Necati Kur: Yaşanmışlıklar...

Necati Kur: Yaşanmışlıklar...
15.11.2018 - 09:00
1197

16 Mart 1987 tarihinde Nabi Yağcı ve Nihat Sargın yurt dışından döndüler.Ben daha o dönem il dışında sürgünde idim. "TKP Gölcük Operasyonları" sürecinde öğretmenlik yaptığım TÜPRAŞ 50.Yıl Lisesi’nde derste iken Müdür Odası’na çağrıldım. Gelenler Emniyet’te beş on dakikalık bir ifadem olduğunu söylediler, beni götürdüler.5 Haziran 1981. Alınma sürecini bir başka yazımda daha uzunca yazarım.Emniyet,Gebze Askeri Topçu Birliği, kırk dört gün göz altı. Sonra tutuklanma.  Konca Askeri Tutukevi süreci. 20 Nisan 1982 yılında 96 yoldaşımla birlikte tahliye oldum.Dava 1983 Mayıs ayında sonuçlandı.Ben beraat ettim.Eski görevime döndüm. Göreve başladım. Ancak 1402 sayılı yasayla beş gün içerisinde ilişiğimin kesilerek,Konya-IlgınArgıthanı Lisesi’ne sürüldüğüm,pardon görevlendirildiğim yazılıyordu.1983 Haziran ayının başlarında Argıthanı'ya hareket ettim.Gece yolculuğu yapacaktım.Uğurlamaya gelen arkadaşlarım oldu. Arabada Avukat Atilla Coşkun da varmış, biraz tanışıyorduk.Oda Konya'da askerliğini yapıyormuş.Yolculuk süresince sohbet ettik.Eşim ve kızım, İzmit'te kaldı.Ben olanak buldukça İzmit'e gidip geldim. Oğlum Bilen, 1983 30 Ekim'de doğdu.Bu özlem 1988 yılının Şubat ayına dek sürdü.Gittiğim köyde otel falan yok. Öğretmen arkadaşlar çok ilgilendiler.A.Ö.,ev bulana dek beni evinde konuk etti.Bu, çok önemli bir dayanışma örneği olarak hala anılarımdadır.Zaman zaman görüşüyoruz. Zaten on gün sonra yaz tatili başladı.Ev tutup yerleşik düzene geçtim.Kaldığım sürece çok güzel ilişkilerimiz oluştu.Köyden,Akşehir ve Ilgın'a liselere gidip gelen öğrenciler vardı.Matematikten sorunu olanlar yardım istediklerinde kimseyi çevirmedim.Ayrıca okul idarecileriyle program yaparak, hiç ücret istemeden hafta sonu üniversiteye hazırlık ve geliştirme kursları açtık.Bu köy de ilişkilerimize çok büyük katkılar yaptı.Tutuklanma ve sürgün yıllarını ayrıca yazmak istiyorum.

             İzmit'e döndükten sonra; eski öğretmen arkadaşlarım ve Konca'da beraber olduğumuz bir çok yoldaşım burada idi.Yavaş yavaş ilişkilerimiz ve bir araya gelişlerimiz başladı.Nabi Yağcı ve Nihat Sargın dönmüştü. Çalışmalar daha yüksek bir tempo kazanmıştı.

            O dönem bir yazıyla düşüncelerimi iletmiştim.Şimdi bizlere daha büyük görevler düşüyor.Demokrasi,insan hak ve özgürlükleri için daha çok çaba harcamalıyız. 141. 142. ve 163. maddelerin kaldırılması için kamu oyu oluşturmak. Sivil Toplum Kuruluşlarıyla,daha geniş çevrelerle ilişkiler geliştirmenin önemini vurgulamıştım. Demokrasiden yana tüm çevrelerle ilişkiler kurmanın bu mücadeleyi en yukarılara taşımanın yollarının yaratılmasına vurgu yapmıştım.

            Dönüşler,12 Eylül askeri darbesinin yarattığı suskunluk ve korku ortamının kırılmasına çok önemli katkılar yaptı.Önemli karşı duruşlara rağmen tabuların yıkılmasına ve devletin yıllardır sürdürdüğü anti-komünizm propagandalarının süreçte kırılmasına önemli katkılar yaptı.

             Bu arada Nabi Yağcı'nın Şubat 2018 yılında birinci baskısının yapıldığı "ELELE ÖZGÜRLÜĞE" kitabının mutlaka iyi okunması gerektiğini belirtmek isterim.

             TBKP’nin önüne koyduğu; Birlik,Yasallık,Yenilenme programı idi.Hepsi önemli birbirini geliştiren olgulardı.Nabi Yağcı’nın, illegal koşullarda parti yönetmenin zorluğunu belirtip,raporlarla parti yönetilemeyeceğini söylediğini anımsıyorum.O anlamda ben yasallığın çok önemli olduğunu vurgulamak ve dönüşlerin öneminin altını çizmek istiyorum.

              Bu süreç ve daha sonraki yıllarda il genelinde eksikliklerimiz mutlaka vardır. Bazı çalışmalarımız oldu.

             İki binli yıllarda TÜSTAV (Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı) yazışma grubunda anılarımızı ve yaşadıklarımızı yazmaya başladık. Bizim dışımızdaki arkadaşlar bu süreçte bize bir isim de kazandırdı: Konca Grubu.

             Bu yazışmalar sonucunda KONCA YAZIŞMALARI kitabımız çıktı.Bu yazışmaya katılan 12 yoldaşımızın kolektif çalışma ürünüydü. Aynı zamanda yazılmış tek sözlü tarih çalışmasıydı.2005 yılının Eylül ayında TÜSTAV tarafından basıldı.

              Bu çalışmalarla birlikte "Dönüşlerin Yirminci Yılında Yasallaşma Hareketi" konulu bir sempozyum düzenledik.Nabi Yağcı,Erdal Talu ve Muhteşem Özdamar'ın katılımıyla. 16 Kasım 2008 yılına yetiştiremedik. 22 Mart 2008 yılında gerçekleşti.Bu da yirmi bir arkadaşın ortak katkısıyla bir kitap haline getirildi. 2009 yılını Şubat ayında TÜSTAV tarafından basıldı.

             Ayrıca 2017 yılının Kasım ayında Nabi Yağcı ile Dönüşlerin Otuzuncu yılı için bir araya geldik.Burada "ELELE ÖZGÜRLÜĞE Zarlar Atıldı Geri Dönüş Yok" kitabı baskı sorunları nedeniyle hazır hale gelemedi.Kitap başka bir süreçte tartışıldı.

             21 Ekim de yapılan bu toplantıya katılamadım.İl dışında idim. Arkadaşlardan çok verimli bir toplantı olduğunu öğrendim.Bu toplantı öncesi arkadaşlarla bir araya geldik. Konca Yazışmaları sürecinde katılamayan yada eksik kalan yazacaklarımızın olduğunu belirtip sözlü tarih çalışmamızı geleceğe taşımamız gerektiğini belirtip, tamamlama kararı aldık.

           Bu girişten sonra;

           Daha önceki yıllarda çalıştığım sivil toplum örgütlerinde, özellikle öğretmen olmam nedeniyle öğretmen alanındaki süreçlerle ilgili yaşadıklarımı anlatmaya çalışacağım.Kocaeli ve ulusal bazda.

            Bu çalışmaların ve deneyim aktarımlarının gelecek kuşaklara katkı yapmasını, ayrıca demokratik,çoğulcu ve barış içinde özgür yaşadığımız eşit,adaletli bir ülke özlemiyle. İyi günler dileklerimle

            Necati Kur

            14.11.2018

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums