Apo’yla bizzat Fidan görüşüyor

  • 4.08.2011 00:00

 

Apo’yla bizzat Fidan görüşüyor   İmralı’da ömür boyu hapis cezasını çekmekte olan PKK lideri Öcalan ile görüşmeleri devlet adına MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın yürüttüğü öğrenildi

 
 

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın, hükümetin onayı ile devletten bir heyet ile görüşmeler yaptığı biliniyor. Ancak, bu görüşmelerin başında kim ya da kimlerin olduğu hep merak konusu oldu. Taraf ’ın iyi haber alan kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Öcalan ile gerçekleştirilmekte olan görüşmeleri, zaman zaman bizzat MİT Müsteşarı Hakan Fidan yürütüyor.

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi kırsalında 14 temmuz günü, Van’da da 1 ağustosta meydana gelen ve PKK kaynaklı olduğu belirtilen saldırılarla birlikte tırmanan şiddet olaylarına karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başta Kürt sorununa silahsız çözüm bulmayı amaçlayan “Demokratik Açılım” projesinin devam edeceğini bildirmişti. Öcalan ise, Silvan saldırısından sonra avukatlarıyla yaptığı görüşmede, Türk heyetiyle en son bir görüşme yaptıklarını belirtmişti. Fidan ya da başka bir üst düzey Türk heyetinin, Öcalan ile en son ne zaman görüştükleri bilinmiyor.

Hükümetin denetiminde Öcalan ile zaman zaman yapılan görüşmeler, PKK’nın silahsızlandırılması ve Kürt sorununa siyasi çözüm arayışları üzerine odaklanıyor.

 

Kürt siyasetçi anlatıyor

Deneyimli bir Kürt politikacının üst düzey Türk yetkililerine yaptığı bir itiraf ise, silahların, kimi Kürt aydınları ve siyasetçileri ister istemez korkuttuğunu ortaya koyuyor. 14 temmuzda güpegündüz Silvan’da 13 askerin PKK saldırısında öldükleri haberi geldiği sırada yine aynı ilde Kürtler adına tek yanlı olarak “Demokratik Özerklik” ilan edildi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkan Yardımcısı ve Van milletvekili Aysel Tuğluk, Taraf ’a daha sonra yaptığı açıklamada, özerkliğin ilan edildiği gün Silvan olayının meydana gelmiş olmasına atıfta bulunarak, “Keşke özerklik ilanını erteleseydik” dedi. Belki de Tuğluk’a özerklik ilan etmesini dikte ettirdiklerinden şüphelenenler, Silvan saldırısının geleceğini de biliyorlardı. Bu soruya henüz bir yanıt bulmak mümkün değil. Ancak, önde gelen bir Kürt siyasetçi ve aydınının geçtiğimiz haftalarda, devletin ileri gelenlerine, “PKK militanları masaya silah koyup karar aldırtıyorlar” şeklinde yaptığı yakınma, barışa destek veren Kürtlerin nasıl bir baskı altına alındıklarını gösteriyor.

 

Silahların gölgesinde toplantı

Adı bizde saklı, deneyimli ve şiddete karşı olan bu Kürt siyasetçi, üst düzey Türk yetkililerine devamla şunları anlatıyor: “Demokratik özerklik ilanı, silahların gölgesinde alındı. Toplantı salonuna, belinde silah olan iki genç geldi, silahlarını masaya koydular, özerklik ilanını dikte ettirdiler. Pek çok toplantıda, benzer şekilde silah zoruyla bize karar aldırtıyorlar. Devlet içindeki derin unsurlar ile PKK arasında bir bağ olduğunu ben de düşünüyorum. Silvan olayı akabinde, asker ile siyasi iradenin gerilim yaşadığı YAŞ toplantısının ilk günü, Van’da meydana gelen şiddet olayı, bu bağın bir göstergesi olabilir diye düşünüyorum.”

Bu deneyimli Kürt siyasetçi, masada silahlar olduğu zaman korktuklarını da Türk yetkililerine itiraf etmiş.

 

Öcalan ev hapsi istiyor

PKK’nın, Öcalan’ın talimatı dışında eylemlerde bulunduğu ve derin bir PKK’nın devlet içindeki derin güçlerle işbirliği yapıp Türkiye’de, bu kez de 12 Haziran seçimleri sonrası oluşan barış havasını sabote etmek için terörü teşvik ettiği iddiaları yine gündeme geldi. Ancak, bazı istihbarat yetkilileri, derin PKK ile derin devlet arasında bir bağ olduğunu kabul etmekle birlikte Öcalan’ın, eylemlerle bağlantılı olarak PKK’nın nerede durup nerede durmayacağı konusunda tek hakim güç olduğunu savlıyorlar.

 

PKK’dan korkuyoruz

Bir hükümet yetkilisi, “Öcalan’ın öncelikli derdi, cezaevinden evde göz hapsine alınmak” diyor.

“PKK’dan korkuyoruz” diyen Kürt siyasetçinin bu endişelerinin ne kadarını diğer Kürt siyasetçilerin paylaştığını bilmek zor. Ancak istihbarat yetkililerine göre, devlet, bölgede güvenliği tesis etmedikçe, BDP, “PKK tehdidini kullanarak,” kimileri kabul edilmeyecek, çıtasını yükselttiği önerilerle gelmeye devam edecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanlarından ve AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, 12 Temmuz tarihinde bana yaptığı açıklamada, BDP’nin, Öcalan üzerinden siyaset yapmaktan vazgeçerek, PKK etkisinden kurtulması gerektiğini belirterek, “sahici bir aktör” olarak öne çıkması çağrısında bulunmuştu.

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums