Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki sohbet

  • 1.02.2015 00:00

 Perşembe akşamı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki ilk canlı yayında, TRT ekranları aracılığı ve TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör’ün moderatörlüğünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la röportaj yapma imkânı bulduk.

Röportajın can alıcı noktası, son günlerin tartışma konusu olan başkanlık sistemiydi. Cumhurbaşkanı, yetki-denetim dengesini gözeterek nasıl bir sistem öngördüğünü anlattı. Anayasa Mahkemesi, meclis veya Sayıştay gibi kurumların parlamenter sistem içindeki denetim görevlerini muhafaza ettiği ama siyaset üzerindeki vesayet kurma çabalarının da bertaraf olduğu bir değişiklik arzu ettiğini anlattı. Başkanlık sistemi, restorasyon sürecindeki kurumsallaşmanın derinleştirilmesi ve devlet-siyaset, devlet-halk ve devlet-bürokrasi ilişkilerinin yeniden tanımlanarak daha sağlıklı biçimde yapılandırıldığı bir dönüşümü ima ediyor. Nasılsa bu husustaki tartışma süreceği için şimdilik bu parantezi kapatıp, röportaj sonrasındaki izlenimlerimi yazmak istiyorum. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan, program bitiminde bizleri dinlenme ofisine davet ederek, 1,5 saat daha ağırladı.

Danışmanlarının dediğine göre Cumhurbaşkanı, çalışma odasının devamında yer alan ve boydan boya kütüphanelerin yer aldığı dinlenme ofisine danışmanları dışında pek kimseyi almıyormuş. Daha iki sene öncesine kadar odasından dinleme böceklerinin çıktığı, tüm kriptolu telefonları dinlenmiş bir devlet başkanının bu hassasiyeti pek de şaşırtıcı gelmedi doğrusu.
Odaya yürürken duvarda asılı, çiçek motifleriyle müzehhep, zarif bir hat dikkati çekiyor. Türk hat sanatının zirve isimlerinden Mahmud Celalleddin’in eseri olduğunu öğrendiğim bu hatta “Allah’ın yardımı üzerine olsun” yazıyor. Hicrî 1237/ Milâdî 1821 yılına ait olan bu hat, külliye içerisinde yer alan, Türk sanat tarihinin baş tacı yâdigârlarından sadece birisi.
İkram edilen sahlepler eşliğinde sohbet edilirken, neden ‹külliye› isminin tercih edildiği konusu da açıldı. Saray ifadesi, daha çok monarşik yönetimleri andırdığından ve içerisinde kütüphaneden camiye pek çok başka yapıyı da barındıran bir yerleşke söz konusu olduğundan, bu tercih daha isabetli görünüyor gerçekten. Zira tek amaca matuf bir yapılanmadan değil, camisi ve tamamlandığında 7 gün, 24 saat aralıksız hizmet verecek Türkiye›nin tek kütüphanesi ile halk-devlet kaynaşmasını da simgeleyen bir yapılar topluluğundan bahsediyoruz. Yer yer modern dekorasyon ve Osmanlı izleri göze çarpsa da, daha çok sadelik ile görkemi, mütevazılık ile heybeti meczeden Selçuklu mimarisi esintileri kendisini hissettiriyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki sadece üç binayı üstünkörü gezebilmiş olsam da, yapının oradaki varlığının bile Türkiye’nin 12 yılda kat ettiği mesafeyi temsil etmek açısından kıymeti büyük. Kurumsallaşmasını bile tamamlayamamış, Anasol-D hükümeti döneminde Başbakan’ın ve hükümet yetkililerinin merdiven altlarında basın toplantısı yaptığı zayıf bir yarı-devletten, güçlü ve bütüncül bir devlet yapısına geçişimizin sembollerinden birisi de işte bu külliye olacak.
Cumhurbaşkanı’nın dinlenme ofisindeki sohbette dikkat çekici noktalardan birisi de hangi mesele olursa olsun, o konunun uzmanı olan müsteşarına danışmadan konuşmamasıydı. Bunu görünce, yıllardır basında “fikrini belirtmeye korkan danışmanlar – danışmanlarını bile dinlemeyen Erdoğan” ikiliğinde yazılan onca şeyin dedikodudan öte olmadığını daha net anlıyorsunuz. İlerleyen dakikalarda, Cumhurbaşkanlığı Özel Kâlem Müdürü Hasan Doğan, nazikçe sohbetimizi yarıda keserek, imzalanması gereken belgeler olduğunu hatırlatınca Cumhurbaşkanı müsaade isteyerek masasına geçiyor. Biz basın mensupları da fırsattan istifade odayı ve gece yarısı çalışan Cumhurbaşkanı›nı fotoğraflama yarışına giriyoruz.

Saatler 00.30’u gösterdiğinde Külliye’den ayrılma vakti geliyor. Cumhurbaşkanı, ‘bugün eve erken gideceğim’ diye espri yapıyor ve imzaladığı kitabı “Küresel Barış Vizyonu”nu hediye ederek bizleri uğurluyor. Başdanışman Sefer Turan’ın söylediğine göre de rutin çalışma saatleri mutlaka gece yarısını buluyormuş.

Bu arada Cumhurbaşkanı imza işlerine geçince kütüphanesini de inceleme imkânı buldum. Not edebildiğim kitap isimlerini de paylaşayım: Safahat-Mehmet Âkif Ersoy, Türkler Ansiklopedisi, Yalnızız-Peyami Safa, Savaş ve Barış-Tolstoy, Tefsir-Hayrettin Karaman, Osmanlıca-Türkçe Sözlük-Ferit Devellioğlu, Beyaz Gemi-Cengiz Aytmatov, TDK Büyük Türkçe Sözlük, Mesnevi...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums