Gül ile Erdoğan'ın adaylığı...

  • 3.10.2012 00:00

 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimine daha iki yıl var. Buna rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan'ın adaylıkları şimdiden konuşuluyor.

Hele Meclis'in açılış konuşmasında Sayın Gül'ün tutuklu milletvekilleri için söylediklerine, Başbakan Erdoğan'ın; "Sayın Cumhurbaşkanı'mızla bir polemiğin içerisine girmek istemem. Bizim bu düşünceyi paylaşmadığımız ortada zaten." cevabını vermesi, siperde bekleyenleri harekete geçirmeye yetti: "Adaylık için hamleler başladı..."

Konunun bu raddeye gelmesinin somut iki nedeni var. Birincisi, AK Parti, Sayın Gül'ün adaylığını bir kanunla engellemek istedi, fakat CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi kanunu iptal etti. Bu esnada AK Partili bir kısım yönetici, Sayın Gül'ü rencide edici beyanlarda bulundu. Uzun bir sessizlikten sonra Sayın Cumhurbaşkanı, başdanışmanı Sayın Ahmet Sever'i devreye soktu. Sever'in röportajının kendisinin bilgisi dâhilinde olup olmadığıyla ilgili bir şey söylemedi. Bir manada AK Parti ileri gelenlerine; "muhatabınız ben değil, danışmanım... haddinizi bilin" dedi... Anayasa Mahkemesi'nin kararı ve Sever'in çıkışı; "Gül, adaylığa hayır demiyor" tezi için bir yere kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda Gül ile Erdoğan'ın isimlerinin bir tartışmaya kapı açmasının ikinci nedeni, geçtiğimiz pazar günkü AK Parti kongresinde yaşananlardır. Başbakan Erdoğan bana göre pazar günkü kongrede cumhurbaşkanlığı adaylığını ilan etti. Şu sözleri açık bir adaylık ilanıdır: "Ben, tüzüğümüz gereği, bu Büyük Kongre'de son kez genel başkanlığa aday oluyorum. Ardından partimin vereceği sorumlulukları yüklenerek, o alanlarda görev ifa edeceğim. Şunu söylemek durumundayım, bu bir veda değildir. Allah ömür verirse, bu can, bu bedende olursa, inşallah farklı görevler, farklı unvanlar altında, yine bir olacağız, yine beraber olacağız, yine partimizin, yine milletimizin hizmetinde olacağız..."

Sayın Başbakan'ın, halkın seçeceği ilk cumhurbaşkanı olmak istemesi hakkıdır. AK Parti tabanının talebi ve arzusu da yüksektir. Bu konuda Sayın Gül'ü öne çıkaran anketler; kongredeki sevgi ve sempati seli, Erdoğan etrafındaki coşkulu kenetlenme havası ile çelişiyor. AK Parti delegelerinden kime sorulursa, gönüllerindeki aday tereddütsüz Sayın Başbakan'dır. O delegelerden bir kısmı ile ben de konuştum. Sayın Gül ile Sayın Erdoğan'ın, adaylık konusunda asla karşı karşıya gelmeyeceklerine yürekten inanıyorlar. Erdoğan'ın adaylığını açıklaması halinde, Sayın Gül'ün aday olmayacağına adları gibi eminler. Ama AK Parti'ye gönül vermiş bir dostun söylediği çok manidardır. Diyor ki; "Sayın Başbakan AK Parti iktidar olur olmaz Sayın Gül'e ilk başbakanlığı verdi. Cumhurbaşkanlığı söz konusu olunca tereddüt etmeden 'kardeşim Gül aday...' dedi. Sayın Gül'den bugün beklenen, 'kardeşim Erdoğan adaylığı düşünüyorsa, ben kesinlikle aday olmayacağım' açıklamasını, şimdiden yapmasıdır. Bazı odaklarca ikisinin arasına sokulmak istenen fitne, ancak böyle durdurulabilir. AK Parti tabanı üzerinde oynanan oyunları Sayın Gül de fark ediyordur. AK Parti'yi dışarıdan yıkamayanların şimdi hedefi içten bölmektir..."

Cumhurbaşkanlığı seçimine daha iki yıl var. Gül ile Erdoğan arasında bugün tutuklu milletvekilleri, AB, basın özgürlüğü konularındaki farklı yaklaşım, ileride başka konularda da sergilenebilir. Bunlardan hemen "cumhurbaşkanlığı adaylık çekişmesi" çıkarmak, Türkiye'yi buna kilitlemek doğru değildir. Köprülerin altından çok sular akar. Terörle mücadelede başarı sağlayan, buna paralel olarak Kürt meselesini de çözen bir Erdoğan, zaten cumhurbaşkanlığının tartışmasız tek adayı olur. Referandumdaki yüzde 58 civarında, hatta daha fazla oy ile de seçilebilir...

Önemli olan şahıslar değil, yeni sivil bir anayasa ile vesayet rejimini sonlandıran Türkiye'nin; sağlam zeminlere oturan, hukukun üstünlüğüne dayalı demokratikleşmeyi gerçekleştirmesidir...

 


 Kaynak ve yazarın diğer yazıları

 http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1038

h.gulerce@zaman.com.tr  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums