Yalman: Bir komutan duruşu…

  • 13.11.2013 00:00

 Balyoz davası kararları dün kesinleşti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin onama ve bozma kararlarına karşı itiraz hakkını kullanmadı.

Böylece kararlar, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na taşınmamış oldu ve kesinleşti. Şimdi son itiraz mercii olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi var.

Balyoz davası kesin kararının özü, sivil iradeye karşı demokrasiye müdahale etmeye kalkanlara, Cumhuriyet tarihinde ilk defa ceza verilmesidir. Bu ceza, aynı zamanda bu davayı, başından beri özünden saptırmaya, itibarsızlaştırmaya, sulandırıp bulandırmaya çalışan medyaya da; “artık sen de darbecileri kurtaramazsın, geçti o günler…” mesajıdır.

Bu kesin karar kadar önemli bir gelişme daha var. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Aytaç Yalman’ın Milliyet Gazetesi’ne ardı ardına yaptığı üç açıklamadır. Bu açıklamaların bence çok önemli üç özelliği var. Birincisi, 1. Ordu Komutanlığı’nda seminer dışına çıkıp darbe planının konuşulduğunun ilk defa, o günkü Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından doğrulanmasıdır. İkincisi, ilk defa, dönemin KKK Kurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un bu darbe planının, seminer dışında kotarılmasındaki önemli rolünün, yine Sayın Yalman tarafından dikkatlere sunulmasıdır. (İlker Başbuğ isminin; 22 Ekim 1993’te hayalî PKK baskınında, Tuğg. Bahtiyar Aydın’ın, Lice’de taburdan açılan ateşle şehit edilmesiyle ilgili 15 gün önceki iddianamede gündeme gelmesi de çok önemli. Onu “vatansever” diyerek aklamaya çalışanları mahcup edecek bir tevafuktan bahsediyoruz.) Üçüncüsü de Sayın Yalman’ın TSK içindeki darbeci-cuntacı kimliğin profilini, Çetin Doğan üzerinden anlatmasıdır.

Şimdi bu üç hususu ayrı ayrı ele alalım. Sanıklar, onların avukatları ve onları himayeye soyunan medya, yargılama boyunca, 5-7 Mart 2003’te İstanbul 1. Ordu’daki seminerde, darbe planının görüşüldüğünü ısrarla saklamaya çalıştılar, bu yönde yoğun gayret gösterdiler. Önce mahkeme bu çabaları, bu stratejiyi; “Genelkurmay Başkanlığı tarafından, davadaki belgelerin asıllarının, askerî birimlerde bulunduğu belirtilmiştir.” diyerek boşa çıkardı. Şimdi de Aytaç Yalman, “Bu seminer, emrime rağmen maksadını aşan bir gayretkeşlik, amacını ve haddini aşan bir vatanseverlik gösterisidir.” diyor.

İkinci husus, İlker Başbuğ’un Balyoz’daki rolü. Sayın Yalman, Milliyet’e yaptığı ikinci ve üçüncü açıklamalarda, dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un, kendisinden habersiz, şifahen, seminer dışına çıkılarak darbe planlarının konuşulmasına izin veren kişi olduğunu söylüyor. Başbuğ’un, Olasılığı En Yüksek Tehlike Senaryosu’nun oynanacağını kendisinden gizlediğini açıklıyor.

Üçüncüsü, darbeci-cuntacı profilinin Çetin Doğan üzerinden tarifidir: “Psikopatik eğilimler olarak kabul edebileceğimiz kendine hayran olma, ikna yeteneği, yüzeysel bir karizma, acımasızlık, pişmanlık duymama, empati kuramama, insanları yönlendirme arzusu olma özelliklerini taşıyan kişilerin yüksek komuta kademelerine yapılacak seçimlerde mutlaka dikkate alınması kanaatimce çok önemlidir. (Çetin Doğan’ın) Orgeneral olmasına müsaade ettim. Dönemin Genelkurmay başkanları, Kara Kuvvetleri komutanları, inanıyorum ki onlar da benim duyduğum pişmanlığı duyuyorlardır. Aytaç Yalman, niye şimdiye kadar sustu? O, Hilmi Özkök ve Genelkurmay Karargâhı, Silahlı Kuvvetler’in daha fazla yıpranmaması, devlet ayıbının katmerleşmemesi için sustular. Ama cuntacılar ve onların hamisi medya, bu asalete saygı göstermedi…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums