BARIŞIN ANA DİLİ

  • 22.08.2011 00:00

İMC TV'de  Nazim Alpman'ın sabah programındaki konuğu Fatih Atan.Gazeteci,yazar ve de Abhaz.Güney Osetya,Kafkasya,Abhaz,Gürcü savaşları,kültürleri ile ilgili bir çok kitap yazmış.İMC TV yeni bir kanal.D SMARTTA.Demokrat,özgürlükçü,eşitlikçi,objectif yayın yapıyor.Düzce'de gazete ve televizyon yayınında çalışan arkadaşlar izleyebilirlerse iyi bir okul.İzlediğim programda iginç olan,ilginç olduğu kadarda barışın alternatifinin düşünülmediği,savaşın amansız reddeldiği anlatıldı.Şöyle ki;Acara Özerk bölgesi devlet başkanının ilk okul öğretmeni Abaza.1870 büyük göç zamanında bir kısım Abazalar Acara'da yerleşmişler.Gürcü,

Abhaz savaşında Acara'daki Abhazları,Abhazya'dakilere karşı savaşa sürmek istemişler.Ta bii savaşçılar avuçlarını yalamışlar.Bilinçli insanlar bu oyuna gelmemişler,barış düşüncesini kirletmemişler.Halkların kardeşliği egemen olmuş.

Türkiye'de var olan etnik grupların çoğunluğu Düzce'de yaşıyor.Çerkezlerin (Adige) dışında ana dilde eğitim isteyen yok.Kendi tarih ve kültürel değerlerinin sahiplenilmesi,kaybolmaması için duyarlı olunması,

asimilasyona karşı eşitlik ve özgürlük istemleri açığa çıkması gerekirken egemen Türk milliyetçiliği gözlemleniyor.Yaşam sürecinde iç içe olan bu gruplar gizli etnik milliyetçilikle açık siyasi milliyetçiliği birlikte yaşatıyorlar.Birlikte evlilikler,düğünler,ölümler,camiler,kahveler,aynı apt.de yaşam nasıl oluyor da Kürtlerin ve diğerlerinin ana dilde eğitimine tepki oluşturuyor.TV kanallarının,internet sitelerinin egemen olduğu yaşamda asimilasyonun bu denli baskın çıkmasının sorgulanması gerekmez mi? Ana dilde eğitim olmadano dilin edebiyatı,sanatı gelişemez.Üniversitelerde çeşitli dil ve edebiyat üzerine bölümler var.Fakat ana dil sorununa katkısı olmuyor.Gürcistan'a tiyatro cumhuriyeti deniyormuş.Çok eskilere dayanan bu sanat geleneği bir çok halklarla kaynaşmaya katkısı olduğu bir gerçek.

AKP hükümetinin açılım deyip yerinde sayması silahların konuşmasını tetikliyor.''Kürt sorunu benim sorunum'' diyen Sn.Başbakan şimdi ''Kürt sorunu yok,PKK sorunu var'' diyor.''Bıçak kemiğe dayandı'' ne demek ?

Yani savaşa devam ! Gençlerin ölmesine evet,savaşın faturasını yoksullara,emekçilere yüklemeye devam.Silah tekellerinin çıkarı için ortadoğuyu kan gölüne çevirmeye devam.AKP hükümeti Özal'ların,Demirel'lerin,Ecevit'lerin,Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller'in savaş politikalarında ustalığını göstermeye gayret ediyor.Ağlayan analardan aldığı %50 oyun hesabını nasıl  verecek ? Ana dilde eğitim,genel af,koruculuğun kaldırılması,boşalan köylere geri dönülmesi,eşitlikçi anayasa hazırlamak barışı kazanmaya yeterde artar.Savaş değil,barış isteyen aydın,sanatçı,gazetecilerin söylemlerine değer vermek gerekir.Barış,huzur ve mutluluğu halklara çok görmeyin !!! Paranın padişahlığını güvenmeyin. Güzel günlere umut verin !!!

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums