Libya'da hangi düğmeye basıldı?

  • 14.09.2012 00:00

 ABD'nin Libya büyükelçisinin Bingazi'de öldürülmesi, her yönüyle bir provokasyonu çağrıştırıyor. İsrail ve ABD vatandaşı biri çıkıp; "siyasi provokasyon amacıyla filmi ben çektim" diyor. Tam da dediği gibi oluyor ve İslam coğrafyası ayağa kalkıyor. Tepkilerdeki şiddet ve öfke ise İslam coğrafyasının hali pür melalini anlatıyor. Böyle zamanlarda, bölgedeki ajanlara gün doğduğunu hatırlatmaya gerek var mı? Provokasyona müsait zemin olduğu sürece faturayı Müslümanlara çıkarmak da kolaylaşıyor.

 

Peygamberimize (sas) yönelik saldırılara bir Müslüman olarak tepki göstermemiz elbette tabiidir. Avrupa'da karikatür, ABD'de film ile hakaret, asla fikir ve ifade hürriyeti değildir. Demokrasinin, demokratlığın ölçüsü inançlara saygıdır. Eleştiriyi hakarete döndürenler samimi olamazlar. Ancak Müslümanların vereceği tepkilerin şiddet, saldırı, hatta katliama dönüşmesi asla tasvip edilemez. İslam'ın dırahşan çehresini karartan anlayışların ve yorumların, İslam'a ne kadar zarar verdiğini biliyoruz. Özü sevgi, şefkat, merhamet, hoşgörü olan dinimize leke sürülmesine mani olmalıyız. Dolayısıyla Efendimize (sas) ve değerlerimize yönelik saldırılara tepki gösterirken, bize yakışan bir üslup olmalıdır.

Maalesef İslam coğrafyasında, Müslümanlara karşı kurulan tuzakları ferasetle bertaraf etme basiretini gösterecek bir şuur seviyesi yok bugün. Dolayısıyla Libya'daki gibi provokasyonlarda fatura, İslam'a düşman küresel bir medyanın da aracılığı ile Müslümanlara çıkartılıyor. Terörle İslam özdeşleştirilmeye çalışılıyor. Dünya kamuoyunda zihinler bulandırılıyor, önyargılar besleniyor, İslam'ın yükselen sesi bastırılmak isteniyor...

ABD büyükelçisinin öldürülmesi iki yönüyle büyük bir provokasyon gibi gözüküyor.

Birincisi Ortadoğu'da Sünni-Şii çatışmasının ardından bir de Müslüman-Hıristiyan çatışması tezgâhlanmak isteniyor. Efendimize (sas) hakaret içeren filmin dağıtımını bir Kıpti'nin yaptığının söylenmesi Mısır için açık bir tahriktir.

Libya'daki provokasyon asıl itibarıyla Amerikan seçimleriyle ilgili olabilir. Obama'nın yeniden seçilmemesi için Libya'da düğmeye basıldığını söylemek kehanet sayılmaz. Obama yönetimi, İsrail politikalarına destek veren Yahudi lobisine direniyor. İsrail, ABD'yi, İran'ın nükleer programı konusunda yeterince sert olmamakla suçluyor.

Obama, ikinci defa seçilebilmek için kampanya sırasında dış politika konularından uzak duruyor. ABD'nin Suriye ile ilgili kayıtsızlığının altında yatan en büyük sebep de budur... Bugün ABD seçmeni Libya, Irak, Suriye konularında tek kelime duymak istemiyor. 11 Eylül saldırısı, Amerikan halkını derinden etkilemiştir ve kamuoyu, Washington'un içe kapanma siyasetine dönmesi için baskı yapıyor. Libya'daki katliam; Obama'yı köşeye sıkıştırmak ve seçime bir buçuk ay kala başkanlığı kaybedeceği bir hataya zorlamak için olabilir. Önümüzdeki altı hafta sadece ABD için değil, bütün dünya için kritik günleri işaret ediyor.

ABD başkanlık seçimleri sadece Amerika'yı değil bütün dünyayı ilgilendiriyor. Obama'nın kaybetmesi, Cumhuriyetçi adayın kazanması halinde Neoconlar mevzilerine yeniden dönecektir. Bu ise Ortadoğu'da İran'a yönelik saldırıyı gündeme getirebilir ve bölgede kaos senaryoları, büyük bir yangına dönüşebilir...

ABD'nin Libya Büyükelçisi'nin öldürülmesi, medeniyetler çatışması isteyenler hatırlandığında dünyamızın ne kadar kırılgan olduğunu anlatıyor. Nükleer silahlarla donatılmış bir dünyada küresel barış derken, bir anda üçüncü dünya harbi gibi emsali görülmemiş bir facianın içine yuvarlanmak ihtimali hiç de uzak değil.

Bu ihtimali, ancak yönetimlere rağmen, halkların bire bir barış ve diyalog çalışmaları ortadan kaldırabilir. Diyalog ve uzlaşma çabalarına söylenenleri anlamak mümkün değil. Ne yani, böyle hassas ve silah tüccarlarının iştahını kabartan bir dünyada, diyalog yerine düşmanlığı, uzlaşma yerine çatışmayı mı savunalım...

 

h.gulerce@zaman.com.tr  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums