‘O muhteşem hayatınız’

  • 11.10.2013 00:00

 

Oya Baydar’ın roman tadında yazdığı son eseri.Kitap tanıtımını  okuyuculara çağrı olarak düşünürsek  gazetelerin kitap eklerini çoğaltmaları gerekiyor.

Çoğu sözde okumuşların Oya Baydar’dan haberleri yok.Bizler Oya Baydar’ı 70 li yıllardan tanıyoruz.Özellikle haftalık Kitle,aylık İlke dergilerindeki yazıları alfabemizdi.Öyle ki,  çocuklarımızın isimlerini İLKE koymuştuk.

O günden bu güne belleğimde kalan bazı kavramların açıklanmasıydı.Bireylerin toplumsal sorumluluk alanlarındaki davranışları,çeşitli sapmalar ve giderek hastalık haline dönüşen fraksiyonel kopuşlar.Popülizm,Uvriyerizm,Kariyerizm,Goşizm,Opörtunizm,Revizyonizm gibi kavramları kullanmak devrimcilik veya sosyalistlik göstergesiydi.

Sonrasında yazdığı romanlarında toplumsal gerçekçilik,çelişkiler, okuyucuya güncel yaşamda daha sağlıklı gözlemde bulunmayı gösterdi.Kitaplarının en önemli özelliği siyasal yaşamların haklılık noktasından çıkmaz sokakları sergilemesidir.Doğal olarak özeleştiri de dahil.

Reel sosyalizmin çöküşünden sonra romana yönelen yazar aldığı ödüllerle birlikte aydın sorumluluğunu eksik etmiyor.Değişen,dönüşen dünyada yazarlık misyonunu yeterli görmüyor.

Kitaplarının her birinde evrensellikle,yerelliği,doğa,insan ilişkilerini,tarihi gerçeklikleri güncel sorunlarla birlikte heyecanla,ilgiyle okuyabiliriz.

Farklı kültürleri,inançları,siyasetleri,aşkları barış ve umut seruveni içinde her düzeyde insanın okuyup kendi kendine sorgulamaya yönlendiriyor.Dahası bütün kitaplarını okuyup gerçekleri görmenin fotoğraflarını gösteriyor.

Bu arada Oya Baydar’ın Can yayınlarından çıkan diğer kitaplarınıda hatırlatalım.Elveda Alyoşa 1992,Kedi Mektupları 1992,Hiçbiryere Dönüş 1998,Sıcak Külleri Kaldı 2000,Erguvan Kapısı 2004,Kayıp söz 2007,Çöplüğün Generali 2009,Bir dönem iki kadın(Melek Ulagay’la beraber).Ve son romanı O Muhteşem Hayatınız tam 478 sayfa.

Son bir not ve teşekkürden bir önceki sayfa sonunda:’Gerçek hayat dediğin nedirki, kurduğumuz hayallerden,uydurduğumuz hikayelerden başka’.İşte roman kurgusunun kısa ve öz ifadesi.Kitabın kendi arka kapağındaki tanıtımdan aktarmayla bitirelim.<Muhteşem hayatlar,parlak dekorların arkasında neler saklar?Muhteşem,ışıltılı,kusursuz görünen yüzümüzde,kendi kendimizden bile sakladığımız ne yıkımlar gizlidir.Kendini tanımak,kendi gerçeğiyle yüzleşmek insanı nerelere sürükler?

Oya Baydar,beklenen romanı O  Muhteşem Hayatınız’da,her biri kendi kimliğini arayan roman kahramanlarıyla,insanın ve bu coğrafyanın derinliklerine götürüyor bizi.

Roman,derinlerde saklı gerçeklerle yüzleşmeye hazır okurunu bekliyor.>Şimdi okuma  ve tanışma zamanı…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums