayram Bozyel, AKP eski Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt ile Yazar İsmail Beşikçi, Taraf Yazarı ve Kürt Aydını Orhan Miroğlu’nun da bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğuna verilen yemekte basın mensuplarıyla bir araya geldi.

 

‘Dönüş hükümetin projesi değil’

Burkay, “önce anadilimde konuşayım” diyerek Kürtçe başladığı konuşmasına Türkçe devam etti. Türkiye’ye dönüşünü hükümetin bir projesi olarak sunmak isteyenlerin bulunduğunu ancak bunun yanlış olduğunu vurgulayan Burkay, demokratikleşme çabalarına katkı sunmak istediğini belirterek, şunları söyledi: “Gelişimde politik çözüm arayışlarının burada payı var. Ülkenin çözümün eşiğine geldiğini, çözümü dayattığını düşünüyorum. Direnen güçler var elbette. Ama ülkede ağır basan eğilimin barış olduğunu görüyorum. Ağırlaştırılmış sorunların çözümü zor ama bana ilgi duyuluyorsa çözüm arayışları ağır bastığı için. Yoksa benim elimde sihirli değnek yok.”

Burkay, hükümetin kontrolü altında kendisine Kürt sorununun çözümü için bazı fikirlerin dikte ettirileceği iddialarıyla ilgili bir soru üzerine, “Bu tür iddialar belki iyi niyetli, ama karalama haline de dönüşebilir. Kamuoyunu yanlış etkiliyebilir. Düşüncelerimden ödün vermedim. Ama kompleksim yok. Başbakan dönmem için çağrıda bulundu. Bundan şikayetçi olacak değilim. Benim gibi 74 yaşındaki siyasetçiye çözüm için ihtiyaç duyulmaz. Ama benim dönüşümden birçok insan umuda kapıldı. Bir projeyle gelmiş değilim, katkıda bulunurum katkım ne olur zaman gösterir” dedi.

 

‘Otonomi, özerklik ya da federasyon ülkeyi bölmez’

BDP’nin demokratik özerklik taleplerinin gündeme getirilmesi üzerine kendilerinin Kürt sorununun çözümünde federasyondan yana olduğunu ifade eden Kemal Burkay, şöyle konuştu: “Otonomi bölgesel özerkliktir. Bizde otonomi denince ayrı bir devlet kuruluyor diye düşünülüyor, bu sistem ülkeyi bölüp, parçalamaz. Federasyon özerklikten daha geniş, eşitlikçi bir yapı, ille ayrı devlet şartı yok. Irak şimdi federal bir yapı haline geldi. Ortadoğu’da Arap Baharı ile birlikte artık federasyon modeli benimsenebilir.”

 

‘Devlet de PKK da silahları bırakmalı’

Şiddetin sona ermesinde silahların susmasının önemine vurgu yapan Burkay bu konuda şunları söyledi: “PKK’nın tek yanlı ateşkesi faydalı olur. Ama gerçekçi olanı devlet ve PKK’nın silahları bırakmasıdır. Böylece diyaloğa fırsat verilir. Bu, devletin, silahlı gruplara karşı silahı bırakması gerektiği anlamına gelmiyor. Ama karşılıklı olarak silahların susması sivil siyasetin önünü açar. Diyaloğu Öcalan’ın durumuna endekslememek gerekiyor. Tabi ki Öcalan’ın durumunu da gözönüne almak lazım. Silahlar bırakılırken devlet bunun yolunu açmalı. Buna da genel af diyorlar. ‘PKK bitirilinceye kadar savaş sürecek’ demek savaşın sürmesini istemek demektir. Her iki taraftan da savaşın sürmesini isteyenler var. Bütün mesele silahların susmasını istemeyenlerin dirençlerini kıramamak. Niyet, silahları susturmaksa siyasetin yolunu açmalıyız.”

 

‘Düzdekiler niye tutuklanıyor’

KCK operasyonları kapsamındaki tutuklamaları da eleştiren Burkay, “Dağdakileri düze indirmek isterken düzdekiler neden tutuklanıyor?” diye konuştu.

Kürt sanatçı Şivan Perwer’in de Türkiye’ye dönmek istediğini söyleyen Burkay, “Ama geldiğinde konser vermesi engellenmemeli” dedi.

 

Beşikçi: Kürtlerin bir statüsü bile yok

Toplantıda konuşan İsmail Beşikçi de, Kürtlerin bir statülerinin olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bugünlerde Kürt sorunu üzerine en çok çözümden konuşuluyor. Oysaki Kürt sorunu nedir, özünü konuşmak gerekir. Ortadoğu’nun ortasında 40 milyonu aşkın, bölünmüş, paylaşılmış bir devlet var. Ama hiç bir statüye sahip değil. Avrupa devletleri, ve Türkiye, Ortadoğu’nun ortasındaki Kürt mücadelesini terör olarak nitelendiriyor. Kıbrıs, Malta gibi küçük devletler var ama Kürtler 40 milyon nüfus ile küçücük bir siyasi güce, statüye bile sahip değiller. Kürdistan’ı parçalayan devletlerin eleştirilmeleri gerekir. Kürtlerin başına lanetli bir çorap geçirilmiş. Kürtler, kimliksiz ve kişiliksiz bırakıldı. Türkiye, Kıbrıs’ta ne istiyor? (Şimdilerde iki toplumlu federasyon). Kıbrıs için istediğine Kürtler için niye karşı çıkıyor? Türkiye, Filistin için ne istiyor (Bağımsızlık). Kürtler için niye istemiyor?”

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums