Gül, Erdoğan'a karşı aday olur mu?

  • 3.08.2012 00:00

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Basın Danışmanı Ahmet Sever'in, Vatan gazetesinden Ruşen Çakır'a verdiği röportajın etkileri sürüyor. Ahmet Sever'in röportaj sırasında Cumhurbaşkanı Gül'ün tekrar aday olmasına ilişkin sözleri "Pekâlâ aday olabilir" diye özetlenerek kamuoyuna sunulunca da sıcak yaz günlerinde Suriye gündemi hariç 'ekmek çıkaramayan' bazı köşe yazarlarına da gün doğmuş oldu. Röportajda Cumhurbaşkanı'nın meseleye kendi bakışı da ifade edilmiş oysa:

Çakır: Sonuçta Anayasa Mahkemesi kararıyla iki seçeneğin ortasında bir noktaya geldik, yani süre 7 yıl ama bir kez daha aday olabilecek. Gül bu seçeneklerden hangisini istiyordu?

Sever: Kendi tercihini hiç telaffuz etmedi. Hep şunu düşündü: "Ben ne olursa uyarım ve bu sürede de görevimi en iyi şekilde yerine getirmek için çaba harcarım." Yaklaşımı hep bundan ibaret oldu.

"Pekâlâ aday olabilir" ifadesinin geçtiği bölümde ise Sever, temkinli bir üslup kullanmadığını ve bunun Cumhurbaşkanı'nı da rahatsız edebileceğini teslim ediyor:

"Anayasa Mahkemesi bu kararı vermiş, pekâlâ aday da olabilir, niye olmasın? Sonuçta karar kendisinin, belki bana kızacak bunu bu şekilde ifade ettim diye ama şimdiden "oldu bitti, artık kenara çekilecek" havasının yayılması çok büyük haksızlık."

Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresine ilişkin belirsizliğin uzatılması yanlıştı. Bazı Ak Partililerin nerdeyse Sayın Gül'e kariyer danışmanlığı yapar gibi birtakım görevleri adres göstermesi de yanlıştı. Anayasa Mahkemesi'nin düzelttiği yasa metninde Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin bir defaya mahsus olarak belirtilmesi, normalde önü açık olan iki kez seçilme hakkının ondan esirgenmesi de yanlıştı.

Tayyip Erdoğan gibi Abdullah Gül de talip olan değil, matlup olan siyasetçilerdir. Millî Görüş'teki "gelenekselciler-yenilikçiler" ayrışması sırasında Abdullah Gül, Recai Kutan'ın karşısına aday olarak çıkarken de; Erdoğan'ın yasal durumu belli olana kadar Başbakanlık görevini yürütürken; Erdoğan'ın aktif siyasette kalması ihtiyacı hissedildiği için kendi siyaset hayatını bir yana koyup Cumhurbaşkanlığı'na aday gösterildiğinde de böyleydi. Erdoğan'la böylesi bir yol arakadaşlığı yürütmüş, Ak Parti'nin fikir babası olmanın yanı sıra kuruculuğunu da yapmış ve parti içinde en önemli görevlerde hizmet etmiş birisine güvenilmediği izlenimi yaratılarak, anayasanın etrafından dolanıp iş yapmak gerçekten haksızlıktı.

Kardeşlik hukukuna saygısızlıktı.

Bu minvalde Başbakan Erdoğan'ın Baş Danışmanı Yalçın Akdoğan'ın dün Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan'a yaptığı açıklamada bu hususa değinerek partisinden 'kişisel görüş'lerini bildirenlere de bir nevi cevap niteliğinde aslında:

"'Tayyip bey olur' demek yada 'Abdullah bey olacak yada olmayacak' demek de doğru değil. Neticede bu konu; basit, birilerinin kendi kişisel keyfine, görüşüne kalmış bir konu değil. Bu konu oturulur, zamanı gelince değerlendirir (...) İki yıl öncesinden bu tartışmayı yapmak şahıslara saygısızlık değil mi? Neticede iki yıl daha Sayın Cumhurbaşkanı o koltukta oturacak. Bugünden, dışarıdan böyle bir yorumda bulunmak Cumhurbaşkanı açısından da Başbakan açısından da nezaketsizlik."

Bunca metin analizinden sonra başlıktaki soruya cevap vermeden olmaz.

Öncelikle "Gül-Erdoğan arası çekişme çıkacak" kabilinden yazılar döktüren yazarların 2014'e giden süreçte oldukça mahcup olacaklarını düşünüyorum. Zira Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığına aday olmayı seçerse Cumhurbaşkanı Gül'ün de tekrar aday olması siyaseten de anlamlı olmayacaktır. Sayın Gül, kazansa da kaybetse de, aslında 'kaybetmiş' olacaktır. Çünkü Gül'ün, Erdoğan'ı Cumhurbaşkanlığı yarışında yenmesi ancak CHP ve BDP gibi kendi siyasî geleneğine aykırı kitlelerin desteğiyle gerçekleşebilir. Bu da Gül'ün kamuoyu genelinde (ona oy verenler dahil) saygınlığının sıfırlanması anlamına gelir.

Kaybederse de sadece kendi eliyle etrafındaki bütün sosyal ağı yerle bir etmiş olmayacak; aynı zamanda Köşk'teki yedi yıllık muhteşem performansıyla değil, "Erdoğan'a kaybeden cumhurbaşkanı" olarak hatırlanacaktır. O yüzden Gül'ün Erdoğan'a karşı aday olacağını iddia edenler, kendisinin ya ahlâkî ya da siyasî vasıflarının yeterince farkında olmayanlardır.

Kanaatimce Abdullah Gül'ün, Sever'in biraz da 'heyecanlı' aracılığıyla ilettiği mesaj aktif siyasete devam edeceği yönündedir ve asgari nezâket sınırını bile aşan bazılarına "ben buradayım" demektedir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums