Özbekistan’la yeniden kavuşmamız

  • 2.02.2018 00:00

 Taşkent ve Buhara


Türkiye Cumhurbaşkanlığı forsundaki 13. yıldızı temsil eden Büyük Timur İmparatorluğu'nun devamı olan kardeş ve dost ülke 'dayız. Yirmi beş yıl sonra ilk kez bir Türkiye Cumhurbaşkanı'nı ağırlayan bu Türk yurdunda, devlet heyetimiz en üst düzeyde ağırlandı. Başkent Taşkent'te, Cumhurbaşkanlığı'na ait Göksaray'da kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük coşkuyla karşılandığı Meclis-i Âli'ye de hitap etti.
Özbekistan'ın, kendisini tanıyan ilk ülke olan Türkiye ile ilişkileri önceki Cumhurbaşkanı Kerimov'a karşı yapılan darbe teşebbüsünde de payı bulunan  sebebiyle uzun yıllar sekteye uğradı. Ancak ilişkiler Cumhurbaşkanı Kerimov'un vefâtının ardından başa gelen Mirziyoyev ile Cumhurbaşkanımızın kurduğu sıcak ilişkiler sayesinde hızlı bir iyileşme dönemine girdi. 'daki tüm ülkelerle sınır komşusu olan, Orta Asya inin yarısına tekabül eden potansiyeli, 33 milyonluk nüfusu ve jeo-politik açıdan kilit ülke konumuyla Özbekistan, sadece Türk dünyası ile ilişkilerimiz açısından değil, bölgedeki konumumuz açısından da hayatî bir öneme sahip.

***

Şu anda Özbekistan'ın dış ticaret yaptığı ilk beş ülke arasındayız. Ayrıca Özbekistan, Türk vatandaşlarına bir aylık vize muafiyeti de sağladı. Turizm, inşaat ve bankacılık alanında çok önemli işbirlikleri hayata geçiyor.
Ziraat Bankası, Özbekistan'daki ilk %100 yabancı sermayeli banka oldu.
Stratejik ortaklık düzeyine gelen ilişkilerimiz sayesinde sadece geçen sene beş kez Özbekistan- Türkiye İş Forumu gerçekleştirildi.
Ziyaretin ikinci gününde, Özbekistan Cumhurbaşkanı ve eşinin de katılımıyla, Ehl-i Sünnet için en değerli eserlere imza atmış muhaddis İmam-ı Buharî'nin memleketi Buhara'ya geçildi. İlkin Nakşibendi tarikatının isim babası olan Şah-ı Nakşibendi Seyyid Muhammed Bahauddin'in türbesinde Kur'an tilaveti dinlendi ve dualar edildi. Ardından 4. yüzyılda inşa edilen Ark Kalesi ve âşık olunacak güzellikteki Mir Arap Medresesi'ni de içeren Poyi Kalon Külliyesi'ne geçildi.
Tarihî kervansaray ve çarşıyı gezerken güler yüzlü Özbek vatandaşlarıyla da sohbet etme imkânı bulduk. Halkın Türk dizilerine ve sanatçılarına ilgisine, Türkçe sevgisine ve ülkemize olan teveccühüne de birebir şahit olduk. Benim için en mutluluk verici olansa çok rahat Türkçe anlaşabilmemiz oldu.
Özbekistan, uzun yıllar sonra kavuştuğumuz kardeşimiz gibiydi. Kaybettiğimiz yirmi yılı telafi etmek için ne yapsak az.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums