Kıbrıs'tan sonra Suriye...

  • 5.10.2012 00:00

 Urfa'nın Akçakale ilçesinde beş yurttaşımızın hayatına mal olan bomba, Suriye-Türkiye ilişkilerindeki gerilimi had safhaya getirdi.

 

Türkiye'nin aylardır yaptığı hazırlıkların isabetliliği de ortaya çıktı. Bombayı atan Suriye bataryaları, radarla tespit edildi ve vuruldu. Türkiye, "angajman" kuralları nedeniyle her Suriye saldırısına anında karşılık verecek. Hükümete yetki veren tezkere de Türkiye'nin caydırıcılıktaki kararlılığını anlatmaya yeter.

Suriye, Türkiye'yi cüretkâr bir şekilde tahrik ediyor. Jetimizin düşürülmesi ilk ağır tahrikti. Topraklarımıza topçu atışı yapılması daha da ağır bir tahriktir.

Suriye bu tahrikleri kendi başına yapamaz. Çünkü Türkiye ile bir savaşa girmesi, Şam yönetimine hiçbir şey kazandırmaz. O halde Suriye bu tahrikleri neden yapıyor? Ortadoğu, İsrail-Filistin meselesi de anlatıyor ki, küresel krizlerin merkezindeki en önemli bölgedir. ABD dış politikası, İsrail için tartışmasız bir teminattır. Yahudi lobisi, ABD başkanlarına rağmen Washington'un politikalarını yönlendirmektedir. Dolayısıyla Ortadoğu'da gelişen her olayda, çıkan her krizde, darbelerde ABD'nin bilgisi ve ilgisi vardır.

İkincisi Almanya'nın, Fransa'nın ve İngiltere'nin bölge ile ilgili menfaatleri, çalışmaları devam ediyor. İran bölgesel bir güç olma ve Türkiye'nin önünü tıkama emellerinden asla vazgeçmiş değil.

Ama en önemlisi, Birinci ve İkinci Dünya harplerinden sonra küresel bir güç olmaması için önüne engeller konmuş, önü kesilmiş olan Türkiye'nin, onca plana, projeye, hesaba rağmen güçlenmesidir. Bugün Türkiye bir İslam ülkesi olarak, ciddi demokratikleşme hamleleri ile dünyada yıldızı parlayan ülkedir. Küresel terör tehdidi, halkı Müslüman demokrat Türkiye'yi daha da değerli hale getirmektedir. 11 Eylül 2001'deki terör saldırısı ABD'yi, İslam dünyası ile ilgili siyasetini gözden geçirmeye mecbur kılmıştır. Türkiye'nin Başbakanı, bunun için Birleşmiş Milletler "medeniyetler ittifakı" projesinde İspanya ile birlikte eşbaşkandır.

ABD dış politikası, İsrail'e hamilik ile İslam dünyasının demokratikleşmesi arasında kalmıştır. İsrail, Filistinlilere vurdukça, devlet politikalarında zulmü ve terörü kullandıkça, küresel barış umutları her defasında darbe almaktadır.

"İyiler" ve "kötüler" savaşında, Türkiye'nin güçlenmesi, kötüleri endişelendiriyor. Silah tüccarları, insan tacirleri, uyuşturucu kaçakçıları, milletlerin zenginliklerine göz dikenler ve yayılmacılık peşinde olanlar güçlü Türkiye'yi kabullenemiyor. Bir de kötülerle iş tutan içeridekileri, devlet içindeki hukuk dışı çeteleri düşünün. İç ve dış elbirliği Türkiye'yi maceraların içine atmakta bir an bile tereddüt etmezler.

Pekiyi Türkiye, bu kumpasa mahkûm mu? Türkiye, bu tahriklere sessiz kalarak gücünü test edenlere boyun mu eğecek? Elbette ki hayır...

Uluslararası hukuktan doğan haklarımızı cesaretle kullanarak Suriye'ye ve onu öne sürenlere karşılık vermeye mecburuz. Bu, savaşa girelim demek değildir. Elbette savaş istenmez. Ama jetiniz düşürülür sesinizi çıkarmazsanız, masum yurttaşlarınız top mermileri ile hayatlarını kaybeder, siz bunu sineye çekerseniz, devlet olamazsınız. Bu halinizle de sırtlanların iştahını kabartırsınız...

Tezkere görüşmelerindeki itirazından dolayı CHP'ye şu soruyu sormalıyız: Siz iktidarda olsaydınız, bu tür tahrikler karsısında eli kolu bağlı durur muydunuz?

Hükümetin Suriye politikasını yanlış bulabilirsiniz. Ama insaflı olmak lazım. Büyük ülkelerin hesaplarını, Esed rejiminin zulmünü, komşularımızın planlarını, PKK terörünü, yani hepsini bir kenara bırakıp bütün faturayı AK Parti iktidarına çıkarmak doğru mu?

Yarın Suriye, tahriklerini daha da ileriye götürür ve sınırlarımızdan içeriye girmeye kalkarsa, Türk Silahlı Kuvvetleri buna dur demeyecek mi? Gerekeni yapmayacak mı? Kıbrıs'ta da öyle olmadı mı? Sabır, sabır, sabır... İş, Türkleri katletmeye gelince Türkiye durabildi mi?

 

h.gulerce@zaman.com.tr  
Kaynak: http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1354407&title=kibristan-sonra-suriye

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums