Barışı yükseltmek

  • 21.03.2015 00:00

 Yakın bir gelecekte "Türkiye Barış Modeli" olarak anlatılacak, örnek gösterilecek, üzerine çalışmalar yapılacak, tezler kitaplar yazılacak bir gurur abidemiz olabilir. Bugün, söz konusu külliyatta yerini alacak tarihî bir gün olacak. Çözüm sürecinin üçüncü Nevruz'unda, Öcalan, kendi kurduğu ve yarısını hapishanede olmak üzere başından beri yönettiği örgütüne silahsız mücadeleye geçiş hazırlığı yapması için çağrıda bulunacak.

Daha beş yıl önce Sri Lanka modelinin ciddi ciddi tartışıldığı, barış diyenin hain ilan edildiği, Öcalan'ın muhatap alınmasını dile getirenin hedefe konduğu bir ülkeydik. Uzun ve çetin yollardan, yakıcı imtihanlardan geçtik. Bu süreçte, her ne kadar sol-liberal vesayetçi çevrelerin hegemonisinde kalsa da sivil toplum da kendini yeniledi, genişledi ve barış heyecanını pekiştirdi. Âkil İnsanlar Heyeti'nden sonra topluma barışı anlatmak için kendiliğinden oluşturulan bir barış inisiyatifi olan Barışa Bak, altı ayını doldurmadan, az zamanda çok işler yaptı. Barış Treni projesi, İstanbul'dan başlayan yolculuğunu, İzmit, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya ve Elazığ güzergâhını takip ederek, Nevruz günü Diyarbekir'de noktalayacak. Bu illerin hepsinde büyük bir coşkuyla karşılanan heyet, yaptığı paneller ve eylemlerle barış tarihimizdeki yerini aldı bile. Başta Cengiz Algan olmak üzere tüm ekibe teşekkür borçluyuz. (www.barisabak.net)

Bir diğer önemli barış projesi ise, geçtiğimiz günlerde lansmanını gerçekleştiren Barış Akademisi. Diyarbekirli bir Kürt, uluslararası ilişkiler ve siyaset alanında yetkin bir isim olan İdris Kardaş'ın kurduğu akademi, çatışma çözümü ve barışın tesisi noktasındaki akademik bilgi ihtiyacını karşılamaya aday bir oluşum. Sıraladıkları amaçlardan bazıları şöyle:

"Çatışma çözümü çalışmaları amacıyla sivil toplum, akademi ve siyaset kurumları arasında işbirlikleri geliştirecek yeni mekanizmalar üretmek,

Dünyada oldukça yaygın olan 'Çatışma Çözümü ve Barış Çalışmaları' disiplinlerinin Türkiye'de yaygınlaşmasını sağlamak, barış ve demokrasi çalışmaları yapan uluslararası kuruluşlar ile işbirlikleri geliştirmek,

Kamu yöneticilerinin barış süreci ve demokratikleşme alanlarında çalışmalar yapmalarını teşvik etmek,

Türkiye'de yaşanan barışın ve demokratikleşme sürecinin dünyadaki diğer örnekleri ile birlikte ele alınmasını sağlamak,

Ve toplumun barış sürecine ve demokratikleşme konularına olan desteğini ve katılımını arttırmak için tüm toplumsal dinamikleri ve farklı kesimleri de içine alarak sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamak amacıyla kurulmuştur." (www.barisakademisi.org)

Bu anlamlı günde barışa katkı sunan bu iki inisiyatiften haberdar olmanızı istedim. Enseyi karartmamak için neden çok yani. Allah barış için çalışanların ayağına taş değdirmesin.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Hrac Madooglu
    Hrac Madooglu
    11.06.2014 02:16

    Bu konudaki fikriniz, talebiniz nedir, Sayin yazar? Bu yazinizdan anlasilamiyor ne istediginiz. Ayasofianin cami olarak ibadete acilmasini istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Bu sorunun cevabi "evet" ya da "hayir"dir. Siz bin dereden bin su getirmissiniz. Ayasofia muhtesem bir tarihi eserdir. Kilise olarak yapilmistir. Fatih istanbulu isgal edince, camiye cevirmistir bu Hristiyanlarin kutsal mekanini. Duvarlardaki sanat saheseri mozaiklerin de ustunu kerpicle ortmus ve hasara ugratmistir. Cunku islamda resim yasaktir. Ama kendisi italyadan ressam getirerek kendi resmini cizdirmekte bir mahsur gormemistir. Fetih ve isgal farkli eylemlerdir demissiniz. Oysa fetihle isgal ayni seydir. Ordusu guclu olan bir ulkenin, kendisinden daha zayif komsu ulkeye saldirmasi, yakip-yikip katlederek ve kadinlarin irzina gecerek topraklari zaptetmesidir fetih veya isgal. Eli silahli birkac eskiyanin evinizin kapisini kirip, ailenizin fertlerini katlederek, herseyinizi gasp etmesi ile "fetih" arasinda bir fark yoktur. Siz yaparsaniz bunun adi "fetih" olur, "zafer, kahramanlik" olur, baskasi size aynisini yaparsa "isgal, alcaklik" olur. Osmanli ordusu, istanbulu teslim alip kente girdiginde, 3 gun 3 gece yagma, irza tecavuz, yakip yikma ve cinayet devam etmistir. Sizin okudugunuz tarih kitaplari bu ayrintiyi es gecmislerdir ama bugun artik iletisim cagindayiz. Herhangi bir tarihi olayi cesitli kaynaklardan okuyup, ayrintilari ile gercegi ogrenme olanaginiz var. Bilgisayarda her konu hakkinda, resmi tarihin anlatmadigi bilgileri bulabilirsiniz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums